Απάντηση Κυριακίδου σε ερώτηση Παπαδημούλη για κατοχύρωση κοινής πολιτικής Υγείας στην ΕΕ

Στην αξιοποίηση μέχρι στιγμής όλων των διαθέσιμων εργαλείων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και στη δυνατότητα που θα δώσ...


Στην αξιοποίηση μέχρι στιγμής όλων των διαθέσιμων εργαλείων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και στη δυνατότητα που θα δώσει το μελλοντικό πρόγραμμα "Η ΕΕ για την Υγεία - EU4Health" στην Κομισιόν για να αξιοποιήσει στρατηγικά αποθέματα φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, στέκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απάντηση που έδωσε δια της αρμόδιας Επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την κατοχύρωση κοινής πολιτικής στον τομέα της υγείας στην ΕΕ. 

"Όλα τα μέτρα λαμβάνονται εντός του καθιερωμένου πλαισίου» αναφέρει η Επίτροπος, επισημαίνοντας πως "η Επιτροπή έχει αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία στη διάθεσή της για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, όπως είναι οι κοινές προμήθειες βασικού ιατρικού εξοπλισμού και μέσων προστασίας, και δημιούργησε το πρώτο απόθεμα ιατρικού υλικού στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU. Το νέο μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης (2,7 δις. ευρώ) δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να αναλάβει αμέσως στοχευμένες δράσεις σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη και να αντιμετωπίσει την πανδημία της νόσου COVID-19με συντονισμένο τρόπο". 

Επιπλέον, "με το μελλοντικό πρόγραμμα «Η ΕΕ για την Υγεία» (EU4Health) η Επιτροπή θα είναι σε θέση να αξιοποιεί τα στρατηγικά αποθέματα φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού". 

Όσον αφορά τα φαινόμενα μονομερών κινήσεων που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η Επίτροπος Κυριακίδου τονίζει πως τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν ήδη προχωρήσει είτε στην κατάργηση είτε στη διόρθωση των μέτρων αυτών. Προειδοποιεί ωστόσο πως «η Επιτροπή δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των εξουσιών επιβολής στη διάθεσή της για να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς». 

Ακολουθούν πλήρεις η γραπτή ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη και η απάντηση της Κομισιόν: 

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή 
Άρθρο 138 του Κανονισμού 
Dimitrios Papadimoulis 

Θέμα: Κατοχύρωση κοινής πολιτικής υγείας της ΕΕ 

"Η διαρκώς επιδεινούμενη πανδημία του COVID-19 έχει αποδείξει ότι ο κεντρικός σχεδιασμός στον τομέα της υγείας και η συνεργασία των κρατών μελών στη βάση της αλληλεγγύης, αποτελούν επιτακτική ανάγκη για τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα και τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και υγείας. 

Ήδη, τα άρθρα 168 της ΣΛΕΕ και 5 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ  προβλέπουν ότι, κατά τον καθορισμό και την εφαρμογή όλων των πολιτικών και δράσεων της ΕΕ, πρέπει να εξασφαλίζεται υψηλού επιπέδου προστασία της υγείας του ανθρώπου.  Ωστόσο, ο τομέας της υγείας δεν αποτελεί κύρια πολιτική της ΕΕ, υπό τη μορφή κοινής πολιτικής υγείας. Τα κράτη μέλη έχουν την κύρια ευθύνη για την οργάνωση και την παροχή υπηρεσιών υγείας και ιατρικής περίθαλψης, ενώ η πολιτική της ΕΕ λειτουργεί μόνο συμπληρωματικά 

Με αφορμή τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του COVID-19, ερωτάται η Επιτροπή: 

1. Σκέφτεται να καταστήσει τον τομέα της υγείας κύρια πολιτική της ΕΕ, υπό τη μορφή μιας κοινής πολιτικής υγείας της ΕΕ, και, αν ναι, σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προς αυτή την κατεύθυνση;   
2. Πώς αξιολογεί και πώς θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά φαινόμενα μονομερών κινήσεων ορισμένων κρατών μελών, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση εξαγωγών ιατροφαρμακευτικού υλικού σε άλλες χώρες;"

Απάντηση της κ. Κυριακίδου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 

"Η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη και διεθνείς εταίρους σε όλα τα επίπεδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου COVID-19 4 . 

Όλα τα μέτρα λαμβάνονται εντός του καθιερωμένου νομικού πλαισίου. Η Επιτροπή έχει αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία στη διάθεσή της για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, όπως είναι οι κοινές προμήθειες βασικού ιατρικού εξοπλισμού και μέσων προστασίας, και δημιούργησε το πρώτο απόθεμα ιατρικού υλικού στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU 5. Το νέο μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης (2,7 δισ. ευρώ) δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να αναλάβει αμέσως στοχευμένες δράσεις σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη και να αντιμετωπίσει την πανδημία της νόσου COVID-19 με συντονισμένο τρόπο. Συστάθηκε ένα κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών για να διευκολυνθεί η αντιστοίχιση των αναγκών και της παροχής ιατρικού εξοπλισμού. 

Σύμφωνα με το άρθρο 168 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ η Ένωση έχει αρμοδιότητα να αναλαμβάνει δράσεις για να υποστηρίζει, να συντονίζει ή να συμπληρώνει τη δράση των κρατών μελών για την προστασία και τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας. Η οργάνωση της παροχής υπηρεσιών υγείας παραμένει αρμοδιότητα των κρατών μελών. 

Τον Μάρτιο του 2020 αρκετά κράτη μέλη έλαβαν αιφνίδια μέτρα, προκειμένου να περιορίσουν τις πωλήσεις μέσων ατομικής προστασίας, φαρμακευτικών προϊόντων ή ιατρικού εξοπλισμού σε άλλα κράτη μέλη. Αντιδρώντας άμεσα στα μέτρα αυτά η Επιτροπή τόνισε στα εν λόγω κράτη μέλη ότι ήταν ανάγκη να συνεχίσουν να κυκλοφορούν ελεύθερα τα εμπορεύματα στην ενιαία αγορά και να καταργηθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές εντός της ΕΕ. Τα περισσότερα κράτη μέλη στο μεταξύ κατάργησαν ή διόρθωσαν τα μέτρα αυτά ή τα αντικατέστησαν με λιγότερο περιοριστικά μέτρα. Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των εξουσιών επιβολής στη διάθεσή της για να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς. 

Με το μελλοντικό πρόγραμμα «Η ΕΕ για την Υγεία» (EU4Health) 6 η Επιτροπή θα είναι σε θέση να αξιοποιεί τα στρατηγικά αποθέματα φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού."

Related

What's hot? 2449119194779642774

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item