Με ποσοστό νέων μελών άνω του 40% ξεκινά η θητεία της ΕΟΚΕ

Τα νέα μέλη της ΕΟΚΕ, τα οποία θα είναι η φωνή της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών τα επόμενα πέντε χρόνια, θα ξεκινήσουν τη θητεία τους μ...


Τα νέα μέλη της ΕΟΚΕ, τα οποία θα είναι η φωνή της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών τα επόμενα πέντε χρόνια, θα ξεκινήσουν τη θητεία τους με περιορισμούς λόγω της πανδημίας COVID-19 καθώς η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι υβριδικές συνεδριάσεις εξακολουθούν να αποτελούν τον κανόνα στις Βρυξέλλες, ενώ τα ποσοστά μόλυνσης αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Τα 329 μέλη της Επιτροπής διορίζονται ανά πενταετία, όπως προβλέπεται στις Συνθήκες. Αυτή τη φορά όμως, πάνω από το 40 % διορίζονται για πρώτη φορά, κομίζοντας νέες σκέψεις, ιδέες και ενέργεια στο έργο τους μαζί με τα μέλη που διορίζονται ξανά. 

Οι γυναίκες αποτελούν το 33 % των μελών κατά τη νέα θητεία, έναντι 27,30 % την τελευταία φορά και 24,70 % την περίοδο 2010-2015. Οι χώρες με τις περισσότερες γυναίκες μέλη είναι η Εσθονία, με ποσοστό 85,71 %, και η Τσεχική Δημοκρατία και η Κροατία με 66,67 %. Αντίθετα, η Πορτογαλία και η Κύπρος δεν έχουν καμία γυναίκα στην εκπροσώπησή τους. Η δε Σουηδία έχει την απόλυτη ισοκατανομή μεταξύ των φύλων. 

Το νεότερο μέλος είναι 27 ετών, ενώ το αρχαιότερο, το οποίο θα προεδρεύσει της συνόδου ολομέλειας που θα εκλέξει τη νέα ηγεσία της ΕΟΚΕ, είναι 76. 

Τα μέλη διορίζονται για περίοδο πέντε ετών από το Συμβούλιο, βάσει υποψηφιοτήτων που έχουν εισηγηθεί τα κράτη μέλη. Ο πλήρης κατάλογος των μελών για τη νέα θητεία 2020-2025 θα είναι σύντομα διαθέσιμος στον ιστότοπο της ΕΟΚΕ. Τα 329 μέλη, νεοδιορισθέντα ή Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νέου διορισθέντα, προβλέπεται να συνεδριάσουν για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες στις 27 Οκτωβρίου. 

Στις 28 Οκτωβρίου θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο και δύο Αντιπροέδρους (αρμόδιους για την επικοινωνία και τον προϋπολογισμό) με θητεία διάρκειας δυόμισι ετών. 

Την προεδρία του οργάνου ασκούν εκ περιτροπής οι τρεις Ομάδες της ΕΟΚΕ (Εργοδότες, Εργαζόμενοι και Ευρώπη της Πολυμορφίας) ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο προηγούμενοι Πρόεδροι εκλέχθηκαν από τις Ομάδες των Εργαζομένων και της Ευρώπης της Πολυμορφίας. 

Κάθε μέλος θα προσχωρήσει σε μία από τις τρεις Ομάδες οι οποίες θα εκλέξουν επίσης τον δικό τους πρόεδρο με ανανεώσιμη θητεία δυόμισι ετών. 

Κύρια αποστολή της ΕΟΚΕ είναι να συμβουλεύει τους νομοθέτες της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο) σχετικά με τα σχέδια νομοθετικών πράξεων και τις πολιτικές μέσω των εργασιών των έξι τμημάτων της και της μίας συμβουλευτικής επιτροπής· οι εργασίες καλύπτουν ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής, όπως κοινωνικά, οικονομικά, γεωργικά, περιβαλλοντικά θέματα και θέματα μεταφορών. 

Τα μέλη προσχωρούν σε ένα ή περισσότερα τμήματα τα οποία, με τη σειρά τους, εκλέγουν έναν πρόεδρο με ανανεώσιμη θητεία δυόμισι ετών. 

Τα μέλη από την Ελλάδα για τη θητεία 2020-2025 είναι τα ακόλουθα  

Κωνσταντίνος ΚΑΤΣΑΜΠΗΣ εξωτερικός σύμβουλος σε θέματα ΕΕ στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) 

Κωνσταντίνος ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟΣ μόνιμος αντιπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στις Βρυξέλλες 

Δημήτριος Ν. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) 

Σταυρούλα ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) 

Παναγιώτης Λεωνίδας ΓΚΟΦΑΣ μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) 

Αθανάσιος ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ μέλος του προεδρείου της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) 

Σταύρος ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) 

Ιωάννης ΚΟΛΥΒΑΣ εμπειρογνώμονας σε θέματα ΕΕ στη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών)

Ιωάννης ΠΑΙΔΑΣ πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) 

Ζωή ΤΖΩΤΖΕ-ΛΑΝΑΡΑ γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) 

Ιωάννης ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) 

Γεώργιος ΒΕΡΝΙΚΟΣ γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)

Related

What's hot? 5667302294528149628

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item