Παρέμβαση Κεφαλογιάννη προς την Κομισιόν για τις τουρκικές προκλήσεις

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης με επίκαιρη ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει το ζήτημα με την πρόθεση της ...


Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης με επίκαιρη ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει το ζήτημα με την πρόθεση της Τουρκίας, όπως αυτή εκφράστηκε με πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου να πραγματοποιήσει παράνομες γεωτρήσεις με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων του τουρκικού ναυτικού εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. 

Αναλυτικά η ερώτηση: 

"Πριν λίγες ημέρες υπεγράφη στην Αθήνα η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο χωρών. Μία συμφωνία που εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και έχει συναφθεί στη βάση της Διεθνούς σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) ρητά επιβεβαιώνοντας σύμφωνα με το άρθρο της 123 το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Στον αντίποδα η Τουρκία αν και μία υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα παραμένει μία χώρα που όχι μόνο δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της αλλά και μία από τις ελάχιστες παγκοσμίως που δεν έχει συνυπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και συνεχίζει την κλιμάκωση των προκλητικών και επιθετικών ενεργειών κατά της Ελλάδος και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. 

Πρόσφατα δια του προέδρου της παρουσίασε εκ νέου τους γνωστούς χάρτες με τους οποίους αποκλείει και το δικαίωμα ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά και εξαφανίζει το Καστελόριζο. Και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει παράνομες γεωτρήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Όταν έρθουν εδώ (εντός της ελληνικής ΑΟΖ) τα γεωτρύπανά μας, δεν θα έρθουν φυσικά για να κουνήσουν μαντήλι. Θα τα συνοδεύουν φρεγάτες». 

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για τις προθέσεις της Τουρκίας να πραγματοποιήσει έρευνες και γεωτρήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων; 

- Πως προτίθεται να πιέσει μία υπό ένταξη χώρα να συνυπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ που αποτελεί και κοινοτικό κεκτημένο;"

Related

What's hot? 4472710362424189247

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item