Η Επιτροπή ξεκινάει διαβούλευση σχετικά με το Πρότυπο Πράσινου Ομολόγου της ΕΕ

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε στοχευμένη διαβούλευση σχετικά με τη θέσπιση ενός Προτύπου Πράσινου Ομολόγου της ΕΕ, η οποία θα ...


Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε στοχευμένη διαβούλευση σχετικά με τη θέσπιση ενός Προτύπου Πράσινου Ομολόγου της ΕΕ, η οποία θα είναι ανοικτή έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020. 

Τα πράσινα ομόλογα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, καθώς οι επενδυτές αναζητούν τρόπους για να συμβάλουν στη χρηματοδότηση της μετάβασης σε μια περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομία. Συνεπώς, θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Τα πράσινα ομόλογα θα διαδραματίσουν ακόμη σημαντικότερο ρόλο στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία. Δεδομένου ότι το ευρώ ήδη αποτελεί το κύριο νόμισμα έκδοσης πράσινων ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο, η θέσπιση ενός επίσημου Πρότυπου Πράσινου Ομολόγου θα μπορούσε να ενισχύσει τον διεθνή ρόλο του ευρώ και να συμβάλει στην εδραίωση της ΕΕ ως παγκόσμιου κόμβου για την πράσινη χρηματοδότηση. 

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος αρμόδιος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε: "Τα πράσινα ομόλογα θα συμβάλουν στην ενίσχυση της συμμετοχής του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα, η οποία είναι απαραίτητη για να θέσουμε σε κίνηση μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη που θα συνάδει με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Μέσα από τη διαβούλευση αυτή θέλουμε να ανακαλύψουμε τι μπορούν να κάνουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της για τη στήριξη και την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία μιας αγοράς πράσινων ομολόγων μεγάλης κλίμακας και υψηλής ποιότητας". 

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο ενιαίο πρότυπο στην ΕΕ. Η Ομάδα τεχνικών εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για τη βιώσιμη χρηματοδότηση ανέλαβε να εκπονήσει μια έκθεση σχετικά με το Πρότυπο Πράσινου Ομολόγου της ΕΕ. Τον Ιούνιο του 2019, η Ομάδα εμπειρογνωμόνων δημοσίευσε την πρώτη της έκθεση, η οποία περιλαμβάνει 10 συστάσεις για τη θέσπιση ενός τέτοιου προτύπου βασισμένου στην «ταξινομία» της ΕΕ (ένα σύστημα ταξινόμησης βιώσιμων επενδύσεων σε επίπεδο ΕΕ). Τον Μάρτιο του 2020 η Ομάδα εξέδωσε περαιτέρω οδηγίες, καθώς και μια επικαιροποιημένη πρόταση προτύπου. 

Η σημερινή διαβούλευση βασίζεται στο έργο της Ομάδας και επικεντρώνεται στην προστιθέμενη αξία ενός επίσημου ενωσιακού Προτύπου Πράσινου Ομολόγου. 

Η σχετική απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο της ανανεωμένης στρατηγικής για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, για την οποία διεξάγεται διαβούλευση έως τις 15 Ιουλίου. 

Η στρατηγική αυτή αναμένεται να προταθεί μέσα στο 4ο τρίμηνο του 2020.

Related

What's hot? 7547077853269428161

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item