Κ. Αρβανίτης στην επιτροπή LIBE: "Ούτε παραπληροφόρηση, ούτε καταστολή της Ελευθερίας του Τύπου"

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για την προστασία των δημοσιογράφων που αντιμετωπίζουν πιέσεις, επιθέσεις και απ...


Στην ανάγκη δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για την προστασία των δημοσιογράφων που αντιμετωπίζουν πιέσεις, επιθέσεις και απειλές αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κώστας Αρβανίτης, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής LIBE, στην οποία συζητήθηκε το θέμα της Ελευθερίας του Τύπου στην ΕΕ – ειδικά μετά τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία – δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. "Είναι πια δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να ακουστούν φωνές άλλες, διαφορετικές», σημείωσε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για «μονοπώλιο του Τύπου, με κάθε έννοια". 

Ο ευρωβουλευτής, με πείρα δεκαετιών στη δημοσιογραφία, στάθηκε ιδιαίτερα στον κίνδυνο η – αναγκαία – καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των fake news να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή της Ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης, κίνδυνο που η ΕΕ οφείλει να αποτρέψει. 

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Αρβανίτη έχει ως εξής: 

"Καλημέρα σε όλους τους συναδέλφους, 

Καταρχάς θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω την εισηγήτριά μας, Μαγκνταλένα Αντάμοβιτς για την εξαιρετική δουλειά της. Ως δημοσιογράφος με 30 χρόνια στο επάγγελμα, είμαι ενθουσιασμένος που θα δουλέψουμε σε αυτόν τον φάκελο όλοι μαζί. 

Η ελευθερία του τύπου, η πολυφωνία και ο πλουραλισμός των μίντια, είναι έννοιες αναπόσπαστες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Δυστυχώς όμως, σε πολλά κράτη μέλη, κερδίζουν διαρκώς έδαφος η ανελευθερία και η φίμωση του Τύπου. Όπως συμβαίνει και στην χώρα μου την Ελλάδα, όπου είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο πλέον, να ακουστούν φωνές άλλες, διαφορετικές. Υπάρχει ένα μονοπώλιο του Τύπου, με κάθε έννοια. 

Κατά την διάρκεια της πανδημίας, αυτό το φαινόμενο επιδεινώθηκε και εξαπλώθηκε. Ενώ θα έπρεπε, οι όποιοι περιορισμοί επιβλήθηκαν, να παραμείνουν στο πλαίσιο της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας, αυτό δεν τηρήθηκε. Η έκθεση σωστά θέτει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελευθερία του τύπου. Πρέπει όμως να διασφαλίσουμε και το ότι αυτοί οι περιορισμοί θα έχουν ένα αυστηρό χρονικό όριο εφαρμογής, ειδικά όσον αφορά τους δημοσιογράφους και τα κριτικά προς τις κυβερνήσεις μέσα. 

Ως GUE/NGL χαιρετίζουμε και συμφωνούμε με την απευθείας χρηματική ενίσχυση ανεξάρτητων και ερευνητών δημοσιογράφων. Όσον αφορά την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, πρέπει να διασφαλιστεί η διαφάνεια στις αυθαίρετες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι πάροχοι υπηρεσιών και οι ειδησεογραφικές πλατφόρμες. Διαφορετικά, η δράση και το αποτέλεσμα τους θα παραμείνουν ανεξέλεγκτες εκδηλώσεις διαστρέβλωσης της αλήθειας με υποβολιμαίους σκοπούς - όπως συμβαίνει εν πολλοίς σήμερα. 

Να τονίσουμε, τέλος, ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επισήμανση και καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των fake news - δυο στρατηγικές που, επ' ουδενί δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την καταστολή της ελευθερίας του τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά ούτε και για την υπονόμευση της εμπιστοσύνης του κοινού στα μέσα ενημέρωσης ή την ποινικοποίηση επικριτικών απόψεων. 

Η θέσπιση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για την προστασία των δημοσιογράφων που αντιμετωπίζουν επιθέσεις είναι απαραίτητη. Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στην επαλήθευση της πληροφορίας, την επαγγελματική κατάρτιση, τον πλουραλισμό των απόψεων και την κατανόηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθεροτυπίας! 

Καλή δουλειά, και σας ευχαριστώ."

Related

What's hot? 5626456322653976234

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item