ΕΚ για την ενσωμάτωση των Ρομά: ο ρατσισμός συντηρεί τις ανισότητες

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, ο εισηγητής Romeo Franz (Πράσινοι, Γερμανία) παρουσίασε το σχέδιο έκθεσής του για την εφ...


Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, ο εισηγητής Romeo Franz (Πράσινοι, Γερμανία) παρουσίασε το σχέδιο έκθεσής του για την εφαρμογή των εθνικών στρατηγικών ένταξης των Ρομά (NRIS) και το υφιστάμενο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων απέναντι στα άτομα με καταβολές Ρομά στην Ευρώπη. Συμμετείχαν η επίτροπος Ισότητας Helena Dalli, ο επικεφαλής του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ Michael O’Flaherty και ο κ. Daniel Strauss εκ μέρους της γερμανικής ΜΚΟ RomnoKher. 

Σχεδόν όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί την τελευταία δεκαετία είναι κατώτερη του αναμενομένου. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ρομά είναι συνδεδεμένες με τη βαθιά ριζωμένη αθιγγανοφοβία στην Ευρώπη, είπαν οι ευρωβουλευτές, με αρκετούς να συγκρίνουν την κατάσταση στην Ευρώπη με πρόσφατα γεγονότα και ανησυχίες για το ρατσισμό στις ΗΠΑ. Κατηγόρησαν ακόμη τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι δεν επιδεικνύουν την απαραίτητη πολιτική βούληση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης. 

Ο εισηγητής και αρκετοί άλλοι ευρωβουλευτές ζήτησαν να συμπεριληφθούν στο στρατηγικό πλαίσιο για το διάστημα μετά το 2020 νομικά δεσμευτικοί στόχοι για τα κράτη μέλη, καθώς και η σύσταση ενός παρατηρητηρίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταγραφή της διασπάθισης σχετικών πόρων και συστημικών διακρίσεων εναντίον των Ρομά. Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, να ενθαρρυνθεί ο διάλογος με την κοινωνία των πολιτών σε όλα τα επίπεδα και με πολυφωνία, μακριά από πατερναλιστικές προσεγγίσεις, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την πολυμορφία των πληθυσμών των Ρομά στην Ευρώπη. 

Μερικά μέτρα που συζητήθηκαν, τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση, είναι η βελτίωση της πρόσβασης στην ισότιμη και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, η παροχή μικροπιστώσεων για τη στέγαση των Ρομά, η προώθηση λύσεων σε τοπικό επίπεδο με στόχευση σε συγκεκριμένες δυσκολίες, η αξιοποίηση της δυναμικής των γυναικών Ρομά ως παράγοντα κοινωνικού μετασχηματισμού, καθώς και η σημασία της αποτελεσματικής συλλογής δεδομένων για την παρακολούθηση της εξέλιξης των σχετικών θεμάτων.

Related

What's hot? 8219385849083550646

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item