"Αποσυμφόρηση της Ελλάδας με μετεγκατάσταση των άστεγων της Μόριας, τώρα!" υποστηρίζουν 169 Ε/Β

"Τη σφραγίδα της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο κόμμα της αξιωματικής ...


"Τη σφραγίδα της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φέρει μία εμβληματική επιστολή 169 Ευρωβουλευτών, από όλες τις πολιτικές ομάδες του δημοκρατικού τόξου που απευθύνεται προς την ευρωπαϊκή ηγεσία με αίτημα την ουσιαστική στήριξη της Ελλάδας από την ΕΕ με επείγουσα πρωτοβουλία μετεγκατάστασης των αστέγων προσφύγων και μεταναστών της Μόριας, όχι στο εσωτερικό της Ελλάδας, αλλά στις υπόλοιπες 26 χώρες της ΕΕ

Η πρωτοβουλία της επιστολής (την οποία συνυπογράφουν και οι έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία) είναι του Γερμανού Έρικ Μάρκβαρντ, των Πρασίνων, ωστόσο αυτή συνυπογράφεται από μέλη όλων των δημοκρατικών πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόσο του προοδευτικού τόξου (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και φυσικά η πλειοψηφία των μελών της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL), όσο και  φιλελεύθεροι από το RENEW αλλά και την ευρωπαϊκή δεξιά: Στη μακροσκελή λίστα των συνυπογραφόντων βρίσκει κανείς δέκα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά και έναν Γερμανό Ευρωβουλευτή που συμμετέχει στην ομάδα της ευρωσκεπτικιστικής δεξιάς ECR! 

Η επιστολή δεν συνυπογράφεται από κανέναν άλλο Έλληνα ευρωβουλευτή ωστόσο, σύμφωνα με το  ΣΥΡΙΖΑ,  "το μεγάλο εύρος πολιτικών ομάδων που καλύπτει η πρωτοβουλία όμως δεν είναι το μόνο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της: Ανάμεσά τους συναντούμε κορυφαία ονόματα με πορεία δεκαετιών στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Σκηνή, όπως η πρώην Επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ, ο πρώην Πρωθυπουργός της Πολωνίας και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζυ Μπούζεκ και ο πρώην επικεφαλής της ομάδας S&D Ούντο Μπούλμαν. Την εικόνα για το υψηλό επίπεδο της λίστας των υπογραφών συμπληρώνουν τα ονόματα των συμπροέδρων/προέδρων τριών πολιτικών ομάδων (S&D, Πράσινοι, GUE/NGL) αλλά και οι πρόεδροι των επιτροπών LIBE (Πολιτικές Ελευθερίες-Δικαιοσύνη) και DROI (Ανθρώπινα Δικαιώματα)."

Τα παραπάνω, σύμφωνα με κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες, κάνουν ακόμη πιο εντυπωσιακό το γεγονός πως η επιστολή πέρα από ουσιαστική στήριξη στην Ελλάδα με συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης μετά την καταστροφή στη Μόρια, αποτιμάται ως έμμεση, αλλά ουσιώδη αποδοκιμασία της πολιτικής της ευρωπαϊκής ηγεσίας και της μέχρι σήμερα απουσίας αποτελεσματικής αλληλεγγύης προς τα κράτη-μέλη που φέρουν το βάρος των προσφυγικών - μεταναστευτικών κυμμάτων. 

«Η ανακατασκευή της Μόριας δεν είναι λύση, ούτε είναι λύση η δημιουργία παρόμοιων συνθηκών σε άλλα camps. Δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στα ίδια προβλήματα, που προκάλεσαν την καταστροφή» αναφέρουν χαρακτηριστικά υψώνοντας ένα πανευρωπαϊκό δημοκρατικό φράγμα στους θιασώτες των ακροδεξιών ιδεών περί «αποτροπής»

Η επιστολή που πέρα από την επίκληση των ιδρυτικών αρχών της ΕΕ σκιαγραφεί, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, μια ρεαλιστική διέξοδο από την ανθρωπιστική κρίση η οποία εξελίσσεται στη Λέσβο, δεν είναι η μόνη δράση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς:  

• Ο Κώστας Αρβανίτης συμμετείχε στο κλιμάκιο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που με επικεφαλής τον Γραμματέα Δημήτρη Τζαννακόπουλο, επισκέφθηκε τη Λέσβο δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά την πυρκαγιά. Από το νησί απήυθυνε πρόσκληση για να οργανωθεί αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί τόπου στις 17 Σεπτεμβρίου. (Ανακοινώθηκε την Παρασκευή στην κεντρική συνέντευξη τύπου του ΕΚ από τον Εκπρόσωπο της GUE/NGL David Lundy).

• Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία φέρνει το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κονοβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας. 

