Επιστολή καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας από 70 ευρωβουλευτές προς τον Ζ. Μπορέλ

Επιστολή 70 ευρωβουλευτών από όλες τις Πολιτικές Ομάδες , πλην ακροδεξιάς, προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζοζέπ Μπορέλ...


Επιστολή 70 ευρωβουλευτών από όλες τις Πολιτικές Ομάδες, πλην ακροδεξιάς, προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζοζέπ Μπορέλ, με την οποία καταδικάζουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και την στρατιωτική της δράση και ζητούν την ανάληψη στοχευμένων δράσεων έναντι των παραβιάσεων των δημοκρατικών κανόνων του διεθνούς Δικαίου, συνυπογράφει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης και Έλενα Κουντουρά

Όσον αφορά την τουρκική στάση στη Μεσόγειο και την στρατιωτική της δράση με την εισβολή και τους βομβαρδισμούς περιοχών που κατοικούνται από Κούρδους στο Βόρειο Ιράκ και τη Βόρεια Συρία, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν πως «απέναντι σε τόση επιθετικότητα, ακόμη και προς την ίδια την ΕΕ, δεν μπορούμε να παραμείνουμε παθητικοί», υπογραμμίζοντας ότι «η Επιτροπή δεν πρέπει να ανεχθεί αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες κατά όλων των δημοκρατικών κανόνων του εθνικού και του διεθνούς Δικαίου». 

Σε αυτό το πλαίσιο οι συνυπογράφοντες την επιστολή ευρωβουλευτές ζητούν, όχι μόνο την ανάληψη δράσεων κατά του εξαιρετικά αυταρχικού καθεστώτος που έχει δημιουργήσει με τη βοήθεια των υπερεθνικιστών συμμάχων του και σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης ο Tούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τη λήψη οικονομικών και στοχευμένων κυρώσεων καθώς και άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων που θα βοηθήσουν να τερματιστούν οι βομβαρδισμοί, η συστηματική και οργανωμένη καταστολή στο εσωτερικό της Τουρκίας και οι επιθέσεις κατά του διεθνούς Δικαίου. 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή (μεταφρασμένη στα ελληνικά): 
Θέμα: Έκκληση για άμεση δράση προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις της Τουρκίας κατά της ειρήνης και της δημοκρατίας στο Κουρδιστάν και παντού 

"Αξιότιμε Ύπατε Εκπρόσωπε Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ 

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας επιστήσουμε την προσοχή αναφορικά με την καταστολή της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ιδιαίτερα την φυλάκιση βουλευτών και δημάρχων του φιλοκουρδικού κόμματος ‘’HDP’’, την εισβολή και τους βομβαρδισμούς στο Βόρειο Ιράκ και τη Βόρεια Συρία, ιδίως στις περιοχές που κατοικούνται από Κούρδους. 

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το κυβερνών κόμμα ‘Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης’ (AKP) του προέδρου Ερντογάν έχει δημιουργήσει με τη βοήθεια των υπερεθνικιστών συμμάχων του και σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης ένα εξαιρετικά αυταρχικό πολιτικό σύστημα. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, περισσότεροι από 90 χιλ. άνθρωποι έχουν συλληφθεί με κατηγορίες για τρομοκρατία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ηγέτες κομμάτων, μέλη του Κοινοβουλίου, εκλεγμένοι Κούρδοι δήμαρχοι, χιλιάδες υποστηρικτές και μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος ‘‘HDP’’, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, δικηγόροι, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά την προσφιλή τακτική της, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει οποιονδήποτε επικρίνει τις πολιτικές της, ιδιαίτερα αυτή που αφορά την πολιτική της σε σχέση με τους Κούρδους, ως τρομοκράτη ή προδότη και εχθρό του κράτους. Το «Προεδρικό σύστημα τουρκικού τύπου» έχει υπονομεύσει εντελώς την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών και ενός ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος. 

Οι παράνομες επιθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης δεν στρέφονται απλά κατά της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Υποστηρικτές του φιλοκουρδικού κόμματος ‘’HDP’’ και αντιδήμαρχοι έχουν απομακρυνθεί παρανόμως από τις θέσεις τους και έχουν αντικατασταθεί από διορισμένους «κυβερνητικούς διαχειριστές». Από τις εκλογές της 31 ης Μαρτίου 2019, η κυβέρνηση έχει κατασχέσει παρανόμως 46 από τους συνολικά 65 δήμους που διοικούνται από το ‘Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα’ (HDP). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω του Νόμου (Επιτροπή Βενετίας) δημοσίευσε στις 18 Ιουνίου τη γνωμοδότησή της (αριθ. 979/2019), αναφέροντας πως τέτοιες ενέργειες είναι ασύμβατες με τις βασικές αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της προβλεψιμότητας του νόμου. 

Θα θέλαμε επίσης να εκφράσουμε τις σοβαρότατες ανησυχίες μας για τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιθέσεις του τουρκικού στρατού στις περιοχές του Σιντζάρ και στο στρατόπεδο Μαχμούρ της Ύπατης Αρμοστείας καθώς και για τις επιθέσεις που ξεκίνησαν στις 14 Ιουνίου σε άλλα μέρη, όπως στο Νότιο Κουρδιστάν (περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ) και την επίθεση με drone στο Κομπάνι (Κουρδική περιοχή της Συρίας). Και στις δύο επιθέσεις, πολλοί πολίτες είτε έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά. 

Από τις 17 Ιουνίου 2020, ο τουρκικός στρατός με την υποστήριξη αεροσκαφών και ελικοπτέρων που έχουν πλήξει περισσότερους από 150 στόχους έχει αρχίσει να μετακινεί χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ. Αυτή η τουρκική στρατιωτική δράση αποσταθεροποιεί την περιοχή, επιδεινώνει τα ανθρωπιστικά δεινά και παρέχει πρόσφορο έδαφος για την επανεμφάνιση τρομοκρατικών ομάδων, οι οποίες θα υπονομεύσουν ιδιαίτερα την πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά του ISIS. Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες αεροπορικές επιθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον εκτοπισμό περισσότερων ανθρώπων, αναγκάζοντάς τους να ζητήσουν άσυλο σε διάφορα μέρη γειτονικών χωρών της Ευρώπης. 

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα. Η Επιτροπή δεν πρέπει να ανεχθεί αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες κατά όλων των δημοκρατικών κανόνων του εθνικού και του διεθνούς Δικαίου. Σας ζητάμε να αναλάβετε δράση κατά του αυταρχικού καθεστώτος του τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η ΕΕ αντιμετωπίζει επίσης στη Μεσόγειο θάλασσα πολεμική συμπεριφορά από την Τουρκία που φτάνει μέχρι τον κίνδυνο αντιπαράθεσης με ευρωπαϊκά πλοία που ανήκουν στο γαλλικό Ναυτικό. 

Απέναντι σε τόση επιθετικότητα, ακόμη και προς την ίδια την ΕΕ, δεν μπορούμε να παραμείνουμε παθητικοί. 

Θα θέλαμε να ζητήσουμε από την Επιτροπή να λάβει οικονομικές και στοχευμένες κυρώσεις καθώς και άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα που θα βοηθήσουν να τερματιστούν οι βομβαρδισμοί, η καταστολή και οι επιθέσεις κατά του διεθνούς Δικαίου."

Related

What's hot? 1396822118087896410

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item