Νίκος Ανδρουλάκης: "Πολύ αρνητική εξέλιξη η ακύρωση της καταβολής 13 δισ. από την Apple"

Ως "πολύ αρνητική εξέλιξη" χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ...


Ως "πολύ αρνητική εξέλιξη" χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ να ακυρωθεί η καταβολή από την Apple το ποσό των 13 δισ. ευρώ για το ειδικό φορολογικό καθεστώς που απολάμβανε η εταιρεία στην Ιρλανδία.

Παράλληλα τονίζει ότι η Επιτροπή οφείλει να ασκήσει έφεση αλλά και να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες καθώς "δεν μπορεί σε μία ενιαία αγορά κάποιες χώρες να λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι".

Αναλυτικά η δήλωση του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας των Ευρωσοσιαλιστών στο ΕΚ:

"Η χθεσινή απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από προσφυγή της Ιρλανδίας, με την οποία ακυρώνεται η απόφαση για την καταβολή 13 δισ. ευρώ από την Apple για το ειδικό φορολογικό καθεστώς που της παρείχε η χώρα αυτή και το οποίο είχε θεωρηθεί κρατική ενίσχυση, είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη στις προσπάθειες για μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη στην Ένωση. 

Οι δικαστές θεώρησαν ότι είναι νόμιμο μία εταιρεία να φορολογείται μόνο στο 0,003% του ετήσιου εισοδήματός της. Η τότε Επίτροπος Ανταγωνισμού κα Vestager είχε πάρει πριν από 4 χρόνια, μία πολύ γενναία απόφαση, εκφράζοντας την θέληση της Επιτροπής Juncker να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα φοροαποφυγής και τον φορολογικό ανταγωνισμό εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να συνεχίσει την ίδια πολιτική, ασκώντας έφεση στην απόφαση αυτή αλλά και να λάβει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπίσει με τρόπο ολοκληρωμένο τα φαινόμενα φορολογικού dumping. Δεν μπορεί σε μία ενιαία αγορά κάποιες χώρες να λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι και να βασίζουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα κυρίως στο φορολογικό τους καθεστώς. 

Τα έσοδα που χάνονται από όλους είναι κρίσιμα για την στήριξη του κοινωνικού κράτους, την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, ιδιαίτερα σε μία εποχή που η αύξηση των δαπανών στην υγεία, στην παιδεία και στην έρευνα είναι απολύτως αναγκαία."

Related

What's hot? 966088665470148346

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item