Ευρωομάδα της Ν.Δ στο ΕΚ: "Άμεση διακοπή της χρηματοδότησης της Τουρκίας"

Σύσσωμη η ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτ...


Σύσσωμη η ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού της Ν.Δ., κας Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου καθώς και την διαπαραταξιακή υποστήριξη πολλών Ευρωβουλευτών από διάφορα κράτη μέλη απαιτεί την άμεση διακοπή χρηματοδότησης προς την Τουρκία για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Σε ερώτηση προς την Επιτροπή οι υπογράφοντες Ευρωβουλευτές αναφερόμενοι στις κινήσεις της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά και τη Μονή της Χώρας από μουσεία σε μουσουλμανικά τεμένη υπογραμμίζουν, ότι η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της δεδομένου ότι συμμετέχει στη Συμμαχία των Πολιτισμών της UNESCO και έχει δεσμευτεί για διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο, καθώς και για την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης μεταξύ των πολιτισμών. 

Οι ευρωβουλευτές ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν θα διακόψει τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία για δράσεις πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και ποιες άλλες συγκεκριμένες επιπτώσεις θα έχουν οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες της Τουρκίας σε ότι αφορά στα θέματα παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης: 

"Άμεση διακοπή χρηματοδότησης προς την Τουρκία για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς 

Η Αγιά Σοφιά και η Μονή της Χώρας έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO και έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Και ενώ η Τουρκία συμμετέχει στη Συμμαχία των Πολιτισμών της UNESCO και έχει δεσμευτεί για διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο, καθώς και για την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης μεταξύ των πολιτισμών, μετατρέπει την Αγιά Σοφιά και τη Μονής της Χώρας από μουσεία σε μουσουλμανικά τεμένη. Οι κινήσεις αυτές καταδεικνύουν περίτρανα ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, ούτε σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 

1. Σκοπεύει η ΕΕ να διακόψει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας για δράσεις πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως για παράδειγμα από το πρόγραμμα “ Σχέδιο επιχορηγήσεων για κοινή πολιτιστική κληρονομιά: Διατήρηση και διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ ”; 

2. Ποιες άλλες συγκεκριμένες επιπτώσεις θα έχουν οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες της Τουρκίας σε ότι αφορά στα θέματα παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς;"

Related

What's hot? 296344177955818950

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item