Δημήτρης Παπαδημούλης: "Όχι στις νέες περικοπές, ύψους 20 δισ. ευρώ στον Πολυετή Προϋπολογισμό"

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης , μίλη...


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG) ως Συντονιστής εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στη συζήτηση με θέμα: «Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για το σύστημα των ίδιων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΠΔΠ, ίδιοι πόροι και σχέδιο ανάκαμψης: απολογισμός πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17-18 Ιουλίου 2020». Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Στην ομιλία του ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε τα εξής

"Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. 

Είναι πολύ σημαντικό την ώρα που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με το ‘’Κουτί Διαπραγμάτευσης’’ που παρουσιάζει, αρχίζει ήδη να κάνει παραχωρήσεις προς τις κυβερνήσεις των τεσσάρων ‘’φειδωλών χωρών’’ -Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία- το πολιτικό μήνυμα που θα στείλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να είναι ισχυρό, καθαρό και με μεγάλη συνοχή μεταξύ των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Πρέπει να πούμε ένα καθαρό όχι στις νέες περικοπές, ύψους 20 δισ. ευρώ, που κάνει ο κ. Μισέλ στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο σε σχέση με αυτά που είχε προτείνει τον Φεβρουάριο. Πλέον η απόσταση που χωρίζει τον κ. Μισέλ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο είναι 250 δισ. ευρώ. 

Πρέπει να ζητήσουμε ισχυρούς ίδιους πόρους που να νομοθετηθούν δεσμευτικά και να αρνηθούμε την πρόταση που οδηγεί το θέμα στις καλένδες. Επίσης πρέπει να στηρίξουμε όλοι μαζί την κατάργηση των ‘’διορθωτικών μηχανισμών’’ (rebates), που είναι κληρονομιά από την περίοδο Θάτσερ, με ένα σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Διότι, εάν δεν έχουμε ίδιους πόρους και αφήσουμε ανοιχτή την πόρτα στους ‘’διορθωτικούς μηχανισμούς’’ (rebates), τότε δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν κρίσιμα προγράμματα του Πολυετούς Προϋπολογισμού και η ΕΕ θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα: Είτε δραστική αύξηση των εθνικών συμμετοχών ή μείωση κρίσιμων προγραμμάτων, όπως το Horizon, η ΚΑΠ, οι Πολιτικές Συνοχής ή η επένδυση στην πράσινη οικονομία και την ψηφιοποίηση. Αυτό το αδιέξοδο πρέπει να το αποφύγουμε.

Είναι πολύ σημαντικό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ορθώσει ανάστημα και να διεκδικήσει, ως συν-νομοθέτης, ουσιαστικό ρόλο μέχρι τέλους, στέλνοντας κι ένα μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένο να ψηφίσει οτιδήποτε εκβιαζόμενο από τις κυβερνήσεις.

Σας ευχαριστώ"

Δείτε την ομιλία του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδώ.

Related

What's hot? 4685035652471411329

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item