Τα δικαιώματα των επιβατών στο επίκεντρο της δράσης της ΕΕ κατά της πανδημίας

Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν θεσπίσει περιοριστικά μέτρα, όπως ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ζώνες καραντίνας και απαγόρευση κυκλοφορίας- ...


Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν θεσπίσει περιοριστικά μέτρα, όπως ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ζώνες καραντίνας και απαγόρευση κυκλοφορίας- για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτά τα μέτρα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον τομέα των μεταφορών, οπότε βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα δικαιώματά σας ως επιβάτες. 

Στις 18 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε λεπτομερείς κατευθυντήριες γραμμές για να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των επιβατών της ΕΕ εφαρμόζονται με συνεκτικό τρόπο και ότι οι επιβάτες προστατεύονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ. 

Τι γίνεται αν ακυρωθεί η πτήση μου; 

Οι αεροπορικές εταιρείες που ακυρώνουν πτήσεις έχουν την υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση, να παρέχουν στους επιβάτες το δικαίωμα να διαλέξουν μια από τις ακόλουθες επιλογές: 

α) Επιστροφή χρημάτων 

β) Αναδρομολόγηση με την πρώτη ευκολία 

γ) Αναδρομολόγηση σε μεταγενέστερη ημερομηνία, επιλεγμένη από τον επιβάτη 

Εάν επιλεγεί η αλλαγή δρομολογίου το συντομότερο δυνατό, μπορεί να υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις, δεδομένου του περιορισμένου αριθμού των πτήσεων που λειτουργούν σήμερα λόγω των εθνικών μέτρων για τον περιορισμό του ιού. 

Σε περίπτωση ακύρωσης, έχω το δικαίωμα παροχής ξενοδοχείου και γευμάτων; 

Οι αερομεταφορείς έχουν την υποχρέωση, χωρίς εξαίρεση, να παρέχουν δωρεάν γεύματα, αναψυκτικά και διαμονή σε ξενοδοχείο για τους επιβάτες των οποίων η πτήση ακυρώνεται και έχουν επιλέξει εκ νέου δρομολόγηση όσο το δυνατόν νωρίτερα. 

Έχω δικαίωμα αποζημίωσης

Οι επιβάτες των αερομεταφορών έχουν δικαίωμα αποζημίωσης εάν η πτήση τους ακυρωθεί σε λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την ημερομηνία αναχώρησης, εκτός εάν υπάρχουν "έκτακτες περιστάσεις". Αυτή η εξαίρεση μπορεί να ισχύει στην περίπτωση της επιδημίας του κορωνοϊού, όπου τα μέτρα που λαμβάνονται από τις δημόσιες αρχές παρεμποδίζουν τη συνήθη δραστηριότητα των αεροπορικών εταιρειών. 

Τι γίνεται αν θέλω να ακυρώσω το ταξίδι μου; 

Εάν ακυρωθεί το ταξίδι με πρωτοβουλία του επιβάτη, η επιστροφή εξαρτάται από τον τύπο του εισιτηρίου που αγοράσατε, όπως ορίζεται στους όρους και τις προϋποθέσεις. Για περισσότερες λεπτομέρειες συνιστάται η επικοινωνία με τον μεταφορέα. 

Kουπόνι αντί επιστροφή χρημάτων. Ποια είναι τα δικαιώματά μου; 

Οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν ανάμεσα σε κουπόνια ή επιστροφή χρημάτων για όλα τα ακυρωμένα εισιτήρια - συμπεριλαμβανομένων πτήσεων, τρένων, λεωφορείων και πλοίων - και για ταξιδιωτικά πακέτα. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ που δημοσιεύθηκαν στις 13 Μαΐου, τα κουπόνια θα πρέπει να έχουν ελάχιστη περίοδο ισχύος ενός έτους και θα πρέπει να επιστρέφονται μετά από ένα έτος το πολύ, εάν δεν χρησιμοποιούνται. Οι εταιρείες μεταφορών πρέπει να είναι ευέλικτες, για παράδειγμα να επιτρέπουν στους επιβάτες να ταξιδεύουν την ίδια διαδρομή υπό τις ίδιες συνθήκες υπηρεσίας. Τα κουπόνια πρέπει επίσης να μεταφέρονται σε άλλον ταξιδιώτη. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου όλοι οι πολίτες που ταξιδεύουν με αεροπλάνο, σιδηροδρομικό, πλοίο και λεωφορείο προστατεύονται από ένα πλήρες σύνολο δικαιωμάτων επιβατών. 

Αποφεύγοντας τις άδειες πτήσεις 

Οι αερολιμενικοί κανόνες υποχρεώνουν τις αεροπορικές εταιρείες να εκμεταλλεύονται το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων χρόνων απογείωσης και προσγείωσης, αν δεν θέλουν να χάσουν την επόμενη σεζόν. 

Στις 26 Μαρτίου, το ΕΚ ενέκρινε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προσωρινή αναστολή των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τους χρόνους χρήσης αεροδρομίων,προκειμένου να σταματήσουν οι λεγόμενες "πτήσεις φαντάσματα". Τα μέτρα εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο στις 30 Μαρτίου και τέθηκαν σε ισχύ αναδρομικά από την 1η Μαρτίου (από τις 23 Ιανουαρίου για πτήσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας ή Χονγκ Κονγκ). 

Περισσότερα 

Related

What's hot? 7909319151615485549

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item