Το ΕΚ θεσπίζει βραβείο "Caruana Galizia" στην επέτειο της δολοφονίας της

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά σήμερα στις 13.30-14.00 (ώρες Ελλάδος), και θα μεταδοθεί από την σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ...


Η τελετή θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά σήμερα στις 13.30-14.00 (ώρες Ελλάδος), και θα μεταδοθεί από την σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Facebook. Συντονιστές θα είναι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Heidi Hautala (Πράσινοι, Φινλανδία) και ο ευρωβουλευτής David Casa (ΕΛΚ, Μάλτα). Στην τελετή θα συμμετάσχει και ο γιος της δολοφονημένης δημοσιογράφου, Andrew Caruana Galizia, από το Σπίτι της Ευρώπης στην Μάλτα. 

Οι ομιλητές θα δεχτούν ερωτήσεις ζωντανά από το κοινό. 

Αναγνώριση της εξαιρετικής δημοσιογραφίας στην ΕΕ 

Σκοπός του βραβείου είναι η αναγνώριση της εξαιρετικής δημοσιογραφίας που αντανακλά τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτές κατοχυρώνονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Το ΕΚ θεωρεί το ζήτημα της προστασίας της ελευθερίας του Τύπου σε όλο τον κόσμο ζωτικής σημασίας για τις δημοκρατικές κοινωνίες, και ιδιαιτέρως της προστασίας των δημοσιογράφων που ασχολούνται με την ερευνητική δημοσιογραφία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. 

Παρ' ότι το βραβείο θεσπίζεται και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο, η διαχείρισή του θα πραγματοποιείται από ανεξάρτητο συνεργάτη-μέσο ενημέρωσης με έδρα την ΕΕ, προκειμένου να προστατευθεί η ανεξαρτησία του βραβείου και το έργο των ΜΜΕ. 

Επόμενα βήματα 

Σύντομα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής ενός ανεξάρτητου οργανισμού ο οποίος θα καθορίσει λεπτομερώς τα κριτήρια για την απονομή του βραβείου και θα αποφασίσει ποιοι θα συμμετάσχουν στην κριτική επιτροπή. 

Η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για την επιλογή του οργανισμού αυτού θα προκηρυχθεί πριν από το τέλος του 2020. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή αιτήσεων υποψηφιότητας για το βραβείο θα προκηρυχθεί κοντά στις 3 Μαΐου 2021 - Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Η ετήσια τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε ημερομηνία κοντινή με την επέτειο του θανάτου της Daphne Caruana Galizia. 

Ποια ήταν η Daphne Caruana Galizia 

Η Daphne Caruana Galizia ήταν Μαλτέζα δημοσιογράφος και blogger, η οποία δολοφονήθηκε σε βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητό της στις 16 Οκτωβρίου 2017. Εξειδικευόταν στην ερευνητική δημοσιογραφία, κάνοντας ρεπορτάζ σχετικά με την κυβερνητική διαφθορά, υποθέσεις για ξέπλυμα χρήματος και το οργανωμένο έγκλημα.

Related

What's hot? 8140058200060317672

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item