Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: "Ζητήσαμε απαντήσεις και πήραμε ευχολόγια"

Απάντηση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον έλαβαν στην ερώτηση που κατέθεσαν στην Κομισιόν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖ...


Απάντηση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον έλαβαν στην ερώτηση που κατέθεσαν στην Κομισιόν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφορικά με την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας. 
Τα επικίνδυνα παιχνίδια Ερντογάν με την εργαλειοποίηση χιλιάδων «κατατρεγμένων» προσφύγων και μεταναστών, που είχαν οδηγηθεί στα σύνορα για να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινο υλικό μιας τεχνητής κρίσης στην ελληνοτουρκική μεθόριο, ανέδειξαν με ερώτησή τους στην Κομισιόν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. 

Οι ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν την απάντηση που έλαβαν στα ερωτήματα για το ποιες θα είναι οι συγκεκριμένες δράσεις της ΕΕ σχετικά με τις δραματικές συνθήκες που είχε δημιουργήσει η ανεύθυνη πολιτική της Τουρκίας, ως ένα "ευχολόγιο που περιορίζεται σε «ηθικολογικού περιεχομένου» διαπιστώσεις και προσδοκίες". Στην απάντηση της Επιτρόπου εμπεριέχεται και ένας σύντομος απολογισμός για τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν εισρεύσει στη χώρα μας για το προσφυγικό. 

Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η Κομισιόν, με την απάντηση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, προσπερνά τις ευθύνες της Άγκυρας με μια τετριμμένη διπλωματική διατύπωση για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και ότι ουδέν αναφέρεται, για τους υπεύθυνους της κρίσης του Φεβρουαρίου. 

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι "για άλλη μια φορά η Κομισιόν με μισόλογα υπόσχεται ουσιαστικές μορφές αλληλεγγύης με τα κράτη μέλη πρώτης εισόδου" στο επερχόμενο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση ενώ υπογραμμίζει ότι α περιμένει να δει αν οι πολυαναμενόμενες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα σημάνουν μια στροφή της Ευρώπης προς την σωστή κατεύθυνση για την «αποτελεσματική» αντιμετώπιση του προσφυγικού που επιβάλει η ανθρωπιστική κρίση εκτός των άλλων που έχει δημιουργηθεί και αφορά χιλιάδες «κατατρεγμένους» πρόσφυγες και μετανάστες που συνεχίζουν να ζουν σε άθλιες συνθήκες. Αλλιώς, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουμε ένα ακόμη ωραίο ευχολόγιο χωρίς αντίκρισμα. 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την ερώτηση που κατατέθηκε από τους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με την αύξηση των προσφυγικών ροών στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας καθώς και την απάντηση της Κομισιόν.

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001213/2020 
προς την Επιτροπή 
Άρθρο 138 του Κανονισμού 
Konstantinos Arvanitis, Dimitrios Papadimoulis, Stelios Kouloglou, Elena Kountoura, Petros Kokkalis, Alexis Georgoulis 

Θέμα: Αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας 

"Μετά από τις τραγικές εξελίξεις στο Ιντλίμπ, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι οι πρόσφυγες αποτελούν πλέον πρόβλημα της Ευρώπης και του κόσμου και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν είχε άλλη επιλογή» παρά να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους, αφού δεν έλαβε επαρκή βοήθεια για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων. 

Στο πλαίσιο αυτό, και εν μέσω πολλών σχετικών διαρροών στα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, σημειώνονται αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. 

Το πρόβλημα επιτείνει η σημερινή δραματική κατάσταση των συνθηκών στα ελληνικά νησιά, όπου δεν έχουν ληφθεί ριζικά μέτρα αποσυμφόρησης και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης. 

Ερωτάται η Επιτροπή: 

1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει στη συνεργασία της με την Τουρκία για να εγγυηθεί την πιστή εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και την ανακοπή των ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα; 
2. Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει για την ανακούφιση των εγκλωβισμένων στα ελληνικά νησιά προσφύγων; 
3. Έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη στιγμή, σχέδιο για την αντιμετώπιση της απότομης αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και για τον δίκαιο καταμερισμό τους στα κράτη μέλη, με δεδομένη την κλιμάκωση της σύρραξης στη Συρία και την τουρκική στάση;"     

E-001213/2020 
Απάντηση της κ. Γιόχανσον 
Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 
(4.6.2020) 

"Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας[1] και συνεχίζει να παροτρύνει την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε στις 9 Μαρτίου 2020, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ότι οι γραμμές επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτές και ενεργές[2]. 

Το σχέδιο δράσης της Επιτροπής για τη στήριξη της Ελλάδας[3] περιλαμβάνει δύο επιχειρήσεις ταχείας επέμβασης στα σύνορα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα με την Τουρκία, χρηματοδοτική συνδρομή έως και 700 εκατ. ευρώ και αποστολή στην Ελλάδα επιπλέον εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο. Η χρηματοδοτική συνδρομή συμπληρώνει τα 2,23 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα για σκοπούς που σχετίζονται με τη μετανάστευση και τα σύνορα την τελευταία πενταετία. 

Η Επιτροπή συνεργάζεται επίσης με τον Frontex και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για τη στήριξη των ελληνικών αρχών στον τομέα των εθελοντικών επιστροφών και συντονίζει τη διαδικασία μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα με βάση περίπου 1.600 εθελοντικές δεσμεύσεις των κρατών μελών. 

Στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης[4], τα κράτη μέλη και τα συμμετέχοντα κράτη προσέφεραν πάνω από 90.000 είδη ως βοήθεια στην Ελλάδα στους τομείς της κινητικότητας, της υγείας, της υγιεινής και της στέγασης. 

Η Επιτροπή στηρίζει επίσης τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να αυξήσουν το ιατρικό προσωπικό, να βελτιώσουν τις συνθήκες υποδοχής, να εξασφαλίσουν κατάλληλη στέγαση και να επιταχύνουν τις μεταφορές προς την ηπειρωτική χώρα. 

Τέλος, το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο θα περιλαμβάνει προτάσεις για ουσιαστικές μορφές αλληλεγγύης με τα κράτη μέλη πρώτης εισόδου."

Related

What's hot? 2850358259477693703

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item