Απάντηση Μπορέλ στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την τουρκική προκλητικότητα

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια του Ύπατου Εκπροσώπου και Αντιπροέδρου της Ζοζέπ Μπορέλ , σε ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης που εί...


Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια του Ύπατου Εκπροσώπου και Αντιπροέδρου της Ζοζέπ Μπορέλ, σε ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης που είχαν καταθέσει οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Ελενα Κουντουρά, αναφορικά με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας στους Ευρωβουλευτές υπενθυμίζει ότι «Ως απάντηση στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συμβούλιο ενέκρινε στις 11 Νοεμβρίου 2019 ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων», που επιτρέπουν «τη δυνατότητα επιβολής ταξιδιωτικής απαγόρευσης και δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων εις βάρος προσώπων ή οντοτήτων που ευθύνονται ή συμμετέχουν ή υποστηρίζουν δραστηριότητες γεώτρησης που συνδέονται με την εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων, οι οποίες διεξάγονται χωρίς την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός των χωρικών της υδάτων, της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της ή στην υφαλοκρηπίδα της». 

Επισημαίνοντας δε ότι «το Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών» ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν τονίζει ότι «η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, μεταξύ άλλων και το δικαίωμα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS)». 

Ακολουθούν πλήρεις η απάντηση του κ. Μπόρελ και η ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία προς την Κομισιόν: 

Απάντηση του Ύπατου Εκπροσώπου / Αντιπροέδρου κ. Borrell εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (14.7.2020)   

"Στις 12 Δεκεμβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε [1] ότι το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να επιφέρει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε επίσης τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και επιβεβαίωσε κατηγορηματικά την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.   

Το Συμβούλιο της ΕΕ [2] εξακολουθεί να αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο. Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, μεταξύ άλλων και το δικαίωμα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS).   

Ως απάντηση στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συμβούλιο ενέκρινε στις 11 Νοεμβρίου 2019 ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων [3] . Το πλαίσιο αυτό επιτρέπει τη δυνατότητα επιβολής ταξιδιωτικής απαγόρευσης και δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων εις βάρος προσώπων ή οντοτήτων που ευθύνονται ή συμμετέχουν ή υποστηρίζουν δραστηριότητες γεώτρησης που συνδέονται με την εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων, οι οποίες διεξάγονται χωρίς την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός των χωρικών της υδάτων, της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της ή στην υφαλοκρηπίδα της. Το Συμβούλιο αποφάσισε να εγγράψει στον κατάλογο των κυρώσεων δύο άτομα στις 27 Φεβρουαρίου 2020 [4] .   

Η επιβολή περαιτέρω περιοριστικών μέτρων ως αντίδραση προς τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί πολιτική απόφαση που εναπόκειται στο Συμβούλιο.

Related

What's hot? 6228216331612474647

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item