Θετική η απάντηση της UNESCO στο αίτημα του Α. Γεωργούλη για την Αγία Σοφία

Στην ημερήσια διάταξη της 44ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO θα συμπεριληφθεί το αίτημα του Αλέξη Γεωργούλη , ...


Στην ημερήσια διάταξη της 44ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO θα συμπεριληφθεί το αίτημα του Αλέξη Γεωργούλη, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, για την καταχώρηση του Μνημείου στον «Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο». 
  
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ Ερντογάν με την οποία μετέτρεψε την Αγία Σοφία, ένα μνημείο εξέχουσας οικουμενικής αξίας, σε τζαμί, ο ευρωβουλευτής απέστειλε επιστολή στην Γενική Διευθύντρια της UNESCO και στα μέλη της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς με ένα διπλό αίτημα: 

Πρώτον, να καταχωρηθεί άμεσα το μνημείο στον «Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο» σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 4 της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς και δεύτερον να προσθέσει το θέμα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης Γενικής Διάσκεψης με σκοπό να συζητήσει και να αξιολογηθεί η τρέχουσα κατάσταση. Την επιστολή συνυπέγραψαν 18 Ευρωβουλευτές από 5 πολιτικές ομάδες.  

Στην απαντητική επιστολή ο κ. Ernesto Ottone Ramirez, Βοηθός Γενικού Διευθυντή, υπεύθυνος για τον πολιτισμό, επιβεβαίωσε την επικριτική στάση του Οργανισμού απέναντι στην απόφαση των τουρκικών αρχών και σημείωσε ότι το ζήτημα έχει εισαχθεί στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η οποία και θα εξετάσει στην επόμενη σύνοδο τι μέτρα θα λάβει εκτιμώντας την αλλαγή του καθεστώτος, μαζί με το αίτημα και την επιστολή που απεστάλη με πρωτοβουλία του Α. Γεωργούλη.


Πιο αναλυτικά, στην απαντητική επιστολή ως προς το αίτημα του Αλέξη Γεωργούλη, αναφέρονται τα εξής:

"Αξιότιμα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 

Εκ μέρους της Γενικής Διευθύντριας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας στις 23 Ιουλίου 2020 σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, κομμάτι της ιδιοκτησίας Παγκόσμιας Κληρονομιάς των «Ιστορικών Περιοχών της Κωνσταντινούπολης», η οποία εντάχθηκε στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 1985. Ο τίτλος έργου Εξαιρετικής Οικουμενικής Αξίας επισημαίνει ότι η Αγία Σοφία αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα της βυζαντινής περιόδου, η οποία άσκησε σημαντική επιρροή στην ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής, των μνημειακών τεχνών και της οργάνωσης του χώρου, καθιστώντας «ένα μοντέλο για μια σειρά εκκλησιών και αργότερα τζαμιών». Το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείο αντικατοπτρίζει την οικουμενική φύση της κληρονομιάς του και την καθιστά ένα ισχυρό σύμβολο διαλόγου, ειρήνης και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ πολιτισμών και λαών. Η UNESCO λυπάται βαθιά για την απόφαση των Τουρκικών αρχών στις 10 Ιουλίου να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας χωρίς προηγούμενη συζήτηση. Ο Οργανισμός μας εξέδωσε δήλωση αμέσως μετά την απόφαση. Η Γενική Διευθύντρια κοινοποίησε επίσης τις σοβαρές ανησυχίες της στον Πρέσβη της Τουρκίας στην UNESCO, με τον οποίο μίλησα. Η διατήρηση της ιδιοκτησίας της Παγκόσμιας Κληρονομιάς των «Ιστορικών Περιοχών της Κωνσταντινούπολης» θα εξεταστεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη σύνοδό της. 

Η UNESCO θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά αυτό το ζήτημα και να επιμένει στη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και του διαλόγου σχετικά με αυτό το θέμα, μαζί με την αποτελεσματική, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη συμμετοχή των κοινοτήτων, όπως κατοχυρώνεται στη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς και στα σχετικά εδάφια. Θα καταβάλουμε επίσης κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι τα 21 εκλεγμένα μέλη της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να αποφασίσουν σχετικά με αυτό το θέμα κατά την 44η σύνοδό της, εκτιμώντας όλες τις πιθανές επιπτώσεις από την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας και την εφαρμογή του νέου καθεστώτος στην εξαιρετική οικουμενική αξία του ιδιοκτησίας. 

Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη και τη συνεργασία σας για τη διαφύλαξη και τη διατήρηση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. 

Με εκτίμηση, 
 
Ernesto Ottone R."

Related

What's hot? 4094296978529333862

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item