Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: "Ευθεία παραβίαση του Κώδικα Δεοντολογίας από την Πρόεδρο της Κομισιόν"

Στην Κομισιόν φέρνουν με ερώτησή τους ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική ...


Στην Κομισιόν φέρνουν με ερώτησή τους ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κ. Αρβανίτης, Αλ. Γεωργούλης και Ελ. Κουντουρά, την ευθεία παραβίαση από την Πρόεδρο της Κομισιόν, Φον ντερ Λάιεν και της Αντιπροέδρου, Σούιτσα, του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της Επιτροπής και των θεσμικών τους υποχρεώσεων για αμεροληψία και αντικειμενικότητα με τη συμμετοχή τους σε προεκλογικό σποτ του συντηρητικού κόμματος HDZ στην Κροατία. 

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, κατά παράβαση όσων θεμελιώνονται στις Συνθήκες περί "αμερόληπτης και αντικειμενικής άσκησης των καθηκόντων" και στον Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της Επιτροπής για "ρητή υποχρέωση αποχής τους από δημόσιες δηλώσεις ή παρεμβάσεις για λογαριασμό οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος", η Πρόεδρος, κ. von der Leyen και η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Dubravka Šuica, συμμετείχαν παρόλα αυτά «σε προεκλογικό σποτ του κόμματος HDZ της Κροατίας, μαζί με αρχηγούς κρατών και λοιπές προσωπικότητες που ανήκουν στο ίδιο ευρωπαϊκό κόμμα, υποστηρίζοντας με χαμόγελο την προεκλογική του εκστρατεία».

Με αφορμή το περιστατικό, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν την Κομισιόν «για ποιο λόγο συμμετείχαν η Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής στο εν λόγω προεκλογικό σποτ, δεδομένου ότι γνώριζαν ότι παραβιάζονταν ευθέως οι υποχρεώσεις τους που θεμελιώνονται στις Συνθήκες και στον Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της Επιτροπής». 

 Η Κροατική Δημοκρατική Ένωση, περισσότερο γνωστή με το ακρωνύμιο HDZ, είναι ένα συντηρητικό πολιτικό κόμμα της Κροατίας. Είναι το κύριο κόμμα της κεντροδεξιάς στη χώρα και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

Ακολουθεί πλήρης η ερώτηση που κατατέθηκε στην Κομισιόν: 

ΘΕΜΑ: Ευθεία παραβίαση από την Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής των υποχρεώσεων αμεροληψίας και αντικειμενικότητας και του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της Επιτροπής 

"Τα άρθρα 245 της ΣΛΕΕ[1] και 17 παρ. 3 της ΣΕΕ[2] ορίζουν ότι τα μέλη της Επιτροπής οφείλουν να ασκούν τα καθήκοντά τους με αμεροληψία και αντικειμενικότητα. Παράλληλα, τα άρθρα 9 παρ. 3 και 10 παρ. 6 του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της Επιτροπής[3] θεμελιώνουν την ρητή υποχρέωση αποχής τους από δημόσιες δηλώσεις ή παρεμβάσεις για λογαριασμό οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος. 

Παραβιάζοντας ευθέως τις εν λόγω υποχρεώσεις, η Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Dubravka Šuica, συμμετείχαν σε προεκλογικό σποτ του κόμματος HDZ της Κροατίας[4], μαζί με αρχηγούς κρατών και λοιπές προσωπικότητες που ανήκουν στο ίδιο ευρωπαϊκό κόμμα, υποστηρίζοντας με χαμόγελο την προεκλογική του εκστρατεία[5].

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής έσπευσε, με διαδικτυακή του ανάρτηση[6], να αναφέρει ότι η συμμετοχή της Προέδρου ήταν σε προσωπικό επίπεδο και εκφράζει τη λύπη του που αυτό δεν αποτυπώθηκε στο σποτ, ομολογώντας εμμέσως την παραβίαση των ανωτέρω υποχρεώσεων. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι αμφότερες συμμετείχαν τελικώς με αναγραφή των θεσμικών τους ιδιοτήτων, αλλά και με ευκρινή την σημαία της ΕΕ – γεγονός που σε κάθε περίπτωση θα παρέπεμπε στις θεσμικές τους ιδιότητες. 

Ερωτάται η Επιτροπή: 

Για ποιο λόγο συμμετείχαν η Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής στο εν λόγω προεκλογικό σποτ, δεδομένου ότι γνώριζαν ότι παραβιάζονταν ευθέως οι υποχρεώσεις τους που θεμελιώνονται στις Συνθήκες και στον Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της Επιτροπής;"Related

What's hot? 4717765120509976285

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item