Η ΕΕ χορηγεί 314 εκατ. ευρώ σε καινοτόμες επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του COVID-19

Η Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι χορήγησε περίπου 166 εκατ. ευρώ, από κονδύλια του πιλοτικού μέσου "Accelerator" του Ευρωπαϊκο...


Η Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι χορήγησε περίπου 166 εκατ. ευρώ, από κονδύλια του πιλοτικού μέσου "Accelerator" του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ), σε 36 επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Επιπλέον, πάνω από 148 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν σε 36 ακόμα επιχειρήσεις για να συμβάλουν στο σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι συνολικές επενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020», του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, να ανέλθουν σε 314 εκατ. ευρώ σε αυτόν τον γύρο. 

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Eπίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε σχετικά: "Το τεράστιο ταλέντο και οι ρηξικέλευθες ιδέες των ευρωπαϊκών καινοτόμων επιχειρήσεων μας δίνουν ελπίδα. Η αυξημένη στήριξη που παρέχουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας θα απελευθερώσει το δυναμικό τους, ώστε να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε καλύτερα τον κορονοϊό και να υποστηρίξουμε την ανάκαμψη. Το ΕΣΚ αντέδρασε γρήγορα στην κρίση του κορονοϊού και κατέδειξε την ευελιξία και τον αντίκτυπο της ενωσιακής χρηματοδότησης." 

Οι 36 επιλεγείσες επιχειρήσεις οι οποίες θα συμβάλουν στην καταπολέμηση του κορονοϊού θα επικεντρωθούν σε πρωτοπόρα έργα, όπως η επέκταση της παραγωγής μαντηλιών βιολογικής απολύμανσης, η ανάπτυξη συστημάτων παρακολούθησης μηχανικού αερισμού που προσφέρουν σε όσους παρέχουν πρώτες βοήθειες πληροφορίες για την ποιότητα του αερισμού που παρέχεται στους ασθενείς, η ανάπτυξη πλατφόρμας αντισωμάτων για την αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων και πολλά άλλα. Επιπλέον, 139 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και οι οποίες δεν μπόρεσαν να λάβουν χρηματοδότηση σε αυτόν τον γύρο λόγω περιορισμών του προϋπολογισμού έλαβαν τη νέα σφραγίδα αριστείας COVID-19, σε αναγνώριση της αξίας των προτάσεών τους και προκειμένου να μπορέσουν να προσελκύσουν στήριξη από άλλες πηγές χρηματοδότησης. 

Τριάντα έξι επιπλέον επιχειρήσεις οι οποίες θα στηρίξουν το σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη θα δραστηριοποιηθούν σε πολλούς τομείς και έργα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, η ανάπτυξη ισχυρότερων και υψηλότερων πύργων ανεμογεννητριών κατασκευασμένων από ξύλινα δομικά στοιχεία, που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος της αιολικής ενέργειας, ένα σύστημα παραγωγής οργανικών λιπασμάτων και μια λύση για βιώσιμες πρακτικές ανακύκλωσης από τους κατασκευαστές βασισμένη στην τεχνολογία της αλυσίδας συστοιχιών. Τέλος, 679 ακόμα σφραγίδες αριστείας χορηγήθηκαν σε προτάσεις υψηλής ποιότητας που πληρούσαν τα κριτήρια χρηματοδότησης του ΕΣΚ, αλλά οι οποίες δεν μπόρεσαν να λάβουν χρηματοδότηση λόγω περιορισμών του προϋπολογισμού. 

Οι περίπου 4000 νεοφυείς και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που υπέβαλαν αίτηση στο πλαίσιο του πιλοτικού μέσου «Accelerator» του ΕΣΚ τον Μάρτιο αποτέλεσαν αριθμό ρεκόρ και, από αυτές, περισσότερες από 1400 πρότειναν καινοτομίες σχετικές με την έξαρση του κορονοϊού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στον παρόντα γύρο χρηματοδότησης διατέθηκαν πρόσφατα επιπλέον 150 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα συνολικά διατεθέντα κονδύλια να υπερβαίνουν τα 314 εκατ. ευρώ. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι ΜΜΕ που επιλέχθηκαν για να λάβουν στήριξη προέρχονται από 16 χώρες, μεταξύ των οποίων 12 κράτη μέλη της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και 3 συνδεδεμένες χώρες.

Related

What's hot? 6834052366425510624

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item