Επιστολή 65 ευρωβουλευτών από 4 Πολιτικές Ομάδες προς την Επίτροπο Μετανάστευσης

Επιστολή 65 ευρωβουλευτών από τέσσερις Πολιτικές Ομάδες -Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Renew και Ανεξάρτητοι- προς την Ε...


Επιστολή 65 ευρωβουλευτών από τέσσερις Πολιτικές Ομάδες -Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Renew και Ανεξάρτητοι- προς την Επίτροπο Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον, για την ανάγκη αλληλεγγύης και συνεργασίας στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων/μεταναστών στην κεντρική Μεσόγειο συνυπογράφει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης. 

Στην επιστολή τους οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν αφενός να φροντίσει ώστε «να ενισχυθούν οι μηχανισμοί αλληλεγγύης και κατανομής των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών» αναφορικά με τη διάσωση στη θάλασσα και την ταχεία αποβίβαση σε ασφαλές μέρος. Υπογραμμίζοντας ότι «ο μηχανισμός της εθελοντικής μετεγκατάστασης εξακολουθεί να είναι αναποτελεσματικός και αργός» ζητούν «μεσοπρόθεσμα να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός συντονισμού των επιχειρήσεων SAR και έναν υποχρεωτικός μηχανισμός μετεγκατάστασης των ατόμων που φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν πως «η θερινή περίοδος (high season) είναι ένα ισχυρό κίνητρο για αναχωρήσεις που συχνά οδηγούν σε ναυάγια και τραγωδίες» στη Μεσόγειο καθώς και ότι «στις συγκεκριμένες περιστάσεις, η αύξηση των αναχωρήσεων συμπίπτει με την κρίση του Covid», γεγονός που καθιστά «απαραίτητη και επείγουσα την αλλαγή προοπτικής και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα». 

Ακολουθεί πλήρης η επιστολή (μεταφρασμένη στα ελληνικά): 

"Αγαπητή Επίτροπε Γιοχάνσον, 

Σας γράφουμε για να εκφράσουμε τη μεγάλη μας ανησυχία για την κατάσταση που παρατηρούμε στη Μεσόγειο Θάλασσα και που πιθανότατα θα επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες. 

Όπως γνωρίζετε καλά, χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Η θερινή περίοδος είναι ένα ισχυρό κίνητρο για αναχωρήσεις που συχνά οδηγούν σε ναυάγια και τραγωδίες. Ελλείψει μηχανισμού αναζήτησης και διάσωσης στην Κεντρική Μεσόγειο, αυτές οι τραγωδίες μπορούν να αποφευχθούν μόνο με την παρουσία και παρέμβαση άλλων πλοίων, είτε ΜΚΟ, εμπορικών ή άλλων πολιτικών πλοίων, που σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενεργούν σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο της θάλασσας και αίσθημα ανθρωπιάς. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις διάσωσης δεν ακολουθούνται από ταχεία αποβίβαση σε ένα μέρος ασφάλειας. Εκτός αυτού, και σύμφωνα με το άρθρο 19 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ως μέρος ασφάλειας μια χώρα όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος «να υποβληθεί σε θανατική ποινή, βασανιστήρια ή άλλη απάνθρωπη ή και εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία », όπως συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη. 

Συχνά γινόμαστε μάρτυρες, διάφορα κράτη-μέλη να μεταθέτουν ευθύνες και καθήκοντα το ένα στο άλλο, με αποτέλεσμα την παρατεταμένη και μακρά παραμονή στη θάλασσα σε ακραίες και μη βιώσιμες συνθήκες για τα πληρώματα και τους επιβάτες των πλοίων αυτών. 

Λυπούμαστε βαθιά που ο μηχανισμός της εθελοντικής μετεγκατάστασης εξακολουθεί να είναι αναποτελεσματικός και αργός. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, αυτή η έλλειψη αποτελεσματικότητας γίνεται ο λόγος για την άρνηση αποβίβασης. 

Πιστεύουμε ότι η διάσωση στη θάλασσα και η ταχεία αποβίβαση σε ασφαλές μέρος είναι καθήκοντα που δεν μπορούν να αγνοούνται. Συνακόλουθα, θεωρούμε απαραίτητο να ενισχυθούν οι μηχανισμοί αλληλεγγύης και κατανομής των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών. Γνωρίζουμε ότι είστε ενήμερη αυτής της κατάστασης και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται διαρθρωτικές προτάσεις. Ωστόσο, ενώ ψάχνουμε για ένα καλύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο, πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν στο τρέχον πλαίσιο. Γι' αυτό σας παροτρύνουμε, βραχυπρόθεσμα, να κάνετε ό, τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσετε την αποτελεσματική αλληλεγγύη και να καταστήσετε τον τρέχοντα εθελοντικό μηχανισμό μετεγκατάστασης, γρήγορο και λειτουργικό κατά τη θερινή περίοδο, την λεγόμενη “high season”. 

Μεσοπρόθεσμα χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό συντονισμού των επιχειρήσεων SAR και έναν υποχρεωτικό μηχανισμό μετεγκατάστασης των ατόμων που φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις συγκεκριμένες περιστάσεις, που η αύξηση των αναχωρήσεων συμπίπτει με την κρίση του Covid, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και ισχυρότερη δέσμευση. Γνωρίζουμε τις επιχειρησιακές δυσκολίες που συνεπάγεται αυτό, αλλά πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη και επείγουσα η αλλαγή προοπτικής και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα."

Related

What's hot? 7210491406108665575

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item