Καινούργια εποχή για το μεταναστευτικό ζητά η Ελίζα Βόζεμπεργκ

Ενόψει της ανακοίνωσης της δέσμης μέτρων για το μεταναστευτικό την ερχόμενη εβδομάδα, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., ...


Ενόψει της ανακοίνωσης της δέσμης μέτρων για το μεταναστευτικό την ερχόμενη εβδομάδα, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, ζήτησε επιτακτικά με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία της αρμόδιας Επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης Ylva Johansson, το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου να σηματοδοτήσει μια καινούρια εποχή για τη μετανάστευση.

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση στη Μόρια, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής τόνισε ότι η νέα νομοθεσία για το άσυλο πρέπει να προσδίδει στην αλληλεγγύη υποχρεωτικό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα να θεσμοθετηθεί μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Επιστροφών και διαρκές σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων, αναλογικά και στη βάση κριτηρίων για όλα τα κράτη μέλη. 

Η κυρία Βόζεμπεργκ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σημαντικές ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την προκλητική στάση της Τουρκίας που από το 2015 εκβιάζει συνεχώς την Ευρώπη, εργαλειοποιώντας χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές. 

Ακολουθεί η πλήρης παρέμβαση της κ. Βόζεμπεργκ: 

"Κύρια Πρόεδρε, Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Για μια ακόμα φορά από το 2015 μας απασχολεί σοβαρά το μεταναστευτικό, ένα θέμα που συνδέεται άμεσα με την αναθεωρητική Τουρκία που μας εκβιάζει εργαλειοποιώντας ανθρώπινες ψυχές. 

Στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, κύριοι συνάδελφοι, έχουμε αποτύχει. Αυτή είναι η αλήθεια! Και η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτύχει δύο φορές, όπως εύστοχα παρατήρησε πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς. 

Έχουμε ενώπιον μας μια μεγάλη πρόκληση. Να πετύχουμε για να συνεχίσουμε ενωμένοι. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις αλλά ένας και μόνο δρόμος, να αναλάβουν δράση όλα τα κράτη μέλη. Αυτό επισήμανε εμφατικά και η Πρόεδρος Von der Leyen στην χθεσινή της σημαντική ομιλία. 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει προβεί σε ουσιαστικά βήματα. Αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών και πρόοδο στις επιστροφές. 

Όμως, η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της. Το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου πρέπει να σηματοδοτήσει καινούρια εποχή για τη μετανάστευση. Να προσδίδει στην αλληλεγγύη υποχρεωτικό χαρακτήρα έναντι όλων, για να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Να θεσμοθετηθεί μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Επιστροφών και διαρκές σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων, αναλογικά και βάσει κριτηρίων σε όλα τα κράτη μέλη. Διότι, δεν είναι δυνατόν να έχουν πάντα το βάρος διαχείρισης χιλιάδων ανθρώπων μόνο οι χώρες πρώτης υποδοχής. 

Το μεταναστευτικό είναι ουσιώδες ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Ήρθε για να μείνει, για αυτό οφείλουμε να μην επιτρέψουμε να μας διχάσει!"

Related

What's hot? 4421180278902928100

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item