Ε. Βόζεμπεργκ: "Δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να εμφανίζεται ουδέτερη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις"

Με αφορμή τη συζήτηση που διεξήχθη σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο κα...


Με αφορμή τη συζήτηση που διεξήχθη σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας, παρουσία του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας, κ. Josep Borrell, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, μέλος της διακοινοβουλευτικής επιτροπής για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, στηλίτευσε με παρέμβασή της εκ νέου την προκλητική στάση της Τουρκίας και ζήτησε από την Ε.Ε. κυρώσεις κατά της Τουρκίας εδώ και τώρα. 

Η Eλληνίδα ευρωβουλευτής απαρίθμησε μία προς μία όλες τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας σε βαρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου αλλά και εναντίον της Ε.Ε., καταλήγοντας πως με αποκλειστική ευθύνη της τουρκικής πλευράς δεν υπάρχει πλέον κοινό έδαφος συνεργασίας με την Τουρκία ενώ η εμπιστοσύνη για αμοιβαίο διάλογο έχει οριστικά χαθεί. 

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βοζεμπεργκ απευθύνθηκε στον Ύπατο Εκπρόσωπο, κ. Μπορέλ, ζητώντας του να αποδείξει η Ε.Ε. ότι βρίσκεται σε θέση ισχύος και μπορεί να εφαρμόσει όλα τα μέτρα επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας αντί να διαδραματίζει ο ίδιος ρόλο ουδέτερου παρατηρητή ή διαμεσολαβητή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως: 

"Η εμπιστοσύνη στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας έχει χαθεί οριστικά με αποκλειστική ευθύνη της τουρκικής πλευράς. Ακόμα και σήμερα, ο Πρόεδρος Ερντογάν εξακολουθεί να κατηγορεί την Ε.Ε. ότι δεν έχει λάβει τίποτα για τους πρόσφυγες, όταν γνωρίζουμε όλοι καλά ότι έχουν εκταμιευθεί σχεδόν 6 δις ευρωπαϊκά κονδύλια για το σκοπό αυτό προς την Τουρκία. 

Η υποκίνηση με όλα τα μέσα της υβριδικής επίθεσης δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στα ελληνικά χερσαία σύνορα στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο, οι παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η συνεχής παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, οι καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, η υπογραφή του ανυπόστατου κατά το διεθνές δίκαιο τουρκολιβυκού μνημονίου για τις ζώνες οικονομικής εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο, η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας με λόγια και έργα, οι συνεχείς απειλές προς την Ε.Ε., η προσβολή του συμβολικού και οικουμενικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εντάσσονται σε μια εσκεμμένη πολιτική της Τουρκίας που δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου και αποδεικνύει ότι δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε την Τουρκία ως αξιόπιστο εταίρο και συνομιλητή. 

Δεν υπάρχει κοινό έδαφος συνεργασίας με την Τουρκία ενώ οι γέφυρες επικοινωνίας έχουν γκρεμιστεί. Βρισκόμαστε σε θέση ισχύος και πρέπει να αποδείξουμε με αποφασιστικό τρόπο ως Ένωση ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε εδώ και τώρα όλα τα μέτρα επιβολής κυρώσεων σε βάρος της τουρκικής πλευράς. 

Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε στην Τουρκία να μας απειλεί, αψηφώντας όλες τις υποχρεώσεις της προς της Ε.Ε., ενώ εσείς κύριε Μπορέλ, Ύπατε Εκπρόσωπε της Ε.Ε., αντί να μεταφέρετε στην Άγκυρα το κλίμα που υπάρχει στις Βρυξέλλες και την ανάγκη η Τουρκία να απέχει από κάθε επιθετική ενέργεια, να εμφανίζεστε ως ουδέτερος διαμεσολαβητής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Related

What's hot? 6073095697727811606

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item