Μαρία Σπυράκη: "Ρεαλιστικός επαναπροσδιορισμός των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας"
Ρεαλιστικό επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, αλληλεγγύη στην πράξη με επιμερισμό των ευθυνών στο προσφυγικό- μεταναστευτι...
http://www.thecolumnist.gr/2020/09/blog-post_44.html
Ρεαλιστικό επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, αλληλεγγύη στην πράξη με επιμερισμό των ευθυνών στο προσφυγικό- μεταναστευτικό και επιπτώσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στην προσπάθεια και έμφαση στη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ με τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις πρότεινε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κατάσταση της Ένωσης (SOTEU)
Η κ. Σπυράκη έλαβε το λόγο κατά τη συζήτηση μετά την ομιλία της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και έδωσε έμφαση σε τρεις γενναίες αποφάσεις που καλείται να λάβει η ΕΕ ως «παγκόσμιος παίκτης». Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Τουρκία η ευρωβουλευτής διερωτήθηκε «αν υπάρχει έστω και ένας ευρωβουλευτής ή Επίτροπος που να πιστεύει ότι η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας είναι ζωντανή» για να προτείνει «ρεαλιστικό επαναπροσδιορισμό της σχέσης Τουρκίας-ΕΕ».
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ επισήμανε στη συζήτηση ότι η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, παραβιάζει το Κράτος Δικαίου, μετατρέπει μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζάκια και επιχειρεί να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών της ΕΕ. «Είναι η ώρα να οδηγήσουμε την Τουρκία ως Ευρωπαϊκή Ένωση στην συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο» τόνισε η κ. Σπυράκη.
Στο μεταναστευτικό η ευρωβουλευτής ζήτησε πραγματική αλληλεγγύη σημειώνοντας ότι το νέο νομοθετικό πακέτο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό που θα παρουσιάσει η Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα «πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικό επιμερισμό των ευθυνών, καθώς υπάρχουν χώρες οι
οποίες δρέπουν τους καρπούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελέγχονται για την εφαρμογή του κράτους δικαίου, και συγχρόνως δεν εφαρμόζουν κανέναν από τους κανόνες της αλληλεγγύης. Ως Ευρωπαίοι χρειαζόμαστε κανόνες, κανόνες αλληλεγγύης και αυτούς πρέπει να εφαρμόσουμε.»