Ευρωπαϊκή ειδική ομάδα για την κρίση στη Λέσβο συστήνει η Επιτροπή
Μετά την πυρκαγιά που έπληξε τις εγκαταστάσεις της Μόριας στη Λέσβο, σήμερα η Επιτροπή ανακοινώνει τη σύσταση ειδικής ομάδας για τη βελτίωση...
http://www.thecolumnist.gr/2020/09/blog-post_77.html
Μετά την πυρκαγιά που έπληξε τις εγκαταστάσεις της Μόριας στη Λέσβο, σήμερα η Επιτροπή ανακοινώνει τη σύσταση ειδικής ομάδας για τη βελτίωση της κατάστασης στο νησί με σταθερό τρόπο.
Η ειδική ομάδα θα υλοποιήσει ένα κοινό πιλοτικό πρόγραμμα μαζί με τις ελληνικές αρχές για νέες εγκαταστάσεις υποδοχής. Σύμφωνα με το πλαίσιο που προτείνεται σήμερα στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η ειδική ομάδα θα συμβάλει στην αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης και στη διασφάλιση επαρκών συνθηκών διαβίωσης, στην επίτευξη μεγαλύτερης βεβαιότητας μέσω ταχύτερων διαδικασιών και σε πιο ισορροπημένο επιμερισμό ευθυνών και αλληλεγγύη.
Η ειδική ομάδα θα συνεργάζεται στενά με τους οργανισμούς της ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς στο πεδίο.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Η Μόρια μάς υπενθυμίζει με σκληρό τρόπο την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων για τη μετανάστευση. Μαζί με τους οργανισμούς της ΕΕ, εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να παράσχουμε στήριξη στους μετανάστες που έμειναν χωρίς στέγη, καθώς και στην Ελλάδα. Αναμένουμε επίσης κι από τα άλλα κράτη μέλη να συμβάλουν κι αυτά. Μαζί πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη διαχειρίζεται τη μετανάστευση με ανθρώπινο και αποτελεσματικό τρόπο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεισφέρει στο μέτρο που της αναλογεί».
Η κ. Ίλβα Γιούανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε: «Οι συνθήκες στη Μόρια, τόσο πριν όσο και μετά την πυρκαγιά, ήταν απαράδεκτες. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά ζούσαν σε υπερπλήρεις καταυλισμούς με κακές συνθήκες υγιεινής και περιορισμένη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη. Η ειδική ομάδα βασίζεται στις βασικές αρχές του Συμφώνου —δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα για τους αιτούντες και μεγαλύτερη ευθύνη για τα κράτη μέλη. Δεν αρκεί να πούμε “ποτέ ξανά”. Χρειάζεται δράση και όλα τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν τον ρόλο που τους αναλογεί.»