"Πράσινο φως" από το ΕΚ για τους ίδιους πόρους στο Σχέδιο Ανάκαμψης

Με ταχείες διαδικασίες, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ήδη τη νομοθετική τους γνωμοδότηση σχετικά με την απόφαση για τους ίδιους πόρους στη σύνο...


Με ταχείες διαδικασίες, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ήδη τη νομοθετική τους γνωμοδότηση σχετικά με την απόφαση για τους ίδιους πόρους στη σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Σεπτεμβρίου. Ξεπεράστηκε έτσι ένα σημαντικό εμπόδιο και επιταχύνθηκε η διαδικασία για να τεθεί σε ισχύ η κεντρική νομοθετική πράξη της ΕΕ για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται πλέον να αντλήσει 750 δισ. ευρώ από τις αγορές και να τα διαθέσει στο ταμείο ανάκαμψης. 

Μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης, το Συμβούλιο της ΕΕ μπορεί πλέον να εγκρίνει χωρίς καθυστερήσεις την απόφαση για τους ίδιους πόρους και να δρομολογήσει τη διαδικασία κύρωσής της από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ. Στόχος είναι να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης το συντομότερο δυνατό. 

Στη γνωμοδότησή του, που υιοθετήθηκε την Τετάρτη με 455 ψήφους υπέρ, 146 κατά και 88 αποχές, το Κοινοβούλιο επιμένει στην άποψή του ότι είναι απαραίτητο να προβλεφθούν νέες πηγές εσόδων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, οι οποίες να καλύπτουν τουλάχιστον τις δαπάνες που σχετίζονται με το ταμείο ανάκαμψης. Το Κοινοβούλιο ζητά να καταρτιστεί ένα νομικά δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου θα προχωρήσει η θεσμοθέτηση των νέων αυτών ιδίων πόρων. Τονίζει επίσης ότι η ανάκαμψη πρέπει να χρηματοδοτηθεί με βιώσιμο τρόπο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, για παράδειγμα, με την επιβολή φόρου σε πολυεθνικές εταιρείες και σε όσους επιδίδονται σε ρυπογόνες διασυνοριακές δραστηριότητες, ώστε να μην κληθεί τελικά να πληρώσει το τίμημα η επόμενη γενιά. 

Δηλώσεις José Manuel Fernandes (ΕΛΚ, Πορτογαλία), συνεισηγητής: «Σήμερα γράφτηκε ιστορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για πρώτη φορά εδώ και 32 χρόνια θεσπίζονται νέοι ίδιοι πόροι για την ΕΕ. Ποτέ στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δανειστεί σε τέτοια κλίμακα από τις αγορές. Χάρη στην έκθεση αυτή, το Συμβούλιο μπορεί πλέον να προχωρήσει στην έγκριση της απόφασης για τους ίδιους πόρους και στη διαδικασία κύρωσής της από τα εθνικά κοινοβούλια. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, αν θέλουμε το Ταμείο Ανάκαμψης να λειτουργήσει την 1η Ιανουαρίου 2021. Τι άλλο περιμένει το Συμβούλιο;» 

Valérie Hayer (Renew Europe, Γαλλία), συνεισηγήτρια: «Ο δανεισμός για την ανάκαμψη έχει πλέον δρομολογηθεί χάρη στο πράσινο φως που έδωσαν σήμερα οι ευρωβουλευτές. Τώρα θα διασφαλίσουμε ότι το χρέος θα πληρωθεί από τους κολοσσούς της τεχνολογίας, όσους δεν πληρώνουν φόρους, μεγάλους ξένους ρυπαντές και άλλους που επωφελούνται από την κοινή μας αγορά αλλά δε συνεισφέρουν όσο τους αναλογεί στην ευμάρειά μας και στην προστασία του πλανήτη.»

Related

What's hot? 5391002590157772291

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item