Την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης των περιοχών που επλήγησαν, ζητούν οι Ε/Β του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στις περιφέρειες της Θεσσαλίας, της Κρήτης αλλά και στα νησιά της ...


Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στις περιφέρειες της Θεσσαλίας, της Κρήτης αλλά και στα νησιά της Κεφαλονιάς, Λευκάδας και Ιθάκης, κατέθεσαν οι έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Αλέξη Γεωργούλη και Πέτρου Κόκκαλη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερωτάται αν μπορεί να συνδράμει τις πληγείσες περιοχές μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης και του RescuEU (ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών). Ρωτούν επίσης αν η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των περιοχών αλλά και την αποκατάσταση των υλικών ζημιών καθώς και την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών του τοπικού πληθυσμού. Όπως τονίζουν με αφορμή τα ακραία καταστροφικά καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στις συγκεκριμένες περιοχές, τα οποία προκάλεσαν απώλειες ζωών αλλά και άλλες ζημιές, όπως κατολισθήσεις, διακοπές κυκλοφορίας, ηλεκτρικού ρεύματος κλπ. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. 

«Η κλιματική κρίση καλπάζει και η κλιματική αδράνεια σκοτώνει ανθρώπους και καταστρέφει περιουσίες». «Η Ευρώπη», προσθέτουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία «χρειάζεται άμεσα νέα εργαλεία πολιτικής προστασίας και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή». 

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση που κατέθεσαν στην Κομισιόν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: 

"Με αφορμή τα πρόσφατα καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα, στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στις Περιφέρειες  Θεσσαλίας, Κρήτης  και στα νησιά Κεφαλονιά, Λευκάδα και  Ιθάκη που προκάλεσαν απώλειες ζωών καθώς και κατολισθήσεις, πλημμύρες, ζημιές σε επιχειρήσεις, διακοπές κυκλοφορίας στα οδικά δίκτυα, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, καταστροφές οικιών, υποδομών και ειδικά υποδομών υγείας. 

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, η κλιματική κρίση καλπάζει, η κλιματική αδράνεια σκοτώνει ανθρώπους και καταστρέφει περιουσίες. Η Ευρώπη χρειάζεται άμεσα νέα εργαλεία πολιτικής προστασίας και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.  

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 

α) Αν θα μπορούσε να συνδράμει τις πληγείσες περιοχές μέσω του ταμείου αλληλεγγύης  και του RESC EU; 

β) Μπορεί η Ελλάδα να αιτηθεί την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για την οικονομική ενίσχυση των περιοχών με σκοπό την αποκατάσταση των υλικών ζημιών και την κάλυψη των έκτακτων αναγκών του οικείου πληθυσμού;"

Related

What's hot? 6759444369463109727

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item