Η πρόοδος της ΕΕ προς τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή

Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία, έλαβε μέτρα για τη μείωση των εκπ...


Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία, έλαβε μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. Έχει επιτευχθεί πρόοδος; Τι δείχνουν όμως τα στοιχεία που διαθέτουμε; 

Οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν για το κλίμα 

Τάσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

 Οι στόχοι της ΕΕ για το 2020 καθορίζονται στο πακέτο μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια που εγκρίθηκε το 2008. Ένας από τους στόχους είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. 

Μέχρι το 2018, το ποσοστό εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ μειώθηκε κατά 23,3% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει τον στόχο της μέχρι το τέλος του 2020. Σύμφωνα, ωστόσο, με τις τελευταίες προβλέψεις των κρατών μελών βάσει των υφιστάμενων μέτρων, οι εκπομπές ρύπων αναμένεται να μειωθούν μόνο κατά 30% έως το 2030. Ο στόχος για το 2030, έτσι όπως καθορίστηκε το 2008, προβλέπει μείωση των εκπομπών κατά 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 και το Κοινοβούλιο θέλει να αυξήσει τον στόχο στο 55% από 40%. 

Τον Νοέμβριο του 2019, το ΕΚ κήρυξε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης,, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσαρμόσει όλες τις προτάσεις της σύμφωνα με τον στόχο των 1,5 °C για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να διασφαλίσει τη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. 

Σε απάντηση, η νέα Επιτροπή παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, έναν χάρτη πορείας για την μετάβαση σε μια κλιματική ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050. 

Πρόοδος στον τομέα της ενέργειας και της βιομηχανίας 

Προκειμένου να επιτευχθεί ο προαναφερόμενος στόχος του 2020, η ΕΕ αναλαμβάνει δράση σε διάφορους τομείς. 

Ένας από αυτούς είναι το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (ETS) που καλύπτει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας, καθώς και στον κλάδο των αερομεταφορών (περίπου το 45% των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ). 

Μεταξύ του 2005 και του 2018, οι εκπομπές από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και εργοστάσια που καλύπτονται από το Σύστημα, μειώθηκαν κατά 29% ξεπερνώντας το στόχο του 23% για το 2020. 

Η πρόοδος για την επίτευξη των εθνικών στόχων 

Για τη μείωση των εκπομπών σε άλλους τομείς (στέγαση, γεωργία, απόβλητα, μεταφορές - εκτός από τις αεροπορικές μεταφορές), τα κράτη μέλη της ΕΕ καθορίζουν τουςεθνικούς στόχους μείωσης των εκπομπών στο πλαίσιο της απόφασης επιμερισμού της προσπάθειας. Οι εκπομπές από τους τομείς που καλύπτονται από εθνικούς στόχους ήταν κατά 11% χαμηλότεροι το 2018 από ό, τι το 2005, υπερβαίνοντας το στόχο του 2020 για μείωση κατά 10%. 


Περισσότερα γραφήματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή: 
Related

What's hot? 2351512455372124428

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item