Απάντηση της Κομισιόν στην κατεπείγουσα ερώτηση Παπαδημούλη για την Αγία Σοφία

Στην καταδίκη της απόφασης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί...


Στην καταδίκη της απόφασης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένες δράσεις ή μέτρα πίεσης, προχώρησε η Κομισιόν με απάντηση που έδωσε σε κατεπείγουσα ερώτηση που είχε καταθέσει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης

"Η Τουρκία οφείλει να διασφαλίζει τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε επίπεδο νόμων και πράξης, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας» υπογραμμίζει στην απάντησή της η Κομισιόν και δεσμεύεται «να συνεχίσει να θέτει το ζήτημα στην Τουρκία και να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις ενέργειες της Τουρκίας στον εν λόγω τομέα"

Στην κατεπείγουσα ερώτησή του, ενόψει της εξέτασης στις 2 Ιουλίου από το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας του αιτήματος ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος του Μουσταφά Κεμάλ που μετέτρεψε το 1934 την Αγία Σοφία σε μουσείο και με δεδομένο ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρωτοστατούσε σε αυτή την προσπάθεια, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλούσε την Κομισιόν να πάρει θέση, ρωτώντας την ποιες "πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει ούτως ώστε να προστατευθεί ο ιστορικό-θρησκευτικός χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας, παραμένοντας μουσείο, και να μην υλοποιηθεί αυτή η πρόθεση εκ μέρους της Τουρκίας". Αναφερόμενος στην απάντηση που έδωσε η Κομισιόν, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής: "Απέναντι στην απαράδεκτη και άνευ προηγουμένου απόφαση του Τούρκου Προέδρου οι καταδικαστικές δηλώσεις πλέον δεν αρκούν. Τώρα είναι η ώρα για να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη: Με την ανάληψη συντονισμένων δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη λήψη άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων πίεσης για την αναίρεση της απόφασης Ερντογάν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί"

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Κομισιόν: 

Απάντηση του κ. Várhelyi εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (13.7.2020) 

"Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις σχετικά με την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη και υποβάλλει συστηματικά σχετικές εκθέσεις, με πλέον πρόσφατη την ετήσια έκθεσή της του 2019 για την Τουρκία 1 , όπου τονίζεται ότι η αμφιλεγόμενη χρήση της Αγίας Σοφίας για την πραγματοποίηση θρησκευτικών τελετών - ενός μουσείου το οποίο 1 https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/sites/near/files/20190529-turkey-report.pdf έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Εκπαιδευτικής, Επιστημονικής και Επιμορφωτικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) - εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις. Η Επιτροπή θα συνεχίσει την υποβολή εκθέσεων για τις εξελίξεις γύρω από το εν λόγω θέμα. 

Η ΕΕ είναι προσηλωμένη στη διαμόρφωση μιας νοοτροπίας ανεκτικότητας χωρίς αποκλεισμούς, τόσο στην ΕΕ όσο και στις χώρες που είναι υποψήφιες για προσχώρηση. Η έλλειψη ευαισθησίας σε θέματα θρησκείας και πολιτισμού είναι ικανή να διαταράξει την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ ενθαρρύνει και στηρίζει τον διαθρησκευτικό διάλογο, με στόχο να διευρυνθεί η αμοιβαία κατανόηση και ο σεβασμός. 

Η Επιτροπή τονίζει τακτικά ότι η Τουρκία οφείλει να διασφαλίζει τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε επίπεδο νόμων και πράξης, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να συνεχίσει να θέτει το ζήτημα στην Τουρκία και να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις ενέργειες της Τουρκίας στον εν λόγω τομέα."

Related

What's hot? 4288281591601049710

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item