"Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης: Η τελευταία ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση"

Κοινό άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημ...


Κοινό άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, των συμπροέδρων της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Μανόν Ομπρί και Μάρτιν Σίντερβαν, και των ευρωβουλευτών της Αριστεράς, Μαρκ Μποτένγκα, Μανού Πινέδα και Σίρα Ρέγκο φιλοξενεί η ισπανική διαδικτυακή εφημερίδα El Diario (eldiario.es). 

"Μαζί με τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα πολύ σοβαρά φαινόμενα έλλειψης συντονισμού και αλληλεγγύης-μονομερές κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων, απαγορεύσεις ιατρικού εξοπλισμού προς χώρες σε ανάγκη και διακρίσεις εις βάρος πολιτών συγκεκριμένων κρατών-η πανδημία φανέρωσε ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης σε κάθε κράτος μέλος για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας καθώς και τον αναντικατάστατο ρόλο των δημοσίων επενδύσεων και την αναγκαιότητα ύπαρξης της παραγωγικής ικανότητας στην ήπειρό μας" επισημαίνουν στο κοινό άρθρο οι ευρωβουλευτές

Αναφερόμενοι στο ποσό των 750 δις. ευρώ της πρότασης της Κομισιόν τονίζουν πως "είναι μόνο το 1/3 του ποσού που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρόλα αυτά, εάν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά, μπορεί να ανακουφίσει πολλές από τις συνέπειες της πανδημίας, που υφίστανται ήδη οι εργαζόμενοι". Επιπλέον σημειώνουν την ανάγκη να συμπεριληφθούν στην πρόταση της Κομισιόν κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, καθώς και κριτήρια σχετικά με την απασχόληση και να μην συνδυαστεί σε καμία περίπτωση η πρόσβαση στους πόρους με περισσότερες και αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τα κράτη μέλη. 

"Μια στέρεη ανάπτυξη του ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάκαμψης πρέπει να θέτει στο επίκεντρο τα δημόσια δικαιώματα και τις δημόσιες υπηρεσίες με επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς απαραίτητους για τη ζωή, όπως τα φάρμακα και ο ιατρικός εξοπλισμός, και οι οποίοι, όπως μας έδειξε και η κρίση, δεν μπορούν να παραμείνουν στα χέρια της ελεύθερης αγοράς" υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές, προσθέτοντας πως "χρειαζόμαστε μαζικές επενδύσεις στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης". 

Σε αυτό το πλαίσιο η προσωρινή αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης χαρακτηρίζεται ως "ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση". Όπως επισημαίνεται ωστόσο, "μόνο με την κατάργηση του Συμφώνου και των μηχανισμών αναθεώρησης του προϋπολογισμού, οι οποίοι εμποδίζουν τις φιλόδοξες στρατηγικές δημοσίων δαπανών, και αντικατάστασής του από ένα Δίκαιο Σύμφωνο για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Απασχόληση, θα καταστεί δυνατό να ξεκινήσει το Σχέδιο Ανάκαμψης, που χρειαζόμαστε όλοι για να βγούμε από αυτή την κρίση, δημιουργώντας πρωτίστως τις συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέπουν να είμαστε περισσότερο βιώσιμοι, κυρίαρχοι και ανθεκτικοί". 

Το λινκ της δημοσίευσης του άρθρου (στα ισπανικά)

Το πλήρες άρθρο (μεταφρασμένο στα ελληνικά): 

Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης: Η τελευταία ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση 

"Εφόσον η Κομισιόν αντιλαμβάνεται ότι τα όρια που υπάρχουνσε σχέση με το ύψος των δημοσίων δαπανών είναι επιζήμια για την τόνωση του παραγωγικού μας τομέα, γιατί δεν τα αναστέλλει επ’ αόριστον; 

