Οι επιπτώσεις της COVID-19 στην ισότητα των φύλων, στο επίκεντρο της ΕΟΚΕ

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει άμεσα τη νέα στρατηγική της για την ισότητα τ...


Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει άμεσα τη νέα στρατηγική της για την ισότητα των φύλων, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση των επιζήμιων επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στα ζητήματα φύλου. 

Μάλιστα, όπως τονίζεται, η τελευταία  επέτεινε ακόμη περισσότερο τις υφιστάμενες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες μεταξύ των φύλων, επιδεινώνοντας την άσκηση βίας κατά των γυναικών και τις διάφορες μορφές διακρίσεων εις βάρος τους. 

«Λόγω της πανδημίας COVID-19, οι γυναίκες είναι ολοένα και περισσότερο εκτεθειμένες σε κίνδυνο βίας, φτώχειας, πολλαπλών μορφών διακρίσεων και οικονομικής εξάρτησης. Η στρατηγική θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση προκειμένου να πάψουν οι γυναίκες να πληρώνουν το τίμημα της πανδημίας», δήλωσε η Giulia Barbucci, εισηγήτρια της γνωμοδότησης της Επιτροπής για την ισότητα των φύλων, η οποία εγκρίθηκε κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Ιουλίου. 

Στη γνωμοδότησή της, η ΕΟΚΕ υποστήριξε ότι η Επιτροπή οφείλει να διασφαλίσει ότι η στρατηγική συνεκτιμά τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στην ισότητα των φύλων και ότι η διάσταση του φύλου ενσωματώνεται στα μέτρα ανάκαμψης όλων των κρατών μελών. 

Η συνεισηγήτρια της γνωμοδότησης, Indrė Vareikytė, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα μέσα ενημέρωσης στη δημιουργία και διαιώνιση στερεότυπων που οδηγούν σε προκατάληψη εις βάρος των γυναικών και επιφέρουν ακόμη περισσότερες ανισότητες.

Πρόσθεσε επίσης ότι η ΕΟΚΕ ζητεί να συμπεριληφθεί μια νέα θεματική εστίαση ―Μέσα ενημέρωσης και διαφήμιση― στον επόμενο δείκτη ισότητας των φύλων που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE). Τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει, συνεπώς, να υιοθετήσουν κώδικες δεοντολογίας και άλλα μέτρα που θα απαγορεύουν δια νόμου τον σεξισμό και θα εξαλείφουν τα στερεότυπα.

Related

What's hot? 382955238937097197

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item