Ψήφισμα της ΕΟΚΕ για την ανάκαμψη μετά την COVID-19: η οπτική της Ομάδας των Εργαζομένων

Στο ψήφισμα της ΕΟΚΕ επισημαίνεται με σαφήνεια η ανάγκη να ανοικοδομηθεί η κοινωνία μας με βάση την αλληλεγγύη: αλληλεγγύη με τους παρ...


Στο ψήφισμα της ΕΟΚΕ επισημαίνεται με σαφήνεια η ανάγκη να ανοικοδομηθεί η κοινωνία μας με βάση την αλληλεγγύη: αλληλεγγύη με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, με όλους τους εργαζόμενους που στήριξαν, με τεράστιες θυσίες, την κοινωνία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, με εκείνους που έχασαν τη δουλειά τους, αλλά και με τους εργοδότες που αγωνίζονται να σώσουν τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας· αλληλεγγύη με τα τμήματα του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που χρειάζονται άμεση βοήθεια· και, πρωτίστως, αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ΕΕ που έχουν κοινό οικονομικό και κοινωνικό σκοπό. 

Μια πραγματική ανανέωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος απαιτεί ισχυρές κοινωνικές επενδύσεις και κοινωνικά μέτρα που θα συμπληρώνουν τις οικονομικές πολιτικές. Στο έγγραφο διατυπώνονται προτάσεις με στόχο να τονωθεί η απασχόληση και να τεθεί η κοινωνική ανάκαμψη στην καρδιά της εν λόγω στρατηγικής. Σε αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνεται η προώθηση της υλοποίησης τμημάτων του κοινωνικού θεματολογίου, π.χ. όσον αφορά τις αποσπάσεις εργαζομένων και τον κατώτατο μισθό, και η επισήμανση των ελλείψεων, όπως όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των προτύπων υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Οι προτάσεις αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική συμβολή στη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης και στη συζήτηση για το επόμενο πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Τα συνδικάτα επικροτούν τις πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης και για την αντιμετώπιση της φορολογικής απάτης και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, καθώς και την έμφαση στον ρόλο της εργασίας ως βασικής κινητήριας δύναμης της επανεκκίνησης του ευρωπαϊκού οικονομικού μας συστήματος. Μια δίκαιη μετάβαση πρέπει να βασίζεται στην έννοια της βιώσιμης επιχείρησης, που περιλαμβάνει δικαιώματα συμμετοχής και ισχυρή συμμετοχή των εργαζομένων. 

Οι κοινωνικές επενδύσεις θα έχουν καθοριστική σημασία για την υγειονομική περίθαλψη, αλλά και για τους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας των οποίων η αμοιβή πρέπει να ανακλά το έργο που παράγουν. Ο κοινωνικός διάλογος είναι αποφασιστικής σημασίας για τον καθορισμό αξιοπρεπών μισθών τόσο για αυτούς τους εργαζόμενους όσο και για όλους τους υπόλοιπους. 

Οι προτάσεις για τον προϋπολογισμό περιλαμβάνουν την εξασφάλιση ιδίων πόρων μέσω της καθιέρωσης δικαιότερης φορολογίας εν γένει και της θέσπισης ψηφιακού φόρου και φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Όσον αφορά τις μακροοικονομικές πολιτικές, η Ομάδα των Εργαζομένων υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η χρήση της ευελιξίας που επιτρέπεται από το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης προκειμένου να αποτραπεί η υπονόμευση της ανάπτυξης από μέτρα λιτότητας.

Related

What's hot? 7442866907407333222

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item