Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: "Το Συμβούλιο «επιτέλους να δράσει» για το κράτος δικαίου στην Πολωνία"

Σε ψήφισμα που υιοθέτησε την Πέμπτη με 513 ψήφους υπέρ, 148 κατά και 33 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του σχετικά μ...


Σε ψήφισμα που υιοθέτησε την Πέμπτη με 513 ψήφους υπέρ, 148 κατά και 33 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με το νομοθετικό και εκλογικό σύστημα, την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Πολωνία. 

Διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια τη Δευτέρα, οι ευρωβουλευτές άδραξαν την ευκαιρία να συζητήσουν την περίπτωση ορισμένων τοπικών αρχών που έχουν αυτοανακηρυχθεί «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ» και ρώτησαν την Επιτροπή κατά πόσον αυτό μπορεί να αποτελεί παράνομη διάκριση στον τομέα της εργασίας, αναφερόμενοι στην υπόθεση Rete Lenford. 

Στο ψήφισμα, το ΕΚ αποδοκιμάζει έντονα τη μαζική σύλληψη και την μετέπειτα μεταχείριση 48 ακτιβιστών ΛΟΑΤΚΙ κατά τα γεγονότα που του «πολωνικού Stonewall» στις 7 Αυγούστου 2020, καθώς και την επίσημη θέση της Πολωνικής Επισκοπής υπέρ των «θεραπειών μετατροπής» για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. 

Να σταματήσει η οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας 

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για την περαιτέρω σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης από τότε που Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία του Άρθρου 7, το 2017. Καλούν «το Συμβούλιο και την Επιτροπή να μην ερμηνεύουν συσταλτικά την αρχή του κράτους δικαίου και να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες της διαδικασίας του άρθρου 7 παράγραφος 1 της ΣΕΕ, [...] σε όλες τις αρχές που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 της ΣΕΕ». Σημειώνοντας ότι η τελευταία ακρόαση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, παροτρύνουν το Συμβούλιο «να ενεργήσει επιτέλους [...] υπό το φως των εντυπωσιακών στοιχείων που αναφέρονται στο παρόν ψήφισμα». 

Πιο συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές ανησυχούν ιδιαίτερα για τα εξής θέματα: 

• την ανάληψη εξουσιών συνταγματικής αναθεώρησης από το κοινοβούλιο από το 2015, τις επιταχυμένες νομοθετικές διαδικασίες, καθώς και πρόσφατες μετατροπές της εκλογικής νομοθεσίας και τη διεξαγωγή εκλογών εν μέσω κατάστασης δημόσιας έκτακτης ανάγκης 
• τις ευρείες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το δικαστικό σώμα, οι οποίες υιοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια, σχετικά με σειρά διεργασιών όπως οι διορισμοί και οι πειθαρχικές διατάξεις 
• την κατάσταση της ελευθερίας της έκφρασης, των ΜΜΕ και του πλουρασλισμού (και τις επιπτώσεις της στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές), της πανεπιστημιακής ελευθερίας, της ελευθερίας συνάθροισης και του συνεταιρίζεσθαι, και τον πρόσφατο στιγματισμό των ΜΚΟ ως όργανα ξένων παραγόντων 
• την defacto ποινικοποίηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και τον δραστικό περιορισμό, στα όρια της απαγόρευσης, της άμβλωσης και της έκτακτης αντισύλληψης, αλλά και τη ρητορική μίσους, τις δημόσιες διακρίσεις και τη βία εναντίον των γυναικών (και την ανακοινωθείσα αποχώρηση της Πολωνίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), την ενδοοικογενειακή βία και τις μισαλλόδοξες συμπεριφορές εναντίον ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων. 

Δήλωση 

«Η ευρεία στήριξη που έλαβε το ψήφισμα αυτό είναι η καλύτερη απάντηση στις κατηγορίες περί "συνωμοσίας αριστεριστών". Αυτό που η πολωνική κυβέρνηση έχει ξεχάσει είναι ότι δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο αρχή της πλειοψηφίας, αλλά και σεβασμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πλουραλισμός, δικαίωμα στη διαφωνία και προστασία των μειονοτήτων. Το Κοινοβούλιο έχει εκδώσει σειρά ψηφισμάτων και η Επιτροπή έχει εκκινήσει τέσσερεις διαδικασίες για παραβιάσεις, αλλά οι αρχές της Πολωνίας αρνούνται ακόμη να σεβαστούν τις Ευρωπαϊκές αξίες και συνεχίζουν να ενεργούν αδιαφορώντας για την Ευρωπαϊκή έννομη τάξη. Το Συμβούλιο πρέπει επιτέλους να ολοκληρώσει τη διαδικασία του Άρθρου 7 με ουσιαστικό τρόπο», είπε ο εισηγητής Juan Fernando López Aguilar (Σοσιαλιστές, Ισπανία).

Related

What's hot? 4574740561706930027

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item