Οι προτάσεις της ΕΟΚΕ για την μετά COVID-19 εποχή: προς ένα νέο πρότυπο κοινωνίας

Στη σύνοδο ολομέλειας του Ιουνίου, η ΕΟΚΕ ενέκρινε ψήφισμα με προτάσεις για την ανάκαμψη και την αναδιάρθρωση μετά τη νόσο COVID-19. Η...


Στη σύνοδο ολομέλειας του Ιουνίου, η ΕΟΚΕ ενέκρινε ψήφισμα με προτάσεις για την ανάκαμψη και την αναδιάρθρωση μετά τη νόσο COVID-19. Η ΕΟΚΕ συνιστά η κρίση να θεωρηθεί ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός νέου προτύπου κοινωνίας: "Δεν μπορούμε απλώς να αποκαταστήσουμε ό,τι προϋπήρχε ήδη: χρειάζεται να το αναδιαρθρώσουμε και να το βελτιώσουμε."

Για την ΕΟΚΕ, η αναδιάρθρωση αυτή πρέπει να βασιστεί στις αρχές που διαπνέουν το σύνολο των δραστηριοτήτων της ΕΕ: 

- προστασία των ανθρωπίνων και των κοινωνικών δικαιωμάτων, των δημοκρατικών αξιών και του κράτους δικαίου· πλήρης αξιοποίηση του δυναμικού της ενιαίας αγοράς
- επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ)
- ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας
- και επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας στην ΕΕ το αργότερο έως το 2050». 

Ο Luca Jahier, πρόεδρος της ΕΟΚΕ, επιδοκίμασε το ψήφισμα και συνεχάρη τους εισηγητές για το έργο τους: «Πρέπει να στείλουμε ισχυρό μήνυμα στα άλλα όργανα της ΕΕ που ζήτησαν τη συμβολή μας· αυτό το έγγραφο στηρίζεται από ευρεία συναίνεση, και αυτό ακριβώς ζητήθηκε». 

Οι τρεις εισηγητές (Petr Zahradník, από την Ομάδα των Εργοδοτών, Stefano Palmieri, από την Ομάδα των Εργαζομένων, και Jan Dirx, από την Ομάδα «Ευρώπη της Πολυμορφίας») επιδοκίμασαν το σχέδιο Next Generation EU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο χαρακτήρισαν επίκαιρο και κατάλληλο, ωστόσο επεσήμαναν την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την προώθηση μακροπρόθεσμων ποιοτικών αλλαγών στην κοινωνία και το μοντέλο παραγωγής της Ευρώπης. 

Το ψήφισμα εμμένει επίσης στην ανάγκη να εξασφαλιστεί η προοδευτική αύξηση των ιδίων πόρων της ΕΕ και στον σημαντικό ρόλο που μπορούν να επιτελέσουν οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών στη διαμόρφωση αυτού του νέου κοινωνιακού προτύπου.

Related

What's hot? 5963899640722546377

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item