Η ΕΕ στέλνει πρόσθετη οικονομική βοήθεια 33 εκατομ. στον Λίβανο

Η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνομίλησε σήμερα το πρωί με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Χασάν Ντιαμπ .  Η...


Η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνομίλησε σήμερα το πρωί με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Χασάν Ντιαμπ

Η κ. φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τα συλλυπητήρια και την υποστήριξη της ΕΕ προς τον λαό του Λιβάνου για την καταστροφή που έπληξε τη Βηρυτό και ολόκληρη τη χώρα. Η Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός συζήτησαν σχετικά με τη στήριξη την οποία ήδη προσφέρει η ΕΕ, και η οποία συνίσταται ιδίως: στην αποστολή πάνω από 100 πυροσβεστών ειδικευμένων στην έρευνα και διάσωση, καθώς και οχημάτων, σκύλων και ιατρικού εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης, κυρίως μέσω του λιβανικού Ερυθρού Σταυρού· στην αποστολή πρόσθετων ομάδων, ιδίως για την ανίχνευση χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών υλών· σε ένα πολεμικό πλοίο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρική αεροδιακομιδή με ελικόπτερο, καθώς και σε ιατρικό και προστατευτικό εξοπλισμό· στην ενεργοποίηση του δορυφορικού συστήματος χαρτογράφησης Copernicus για την αξιολόγηση της έκτασης των ζημιών. 

Επιπλέον, η Επιτροπή κινητοποιεί πάνω από 33 εκατ. ευρώ για έκτακτες πρώτες ανάγκες, ιατρική υποστήριξη και εξοπλισμό, και την προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης που εγκρίθηκαν τον Ιούνιο. Η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης ανάλογα με τη εν εξελίξει αξιολόγηση των ανθρωπιστικών αναγκών. Συζήτησαν επίσης σχετικά με την πιο μακροπρόθεσμη στήριξη που μπορεί να προσφέρει η ΕΕ στην ανασυγκρότηση της χώρας. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να διερευνήσει τρόπους για την ενίσχυση των εμπορικών μας σχέσεων σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ιδίως υπό τη μορφή προτιμησιακών συναλλαγών και τελωνειακών διευκολύνσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος κ. Λέναρτσιτς, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, η Επιτροπή έχει ήδη διευκολύνει την αποστολή περίπου 250 διασωστών στο πεδίο, συμπεριλαμβανομένων χημικών και ιατρικών εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Τσεχία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες. Η Ιταλία, η Δανία, η Σουηδία, η Γαλλία και η Νορβηγία έχουν προσφέρει 600 στολές χημικής προστασίας, 5 τόνους ιατρικού εξοπλισμού και 80 σετ χειρουργικών εργαλείων μέσω του μηχανισμού. Η Κύπρος έχει επίσης παράσχει διμερή βοήθεια. 

Χθες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου κ. Σαρμπέλ Γουάχμπι, και επιβεβαίωσε την αλληλεγγύη της ΕΕ προς τη χώρα. Τα 33 εκατομμύρια ευρώ που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν τους πόρους που είναι διαθέσιμοι από το Περιφερειακό Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης.

Σήμερα υπεγράφη σύμβαση ύψους 8 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης του λιβανικού Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος προσπαθεί να βελτιώσει την πρόσβαση στην επείγουσα προνοσοκομειακή περίθαλψη και στις υπηρεσίες μετάγγισης αίματος. Το Ταμείο αυξάνει επίσης τα ποσά των εν εξελίξει συμβάσεων αφενός με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κατά 10 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση κυρίως της διάθεσης φαρμάκων σε κέντρα υγείας, και αφετέρου με τη UNICEF κατά 6 εκατ. ευρώ, για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε εμβόλια, φάρμακα και προστατευτικό εξοπλισμό. Τα κονδύλια αυτά εντάσσονται στη δέσμη μέτρων στήριξης που εγκρίθηκε τον Ιούνιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Related

What's hot? 5394235592427584506

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item