• Προηγήθηκε κοινή επιστολή με συνυπογραφές Ευρωβουλευτών από τρεις διαφορετικές πολιτικές ομάδες, λίγες μόλις ώρες μετά την καταστροφή.  Και σ’αυτήν τη δύσκολη στιγμή, και σ’αυτήν την κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και οι Ευρωβουλευτές του στέκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας στηρίζοντας με κάθε τρόπο τα πραγματικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Ευρώπης.  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:  

"Προς: Αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά 
Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson 
Ομοσπονδιακό Υπουργό Εσωτερικών (της Γερμανίας) Horst Seehofer 
Βρυξέλλες, 11 Σεπτεμβρίου 2020 
Αγαπητέ Αντιπρόεδρε Σχοινά, 
Αγαπητή Επίτροπε Johansson, 
Αγαπητέ Υπουργέ Seehofer,   

Η φωτιά στη μεγαλύτερη προσφυγική δομή της Ευρώπης, τη Μόρια, είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή, μια καταστροφή για την Ευρώπη συνολικά. Για πάρα πολύ καιρό η Ευρώπη αγνοούσε τον υπερπληθυσμό στη δομή και το γεγονός ότι οι άνθρωποι αναγκάζονταν να παραμένουν για χρόνια στη Μόρια, υπό άθλιες συνθήκες. Δεν είχαν πρόσβαση σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής ή διαμονής. 

Όταν ξέσπασε η πανδημία του COVID-19, δεν τέθηκαν σε καραντίνα μόνο όσοι είχαν μολυνθεί, αλλά το σύνολο του πληθυσμού της δομής. Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι περιορίστηκαν σε έναν χώρο, όπου δεν υπήρχε περίπτωση να προστατευτούν αποτελεσματικά από τον ιό. Η καταστροφή ήταν προβλέψιμη. Το ότι δεν προλήφθηκε είναι ντροπή για την Ευρώπη. 

Μετά την πυρκαγιά, περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκαταλειμμένοι, χωρίς ούτε καν μια σκηνή, πόσο μάλλον μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους. Χρειάζονται επειγόντως τη βοήθεια μας. Εμείς, οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές, σας προτρέπουμε να παράσχετε άμεσα ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια, να απομακρύνετε τους ανθρώπους της δομής της Μόριας το συντομότερο δυνατόν, και να τους δώσετε μία βιώσιμη λύση, μετεγκαθιστώντας τους σε άλλα Κράτη-Μέλη. 

Σας καλούμε να υποστηρίξετε την Ελλάδα, με την παροχή διαγνωστικών τεστ για όλους τους αιτούντες άσυλο και τους κατοίκους του νησιού, καθώς και με ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό για άτομα των οποίων η κατάσταση παρουσιάζει σοβαρή επιδείνωση. Πολλοί από εμάς, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, έχουμε ήδη από την αρχή της κρίση του COVID-19 ζητήσει την εκκένωση της δομής και την μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο από τη Μόρια, για την αποφυγή έξαρσης της πανδημίας. Αναγνωρίζουμε πως η απομάκρυνση περισσότερων από 12000 ανθρώπων είναι δύσκολη και σας παραινούμε να εξετάσετε κάθε πιθανότητα. Όσοι είναι αδύνατον να μεταφερθούν άμεσα στην ενδοχώρα, θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν προσωρινά σε κρουαζιερόπλοια, που δεν χρησιμοποιούνται λόγω της πανδημίας του COVID-19, προτού μετεγκατασταθούν. Σε κάθε περίπτωση, σας καλούμε να υποστηρίξετε την Ελλάδα, παρέχοντας καταλύματα έκτακτης ανάγκης για τον πληθυσμό της Μόριας, όπου οι αιτούντες άσυλο να έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν από τον ιό. 

Ακόμη, σας καλούμε να εξασφαλίσετε τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο της Μόριας, σε άλλα κράτη - μέλη. Η μέριμνα για τους ανθρώπους αυτούς δεν είναι ευθύνη μόνο της Ελλάδας. Η Μόρια είναι Ευρωπαϊκή προσφυγική δομή, και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Πολλοί δήμοι και περιοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχουν από καιρό εκφράσει την προθυμία τους να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα. Από το βράδυ της Τετάρτης, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με τους ανθρώπους της Μόριας και να ζητήσουν την άμεση μετεγκατάστασή τους. 

Υποστηρίζουμε πλήρως αυτή τους την προαίρεση. Σας καλούμε να τιμήσετε τις κοινές μας Ευρωπαϊκές αξίες και να μετεγκαταστήσετε τους ανθρώπους της Μόριας σε μέρη, όπου θα μπορούν να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.  

Η ανοικοδόμηση της Μόριας δεν είναι λύση, όπως λύση δεν είναι και η δημιουργία αντίστοιχων συνθηκών σε άλλες δομές, οι οποίες θα οδηγήσουν στα ίδια προβλήματα που έφεραν αυτήν την καταστροφή. Σας καλούμε να εξασφαλίσετε ότι το επερχόμενο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και τον δίκαιο καταμερισμό των ευθυνών ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Πρέπει να μην επιτρέψουμε να συμβεί άλλη τέτοια ανθρωπιστική καταστροφή. 

Σας παραινούμε να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσετε τους ανθρώπους της Μόριας και να δείξετε Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη!"

Related

What's hot? 4346920309717563733

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item