Η Επιτροπή προτείνει μείωση των εκπομπών αερίων κατά 55% έως το 2030

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες το σχέδιό της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030 ...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες το σχέδιό της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. 

Αυτό το επίπεδο φιλοδοξίας για την επόμενη δεκαετία θα θέσει την ΕΕ σε ισορροπημένη πορεία για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Ο νέος στόχος βασίζεται σε διεξοδική εκτίμηση των σχετικών κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η εν λόγω εκτίμηση καταδεικνύει ότι αυτή η πορεία δράσης είναι ρεαλιστική και εφικτή. Αυτή η αυξημένη φιλοδοξία υπογραμμίζει επίσης τη συνεχιζόμενη παγκόσμια ηγετική θέση της ΕΕ, ενόψει της επόμενης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP26). 

Η Επιτροπή: 

- υπέβαλε πρόταση τροποποίησης του προταθέντος ευρωπαϊκού νόμου για το κλίμα, προκειμένου να συμπεριληφθεί ο στόχος μείωσης των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030 ως εφαλτήριο για τον στόχο της επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050

- κάλεσε το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να επιβεβαιώσουν αυτόν τον στόχο του 55 % ως τη νέα εθνικά καθορισμένη συνεισφορά της ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού και να την υποβάλουν στην UNFCCC έως το τέλος του τρέχοντος έτους

- καθόρισε τις νομοθετικές προτάσεις που θα υποβληθούν έως τον Ιούνιο του 2021 για την υλοποίηση του νέου στόχου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι εξής: αναθεώρηση και επέκταση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής της ΕΕ· προσαρμογή του κανονισμού για τον επιμερισμό των προσπαθειών και του πλαισίου για τις εκπομπές από τις χρήσεις γης· ενίσχυση των πολιτικών για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας· και ενίσχυση των προτύπων CO2 για τα οδικά οχήματα. 

Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε τα εξής: «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τηρήσουμε την υπόσχεση που δώσαμε στους Ευρωπαίους: να κάνουμε την Ευρώπη την πρώτη στον κόσμο κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050. Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο στην πορεία αυτή. Με τον νέο στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030, θα πρωτοστατήσουμε στην προσπάθεια για καθαρότερο πλανήτη και πράσινη ανάκαμψη. Η Ευρώπη θα βγει πιο δυνατή από την πανδημία του κορωνοϊού επενδύοντας σε μια αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων κυκλική οικονομία, προωθώντας την καινοτομία στην καθαρή τεχνολογία και δημιουργώντας πράσινες θέσεις εργασίας.» 

Ο κ. Φρανς Τίμερμανς, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, υπογράμμισε: «Σ' αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την υγεία μας, την οικονομία μας και για την παγκόσμια δράση για το κλίμα, είναι σημαντικό να πρωτοστατήσει η Ευρώπη στην πορεία προς μια πράσινη ανάκαμψη. Οφείλουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας να αναλάβουμε δράση τώρα. Σήμερα η Ευρώπη δείχνει στον κόσμο τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχύσουμε την ευμάρεια και την ευημερία των πολιτών μας κατά την επόμενη δεκαετία, καθώς εργαζόμαστε για την επίτευξη του στόχου μας για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.»

Η κ. Κάντρι Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας, τόνισε: «Με βάση τις υφιστάμενες πολιτικές και τα σημερινά σχέδια των κρατών μελών, βρισκόμαστε σε πορεία υπέρβασης του τρέχοντος στόχου του 40 % για το 2030. Αυτό δείχνει ότι το να είμαστε πιο φιλόδοξοι δεν είναι μόνο αναγκαίο αλλά και ρεαλιστικό. Το ενεργειακό σύστημα θα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας. Θα αξιοποιήσουμε την επιτυχία του ευρωπαϊκού τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα εξετάσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να αυξήσουμε την ενεργειακή μας απόδοση και θα θέσουμε γερά θεμέλια για μια πιο πράσινη Ευρώπη.» 

Παράλληλα με το σχέδιο κλιματικών στόχων για το 2030 και τη σχετική εκτίμηση επιπτώσεων, η Επιτροπή ενέκρινε επίσης σήμερα αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων των κρατών μελών για την ενέργεια και το κλίμα για την περίοδο 2021-2030. Η αξιολόγηση της Επιτροπής δείχνει ότι η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να υπερβεί τον τρέχοντα στόχο της για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 40 % έως το 2030, ιδίως χάρη στη συνεχιζόμενη πρόοδο στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για να επιτευχθεί ο νέος στόχος του 55 %, η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω την ενεργειακή απόδοση και το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το θέμα αυτό θα αποτελέσει τώρα αντικείμενο περαιτέρω διαβούλευσης και ανάλυσης πριν από την υποβολή νομοθετικών προτάσεων από την Επιτροπή τον Ιούνιο του 2021.

Ο νέος κλιματικός στόχος για το 2030 θα συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης από την πανδημία του κορωνοϊού. Θα τονώσει τις επενδύσεις σε μια αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων οικονομία, θα προωθήσει την καινοτομία στην καθαρή τεχνολογία, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργήσει πράσινες θέσεις εργασίας. Τα κράτη μέλη μπορούν να αξιοποιήσουν το ταμείο ανάκαμψης NextGenerationEU, ύψους 750 δισ. ευρώ, και τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για να πραγματοποιήσουν αυτές τις επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση. Για τη στήριξη των αναγκαίων επενδύσεων, η Επιτροπή ενέκρινε επίσης σήμερα τους κανόνες για έναν νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να διευκολυνθεί η μεταξύ των κρατών μελών συνεργασία για τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Related

What's hot? 8054062608991442578

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item