Λογοδοσία και διαφάνεια ζητούν 92 ευρωβουλευτές με ανοιχτή επιστολή προς την Α. Μέρκελ

Ανοιχτή επιστολή 92 ευρωβουλευτών από τέσσερις Πολιτικές Ομάδες - Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Renew - προς την Γερμα...


Ανοιχτή επιστολή 92 ευρωβουλευτών από τέσσερις Πολιτικές Ομάδες -Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Renew- προς την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, για την ενίσχυση της λογοδοσίας και της διαφάνειας στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνυπογράφει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, Πέτρος Κόκκαλης και Στέλιος Κούλογλου

Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές, αναγνωρίζοντας πως «η γερμανική Προεδρία έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ και τους πολίτες της» και με δεδομένο πως οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα κυριαρχήσουν κατά τη διάρκεια αυτής, καλούν την Γερμανίδα Καγκελάριο να αναλάβει δράσεις υπέρ της ενίσχυσης της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της λήψης αποφάσεων υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. 

Όπως επισημαίνουν, «ζητάμε μια Προεδρία που θα παράσχει τα υψηλότερα πρότυπα διαφάνειας και λογοδοσίας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και στις πιέσεις που ασκούνται τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στο Βερολίνο είναι ζωτικής σημασίας. Σε μια περίοδο που τα λόμπι διαφόρων βιομηχανιών απαιτούν πακέτα διάσωσης και απορρύθμιση, πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις αναφορικά με τους "νικητές" και τους "ηττημένους" των προγραμμάτων ανάκαμψης στην μετά τον κορονοϊό εποχή».

Σε αυτό το πλαίσιο οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές καταθέτουν τέσσερις προτάσεις, οι οποίες, όπως υπογραμμίζουν, θα συμβάλλουν καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση. 

Συγκεκριμένα: 

- «Προτεραιότητα στη νομοθετική διαφάνεια όσον αφορά τη χάραξη της πολιτικής του Συμβουλίου. Αποτελεί απαράδεκτο γεγονός ότι οι Ομάδες Εργασίας του Συμβουλίου δεν κρατούν με συνέπεια πρακτικά των συνεδριάσεων και ότι οι διαπραγματευτικές θέσεις των κρατών μελών ούτε καταγράφονται συστηματικά ούτε δημοσιοποιούνται. Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν για το πώς συμμετέχει η εθνική κυβέρνησή τους στο Συμβούλιο. Τα έγγραφα που σχετίζονται με νομοθετικούς φακέλους και τριλόγους πρέπει να δημοσιεύονται προληπτικά, με την περιορισμένη ταξινόμηση να χρησιμοποιείται ως εξαίρεση παρά να είναι ο κανόνας. 

- Προτεραιότητα στη διαφάνεια των λόμπι στο Συμβούλιο και στο Βερολίνο. Σας παροτρύνουμε να υποστηρίξετε ένα μεταρρυθμισμένο Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ για τα λόμπι (“EU’s lobby Transparency Register”) κατά τη διάρκεια των διοργανικών διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να συμπεριληφθεί η ουσιαστική συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όλων των μόνιμων αντιπροσωπειών του. 

- Υιοθέτηση νέων κανόνων και μιας κουλτούρας αποτροπής της υπερβολικής επιρροής που ασκούν εταιρικά συμφέροντα και λόμπι στην Προεδρία της ΕΕ και πέραν αυτής. Η έλλειψη νομοθετικής διαφάνειας στο Συμβούλιο ωφελεί εταιρικά συμφέροντα και λόμπι και γι’ αυτό οι κυβερνήσεις των κρατών μελών πρέπει να μεριμνούν, ώστε το δημόσιο συμφέρον να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στο επίκεντρο σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε υπουργούς και αξιωματούχους. 

- Ακύρωση όλων των υφιστάμενων συμβάσεων εταιρικής χορηγίας για τη γερμανική Προεδρία και εκκίνηση στο Συμβούλιο μιας διαδικασίας που θα απαγορεύει την πρακτική αυτή για όλες τις μελλοντικές Προεδρίες. Η χορηγία της τρέχουσας κροατικής Προεδρίας καθώς και των προηγούμενων Προεδριών από αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες ορυκτών καυσίμων -ορισμένες από τις οποίες έχουν ενεργό ενδιαφέρον στο να επηρεάσουν τη λήψη των αποφάσεων της ΕΕ- είναι πολιτικά επιζήμια». 


Related

What's hot? 2592813335474286370

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item