Η πανδημία τουCOVID-19 ανέδειξε πολλά από τα διαρθρωτικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ευρωπαίοι πολίτες έγιναν μάρτυρες μιας πολύ σοβαρής έλλειψης συντονισμού και αλληλεγγύης. Στη διάρκεια της πανδημίας υπήρξαν μεταξύ άλλων: Το μονομερές κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων, διακρίσεις εις βάρος πολιτών συγκεκριμένων κρατών καθώς και απαγορεύσεις στην εξαγωγή ιατρικού εξοπλισμού προς χώρες που βρίσκονταν σε μεγάλη ανάγκη, ενώ την περίοδο κατάθεσης των προτάσεων για το Σχέδιο Ανάκαμψης ορισμένες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης φάνηκε με την στάση τους να πιστεύουν ότι οι περισσότερο πληγείσες χώρες άξιζαν αυτό το οποίο τους συνέβαινε και καλούνταν να το διαχειριστούν. Ορισμένες χώρες μάλιστα χρειάστηκε να αναζητήσουν βοήθεια εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή τα θεσμικά όργανά τους δεν μπορούσαν να αντιδράσουν σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία, τις επιπτώσεις της οποίας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο θα βιώνουμε για χρόνια. Εν αντιθέσει με όλα τα παραπάνω, ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης σε κάθε κράτος μέλος αποτυπώθηκε στους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ενώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, απαιτώντας ενίσχυση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Επίσης πολλά παραδείγματα ενεργούς αλληλεγγύης έλαβαν χώρα σε γειτονιές και πόλεις σε ολόκληρη την ήπειρο. 

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε ακούσει διάφορες προτάσεις στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μερικές από τις οποίες κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Αυτή είναι μια ευκαιρία να μεταβούμε επιτέλους από τα λόγια στην πράξη! Ωστόσο μετά από κάθε πρόταση που ενσωματώνει φιλόδοξους στόχους σε σχέση με το ύψος των δημοσίων δαπανών, ορισμένες χώρες διαμαρτύρονται, δείχνοντας πως τελικά δεν έχουν μάθει τίποτα από την κρίση του 2008 και θέλουν να συνεχίσουν να καταδικάζουν τους λαούς σε φτώχεια ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας. Οι μάχες που θα διεξαχθούν στο Συμβούλιο είναι απαραίτητες, καθώς υπάρχουν χώρες που έχουν φανερώσει ήδη ότι στα σχέδιά τους περιλαμβάνονται περαιτέρω περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις καθώς και μία τακτική με την μορφή εκβιασμού που οι υπόλοιπες χώρες δεν μπορούν να δεχτούν. 

Η πανδημία φανέρωσε τον αναντικατάστατο ρόλο των δημοσίων επενδύσεων και την αναγκαιότητα ύπαρξης της παραγωγικής ικανότητας στην ήπειρό μας. Η τρέχουσα βιομηχανική αδυναμία που βιώνουμε είναι το προϊόν πολιτικών παραμέλησης δεκαετιών και μιας εσωτερικής ανακατανομής των παραγωγικών τομέων με εξωτερικές αναθέσεις (“outsourcing”) στις οικονομίες των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Γι’ αυτόν τον λόγο, όταν ακούμε την Πρόεδρο της ΚομισιόνΟύρσουλα Φον ντερ Λάιεν να κάνει λόγο για την ανάγκη μετεγκατάστασης της βιομηχανίας, πρέπει να επιμείνουμε στην ανάγκη κάτι τέτοιο να γίνει σύμφωνα με κριτήρια εδαφικής συνοχής και ιδιαίτερα με κοινωνικά κριτήρια. Εταιρίες που μειώνουν τους μισθούς, παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα και προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων παρά το γεγονός ότι έχουν κέρδη, δεν μπορούν να λάβουν ούτε ένα ευρώ από το δημόσιο χρήμα. 

