Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ ΕΕ και Sanofi GSK για πιθανό εμβόλιο κατά της COVID19

Την Παρασκευή, μετά την επίσημη υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ των Sanofi-GSK και της Επιτροπής, τέθηκε σε ισχύ δεύτερη σύμβαση με φα...


Την Παρασκευή, μετά την επίσημη υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ των Sanofi-GSK και της Επιτροπής, τέθηκε σε ισχύ δεύτερη σύμβαση με φαρμακευτική εταιρεία. 

Η σύμβαση θα επιτρέψει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν έως 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Sanofi-GSK. Επιπλέον, τα κράτη μέλη μπορούν να δωρίσουν δεσμευμένες δόσεις σε χώρες χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος. Η Sanofi και η GSK θα προσπαθήσουν επίσης να παράσχουν εγκαίρως σημαντικό μέρος των εμβολίων τους μέσω συνεργασίας με τον μηχανισμό παγκόσμιας πρόσβασης σε εμβόλιο κατά της COVID-19 (COVAX) —τον εμβολιαστικό πυλώνα του επιταχυντή πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19 για τις χώρες χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος. 

Η Επιτροπή έχει ήδη υπογράψει σύμβαση με την AstraZeneca και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται παρόμοιες συμφωνίες με άλλους παρασκευαστές εμβολίων (Johnson & Johnson, CureVac, Moderna και BioNTech), με τους οποίους έχει ολοκληρώσει τις σχετικές διερευνητικές συνομιλίες. 

Η Πρόεδρος, κ. φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Με τη σημερινή σύμβαση με τις Sanofi-GSK, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδεικνύει για μία ακόμη φορά τη δέσμευσή της να εξασφαλίσει ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά από οικονομική άποψη εμβόλια όχι μόνο για τους πολίτες της αλλά και για τα φτωχότερα και πλέον ευάλωτα άτομα όλου του κόσμου. Σύντομα θα συναφθούν συμφωνίες και με άλλες εταιρείες και, με τον τρόπο αυτόν, θα δημιουργηθεί ένα πολυσχιδές χαρτοφυλάκιο πολλά υποσχόμενων εμβολίων, που βασίζονται σε διάφορους τύπους τεχνολογιών, πράγμα που θα αυξήσει τις πιθανότητές μας να βρούμε έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του ιού.» 

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν νέες επιδημικές εξάρσεις μετά τη θερινή περίοδο, ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι πιο απαραίτητο από ποτέ για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας και των καταστροφικών επιπτώσεών της στις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Αυτή η δεύτερη συμφωνία αποτελεί ακόμη ένα ορόσημο στην ενωσιακή στρατηγική μας για τα εμβόλια. Σήμερα επεκτείνουμε τις δυνατότητές μας για να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της ΕΕ και οι πολίτες όλου του κόσμου θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν σταδιακά την καθημερινή ζωή τους και να αισθανθούν και πάλι ασφαλείς.» 

Η σημερινή σύμβαση χρηματοδοτείται από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο διαθέτει πόρους για τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου πιθανών εμβολίων με διαφορετικά χαρακτηριστικά, τα οποία παράγονται από διαφορετικές εταιρείες. Η Sanofi και η GSK αναπτύσσουν ένα ανασυνδυασμένο εμβόλιο για τη νόσο COVID-19, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες και των δύο εταιρειών. 

Η Sanofi θα συνεισφέρει το αντιγόνο πρωτεΐνης S COVID-19, το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA. Η GSK θα συνεισφέρει την τεχνολογία των ανοσοενισχυτικών ουσιών της, που έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια πανδημική κατάσταση, δεδομένου ότι μπορεί να μειώσει την ποσότητα πρωτεΐνης εμβολίου που απαιτείται ανά δόση, καθιστώντας δυνατή την παραγωγή περισσότερων δόσεων εμβολίου και, ως εκ τούτου, συμβάλλοντας στην προστασία περισσότερων ατόμων. Ο συνδυασμός ενός αντιγόνου πρωτεϊνικής βάσης και μιας ανοσοενισχυτικής ουσίας είναι καθιερωμένος και χρησιμοποιείται σε διάφορα εμβόλια που είναι διαθέσιμα σήμερα για την ενίσχυση της ανοσοαπόκρισης. Μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα δημιουργίας ενός αποτελεσματικού εμβολίου που μπορεί να παρασκευαστεί σε μεγάλη κλίμακα. 

Οι εταιρείες ξεκίνησαν μελέτη φάσης 1/2 τον Σεπτέμβριο, ενώ θα ακολουθήσει μελέτη φάσης 3 έως το τέλος του 2020. Αν η όλη διαδικασία στεφθεί από επιτυχία, και με την επιφύλαξη των σχετικών κανονιστικών πτυχών, οι εταιρείες επιδιώκουν να διαθέσουν το εμβόλιο έως το δεύτερο εξάμηνο του 2021. 

Από κοινού με τα κράτη μέλη και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τις υφιστάμενες δυνατότητες ευελιξίας για να επιταχύνει την έγκριση και τη διαθεσιμότητα επιτυχημένων εμβολίων κατά της νόσου COVID-19. Οι κανονιστικές διαδικασίες θα είναι ευέλικτες, αλλά θα παραμείνουν αυστηρές. Κάθε εμβόλιο που διατίθεται στην αγορά θα πρέπει να πληροί τις αναγκαίες απαιτήσεις ασφάλειας και να υποβάλλεται σε επιστημονική αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, στο πλαίσιο της ενωσιακής διαδικασίας χορήγησης άδειας κυκλοφορίας στην αγορά της ΕΕ.

Related

What's hot? 1723551506250028998

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item