Απάντηση Borrell στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας

Ο Αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, κ. Borrell , έστειλε απάντηση στην ε...


Ο Αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, κ. Borrell, έστειλε απάντηση στην ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, Στέλιου Κούλογλου, Κωνσταντίνου Αρβανίτη, Αλέξη Γεωργούλη, Έλενας Κουντουρά και Πέτρου Κόκκαλη για τις παράνομες έρευνες υδρογονανθράκων και τις γεωτρήσεις από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

Στην απάντησή του ο κ. Borrell, αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ενέκρινε πλαίσιο περιοριστικών μέτρων, σαν απάντηση στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν: "Σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε ότι απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης. Ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να εξετάζονται μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων καλή τη πίστει". 

Κόλαφο για την τακτική της Τουρκίας, αποτελεί η διαπίστωση του κ. Borrell, Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι "Δυστυχώς οι πρόσφατες κλιμακούμενες ενέργειες της Τουρκίας, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση" και συνεχίζει "Η ΕΕ έχει εκφράσει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στα επανειλημμένα αιτήματα της ΕΕ για παύση αυτών των δραστηριοτήτων. Η Τουρκία θα πρέπει να αποφεύγει να διατυπώνει απειλές και να προβαίνει σε ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Θα πρέπει, αντιθέτως, να σέβεται το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων, καθώς και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τα νησιά". 

Στην ερώτησή τους, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αναφερόμενοι στις προκλήσεις της Τουρκίας σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, με την ανακοίνωση ότι ξεκινάει έρευνες υδρογονανθράκων και γεωτρήσεις στα τεμάχια 15 και 20 που βρίσκονται νότια της Κρήτης και εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κρήτης, ρωτούσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 

- Τί μέτρα σκοπεύει να λάβει κατά τον παραπάνω παράνομων ενεργειών εντός της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης, που καταστρατηγούν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την κυριαρχία κρατών - μελών της ΕΕ και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας

Πιο αναλυτικά η ερώτηση των ευρωβουλευτών προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ έχει ως εξής:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003507/2020 προς την Επιτροπή 
Άρθρο 138 του Κανονισμού 
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL), 
Stelios Kouloglou (GUE/NGL), 
Konstantinos Arvanitis (GUE/NGL), 
Alexis Georgoulis (GUE/NGL), 
Elena Kountoura (GUE/NGL), 
Petros Kokkalis (GUE/NGL) 

Θέμα: Παράνομες έρευνες υδρογονανθράκων και γεωτρήσεις από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο 

"Σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα, μέσω της κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ, έρευνες υδρογονανθράκων και γεωτρήσεις στα τεμάχια 15 και 20, που βρίσκονται νότια της Κρήτης και εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κρήτης και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αντίστοιχα. Η Ελλάδα έχει δημοσιεύσει τις συντεταγμένες των τεμαχίων αυτών στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 13.11.2014 και τα τεμάχια έχουν παραχωρηθεί για εκμετάλλευση από το Ελληνικό Δημόσιο στις εταιρείες Exxon-Mobil, Total και Elpe στις 27.6.2019. Οι παράνομες αυτές ενέργειες της Τουρκίας, η οποία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), είναι αποτέλεσμα της στρατιωτικής εμπλοκής της στην περιοχή και του παράνομου, βάσει και των συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2019, μνημονίου οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη. Παράλληλα, η ΤΡΑΟ ζήτησε ήδη παράνομα άδεια ερευνών και εξορύξεων σε 7 σημεία που βρίσκονται εντός της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου και δυτικά της Κύπρου. 

Ερωτάται η Επιτροπή: 

Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει κατά των παραπάνω παράνομων ενεργειών εντός της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης, που καταστρατηγούν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την κυριαρχία κρατών μελών της ΕΕ και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας;"

Ακολουθεί η λεπτομερής απάντηση του κ. Borrell στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

EL E-003507/2020 
Απάντηση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου κ. Borrell εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (6.8.2020) 

"Στις 11 Νοεμβρίου 2019, το Συμβούλιο ενέκρινε πλαίσιο περιοριστικών μέτρων ως απάντηση στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πλαίσιο επιτρέπει τη δυνατότητα επιβολής ταξιδιωτικής απαγόρευσης σε φυσικά πρόσωπα και δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ευθύνονται ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες γεώτρησης συνδεόμενες με την εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων, οι οποίες διεξάγονται χωρίς την άδεια της Κύπρου, εντός των χωρικών της υδάτων ή της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης (ΑΟΖ) ή στην υφαλοκρηπίδα της. Στις 27 Φεβρουαρίου 2020, το Συμβούλιο έθεσε δύο φυσικά πρόσωπα υπό περιοριστικά μέτρα. 

Στις 12 Δεκεμβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε ότι το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να επιφέρει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. Επιπλέον, το Συμβούλιο επιβεβαίωσε εκ νέου την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η ΕΕ επανέλαβε ότι απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης. Ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να εξετάζονται μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων καλή τη πίστει. 

Δυστυχώς, οι πρόσφατες κλιμακούμενες ενέργειες της Τουρκίας κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. 

Η ΕΕ έχει εκφράσει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στα επανειλημμένα αιτήματα της ΕΕ για παύση αυτών των δραστηριοτήτων. Η Τουρκία θα πρέπει να αποφεύγει να διατυπώνει απειλές και να προβαίνει σε ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Θα πρέπει, αντιθέτως, να σέβεται το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων, καθώς και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τα νησιά.

Related

What's hot? 7726443965533326228

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item