Το ποσό των 750 δις. ευρώ της πρότασης της Κομισιόν είναι μόνο το 1/3 του ποσού που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρόλα αυτά, εάν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά, μπορεί να ανακουφίσει πολλές από τις συνέπειες της πανδημίας, που υφίστανται ήδη οι εργαζόμενοι. Ένα βασικό στοιχείο ωστόσο θα πρέπει να είναι η επιβολή προϋποθέσεων στη διαθεσιμότητα αυτών των πόρων. Η πρόταση της Κομισιόν, αντί να περιλαμβάνει κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια καθώς και κριτήρια σχετικά με την απασχόληση, θέλει να θέσει την πρόσβαση στους πόρους στη βάση των δημοσιονομικών συστάσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Εξαμήνου, συνδέοντάς την ενδεχομένως με περισσότερες και αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι φετινές συστάσεις, οι οποίες εκδόθηκαν εν μέσω πανδημίας, επισημαίνουν θετικά στοιχεία, όπως την ανάγκη για επενδύσεις σε δημόσιες υπηρεσίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι την τελευταία δεκαετία, μέσω του ίδιου μηχανισμού, η Κομισιόν ζήτησε από τα περισσότερα κράτη μέλη κάθε είδους περικοπές, συμπεριλαμβανομένων περικοπών σε ζωτικής σημασίας τομείς όπως της υγειονομικής περίθαλψης. Ας λάβουμε υπόψιν μας επίσης ότι αυτές οι συστάσεις δεν περνούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή οποιοδήποτε άλλο δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο. 

Επιπλέον μια στέρεη ανάπτυξη του Σχεδίου Ανάκαμψης πρέπει να θέτει στο επίκεντρο τα δημόσια δικαιώματα και τις δημόσιες υπηρεσίες με επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς απαραίτητους για τη ζωή, όπως τα φάρμακα και ο ιατρικός εξοπλισμός, και οι οποίοι, όπως μας έδειξε και η κρίση, δεν μπορούν να παραμείνουν στα χέρια της ελεύθερης αγοράς. Χρειαζόμαστε επίσης μαζικές επενδύσεις στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης. Η πανδημία επιβεβαίωσε όχι μόνο την σημασία τους, αλλά ανέδειξε και το πόσο εξαρτημένοι είμαστε ως Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτούς τους τομείς από τον έξω κόσμο. Αυτή την στιγμή έχουμε στο τραπέζι ένα φιλόδοξο και οικονομικά προικισμένο Σχέδιο, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Ας ενισχύσουμε τους στόχους που έχει θέσει η κοινωνία για τη δημιουργία ενός πράσινου, παραγωγικού τομέα υπό δημόσιο έλεγχο και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ποικιλομορφία των εδαφών μας πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δύναμη που θα επιτρέψει την ανάπτυξη διαφορετικών τομέων σε διαφορετικά μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τερματίζοντας με αυτό τον τρόπο τις τεράστιες ανισότητες που υπάρχουν εντός της Ένωσης και σε ό,τι αφορά την ανεργία, την κοινωνική στέρηση και την φτώχεια. 

Κανένα από τα παραπάνω δεν είναι δυνατόν να υπάρξει χωρίς αλλαγή στους κανόνες του παιχνιδιού. Η προσωρινή αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. ΕφόσονηΚομισιόναντιλαμβάνεταιότιταόρια που υπάρχουν για το ύψος των δημοσίων δαπανών είναι επιζήμια για την τόνωση του παραγωγικού μας τομέα, γιατί δεν τα αναστέλλει δια παντός; Μόνο με την κατάργηση του Συμφώνου και των μηχανισμών αναθεώρησης του προϋπολογισμού, οι οποίοι εμποδίζουν τις φιλόδοξες στρατηγικές δημοσίων δαπανών, και αντικατάστασής του από ένα Δίκαιο Σύμφωνο για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Απασχόληση, θα καταστεί δυνατό να ξεκινήσει το Σχέδιο Ανάκαμψης, που χρειαζόμαστε όλοι για να βγούμε από αυτή την κρίση, δημιουργώντας πρωτίστως τις συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέπουν να είμαστε περισσότερο βιώσιμοι, κυρίαρχοι και ανθεκτικοί. Καθίσταται επείγουσα ανάγκη επίσης η αλλαγή του καταστατικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με σκοπό να γίνει μία πραγματική κεντρική τράπεζα, η οποία θα χρηματοδοτεί άμεσα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντί να συμβάλει στον περαιτέρω πλουτισμό των τραπεζών. Για να μην χρειαστεί άλλη μία φορά να πληρώσει η εργατική πλειοψηφία και για αυτή την κρίση". 

Μανόν Ομπρί, 
Μάρτιν Σίντερβαν, 
Δημήτρης Παπαδημούλης, 
Μαρκ Μποτέγκα, 
Μανού Πινέδα, 
Σίρα Ρέγκο

Related

What's hot? 4585424595540532020

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item