Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος: "Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων"

Εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλα τα κράτη - μέλη ή απολύονται ή βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, σε καθεστώς μερικής ανεργίας και ζουν μ...


Εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλα τα κράτη - μέλη ή απολύονται ή βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, σε καθεστώς μερικής ανεργίας και ζουν με επιδόματα φτώχειας τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτησή της προς την Ευρ. Επιτροπή σχετικά με την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προστασίας για τους ανέργους. 

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Λευτέρης Νικολάου -Αλαβάνος στην ερώτηση που κατέθεσε τονίζει τα παρακάτω: 

"Δεκάδες χιλιάδες απολύσεις ανακοινώνονται καθημερινά σε μεγάλους ομίλους σε όλη την Ευρώπη, πάνω από 1 εκ εργαζόμενοι είναι σε αναστολή από τον Μάρτιο στην Ελλάδα, 11 εκ. βρίσκονται σε μερική ανεργία στη Γαλλία και 10,1 εκ. σε βραχυχρόνια εργασία στην Γερμανία. 

Σύμφωνα όμως με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, το επίσημο ποσοστό ανεργίας για ολόκληρη την ΕΕ των 27 χωρών εμφανίζεται ως 6,6% τον Απρίλιο του 2020 από 6,4% το Μάρτιο 2020, αύξηση περίπου 397.000 ατόμων, γεγονός που συγκαλύπτει την πραγματική ανεργία. Η ανακοίνωση αυτή συνοδεύτηκε με την προκλητική ομολογία ότι η Eurostat καταγράφει τους ανθρώπους ως άνεργους εάν «αναζητούν ενεργά εργασία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και είναι διαθέσιμοι να ξεκινήσουν την εργασία τους μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες». 

Πρόκειται για τη λογική των «μέτρων ενεργοποίησης» που εφαρμόζονται σε πολλά κράτη - μέλη και που επιβάλλουν στους ανέργους προκειμένου να μην χάσουν το επίδομα να αποδεικνύουν κάθε μήνα ότι αναζητούν εργασία, να παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης, να αποδέχονται οποιαδήποτε προσφορά εργασίας, και σε πολλές χώρες της ΕΕ να υπόκεινται σε κυρώσεις, κατάργηση επιδομάτων ακόμα και επιτόπιους αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα σπίτια τους. Με βάση αυτά τα απαράδεκτα κριτήρια, πολλοί άνεργοι σε συνθήκες περιορισμού της μετακίνησης ή/και φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν μπορούσαν να καταγραφούν και αποκλείστηκαν. Δεν καταγράφονται επίσης ως άνεργοι όσοι έχουν δουλέψει ακόμη και μια ώρα τον μήνα, όσοι εργάζονται με συμβάσεις με την ώρα, με την ημέρα, με μερική απασχόληση. 

Η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, δεν μπορεί να κρυφτεί. Με την κάλυψη της ΕΕ και των κυβερνήσεων, οι επιχειρηματικοί όμιλοι απολύουν κατά χιλιάδες τους εργαζόμενους για να διασώσουν την κερδοφορία τους, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα πλούτισαν από τον ιδρώτα τους. 

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Επιτροπή: 

- στην ανάγκη λήψης άμεσων κι ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των ανέργων όπως: να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και σε όλους τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, στο ύψος του 80% του βασικού μισθού κι έκτακτο επίδομα ενίσχυσής τους; 

- στο αίτημα για όλο το διάστημα της ανεργίας να ανασταλεί η καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, να καταργηθούν όλοι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού; 

- στο ότι εκατομμύρια άνεργοι δεν καταγράφονται με βάση τα απαράδεκτα κριτήρια περί «ενεργοποίησης» - ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας - και αποκλείονται ακόμη και από τα πενιχρά επιδόματα και τα ελάχιστα μέτρα προστασίας;"

Related

What's hot? 5176060228949959346

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item