Υποψήφιος για το βραβείο "Václav Havel" ο Τούρκος ακτιβιστής Οσμάν Καβαλά

Ο Τούρκος φιλάνθρωπος, επιχειρηματίας και πολιτικός κρατούμενος του καθεστώτος Ερντογάν, Οσμάν Καβαλά , έχει έντονη δράση υπέρ των ανθ...


Ο Τούρκος φιλάνθρωπος, επιχειρηματίας και πολιτικός κρατούμενος του καθεστώτος Ερντογάν, Οσμάν Καβαλά, έχει έντονη δράση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ως ιδρυτής και πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Anadolu Kültür, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο Καβαλά συνελήφθη στις 18 Οκτωβρίου 2017 για κατηγορίες απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης και παραμένει στη φυλακή κατηγορούμενος για κατασκοπεία, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες που ασκήθηκαν αφότου αθωώθηκε στην πρώτη υπόθεση εναντίον του, τη λεγόμενη δίκη Gezi. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχει περάσει περισσότερες από 1000 ημέρες στη φυλακή. 

Ένα κίνημα αλληλεγγύης στο πρόσωπό του, έχει συγκροτηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Διανοούμενοι και πολιτικοί από όλο τον κόσμο πρότειναν φέτος και η πρόταση υποψηφιότητας έγινε δεκτή, να τιμηθεί με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Václav Havel, που απονέμεται κάθε χρόνο από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), σε συνεργασία με τα ιδρύματα “Václav Havel” και “Χάρτα 77”, ως αναγνώριση της δραστηριότητάς του για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Στις διεθνείς προσωπικότητες που στηρίζουν την πρόταση της βράβευσής του Οσμάν Καβαλά η οποία έγινε δεκτή, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ πολλών άλλων, ο γλωσσολόγος Noam Chomsky, ο φιλόσοφος Étienne Balibar, η Ευρωβουλευτής Rebecca Harms, ο πρωην Συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων Cem Özdemir και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης

Το βραβείο Václav Havel θα απονεμηθεί φέτος, στις 12 Οκτωβρίου 2020, στο Στρασβούργο. 

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε την εξής δήλωση: "Ο Τούρκος φιλάνθρωπος είναι ένας από τους χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους του Τουρκικού καθεστώτος και σύμβολο της συστηματικής καταπίεσης που ενορχηστρώθηκε εναντίον της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, ειδικά μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016". 

Δείτε τη σχετική δημοσίευση εδώ

Related

What's hot? 1915868648309696979

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item