Παρουσιάστηκαν οι υποψηφιότητες για το 3ο ετήσιο βραβείο της GUE/NGL για τους whistleblowers

Παρουσιάστηκαν οι υποψηφιότητες που έχουν επιλεγεί για το 3ο ετήσιο βραβείο της GUE/NGL για "δημοσιογράφους, πληροφοριοδότες δημ...


Παρουσιάστηκαν οι υποψηφιότητες που έχουν επιλεγεί για το 3ο ετήσιο βραβείο της GUE/NGL για "δημοσιογράφους, πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση". 

Αφιερωμένο σε άτομα ή ομάδες που έχουν εκφοβιστεί ή και διωχθεί επειδή διερεύνησαν την αλήθεια και την αποκάλυψαν στο κοινό, το φετινό βραβείο απονέμεται για άλλη μια φορά προς τιμήν της εκλιπόντος δημοσιογράφου από την Μάλτα, Daphne Caruana Galizia

Το βραβείο του 2020 θα αφιερωθεί επίσης στον Δρ. Li Wenliang, τον Κινέζο οφθαλμίατρο που αποκάλυψε για πρώτη φορά τη σοβαρότητα της επιδημίας του κορωνοϊού στον κόσμο, αλλά αργότερα πέθανε σε νοσοκομείο της Wuhan. 

Οι έξι υποψήφιοι για το βραβείο είναι

-Chelsea Manning, Αμερικανίδα πληροφοριοδότης δημοσίου συμφέροντος του στρατού για τα Wikileaks 

-Correctiv/ σκάνδαλο "cum-ex", μη κερδοσκοπικοί ερευνητές -Glenn Greenwald, δημοσιογράφος και συγγραφέας 

-Eileen Chubb, Βρετανίδα πληροφοριοδότης σκάνδαλο BUPA 

-Omar Rojas Bolaños, Κολομβιανός πληροφοριοδότης δημοσίου συμφέροντος 

-Έλληνες Πληροφοριοδότες Δημοσίου Συμφέροντος της Υπόθεσης Novartis 

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τους υποψηφίους εδώ

Το βραβείο θα απονεμηθεί στις 14 Οκτωβρίου στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες – Δύο ημέρες πριν από την τρίτη επέτειο δολοφονίας της Caruana Galizia. 

Ο νικητής θα λάβει επίσης 5000 ευρώ για τη δουλειά του. 

Λεπτομέρειες για την κριτική επιτροπή μπορείτε να βρείτε εδώ

Ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, ως πρώην δημοσιογράφος, αναφέρει σχετικά με το βραβείο: 

«Αυτό το βραβείο, που πλέον καθιερώνεται, αποτελεί σημαντική ηθική ενίσχυση στον αγώνα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, των ηρώων της εποχής μας»

Η Πορτογαλίδα ευρωβουλευτής Marisa Matias, πρόσθεσε: 

«Το να υποστηρίζουμε τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος, είναι ένας τρόπος υπεράσπισης και προώθησης των δημοκρατικών αξιών»

«Μιλάμε για γενναίους ανθρώπους που έχουν θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους στο όνομα του συλλογικού καλού. Είναι πάντα σημαντικό να τους δίνουμε φωνή, δημοσιότητα και προστασία. Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, αυτό είναι πιο θεμελιώδες από ποτέ», είπε. 

«Η δημοκρατία διακυβεύεται και εκείνοι που διατρέχουν κινδύνους, υφίστανται περισσότερες απειλές από ποτέ. Το να τους ευχαριστήσουμε δεν είναι αρκετό - πρέπει να αγωνιστούμε για αυτούς. Αυτό το βραβείο, με κάποιο τρόπο, θα μας βοηθήσει να το πετύχουμε αυτό, παράλληλα με τον πολιτικό μας αγώνα», κατέληξε. 

Τέλος, ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Miguel Urbán, υπογράμμισε: 

«Η κρίση του COVID-19 έχει χρησιμεύσει ως δικαιολογία για τη διάβρωση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών και για την επιβολή του δόγματος του σοκ». 

«Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ενημέρωση και την ελευθερία του τύπου, όχι μόνο επειδή αποτελούν τους πυλώνες της δημοκρατίας, αλλά για να εμποδίσουμε τις κυβερνήσεις να εκδώσουν αντιδημοκρατικές και αυταρχικές πολιτικές». 

Related

whistleblowers 467518632033010011

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item