Ο Δ. Παπαδημούλης στο Top 10 των ευρωβουλευτών με τη μεγαλύτερη επιρροή ευρωπαϊκά

Στο Top 10 των "Ευρωβουλευτών με τη μεγαλύτερη Πολιτική και Κοινωνική επιρροή" , αξιολογείται ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβ...


Στο Top 10 των "Ευρωβουλευτών με τη μεγαλύτερη Πολιτική και Κοινωνική επιρροή", αξιολογείται ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση απολογισμού για τη θητεία 2019-2024, που έδωσε στη δημοσιότητα το εξειδικευμένο μέσο αξιολόγησης και παρακολούθησης των ευρωπαϊκών θεσμών "Vote Watch Europe". Στη λίστα με τους 10 πρώτους Ευρωβουλευτές με τη μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής (The Influence Report), o κ. Παπαδημούλης είναι ο μόνος Έλληνας και ο μόνος από την Αριστερά ευρωβουλευτής, σύμφωνα με την σχετική έκθεση, η οποία τον αξιολογεί με 82/100, φέρνοντας τον στην 9η θέση

Στην λίστα με τους διακριθέντες Ευρωπαίους κοινοβουλευτικούς influencers, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Νταβίντ Μαρία Σασόλι (Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), Αντόνιο Ταγιάνι (πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), Ιράτκε Γκαρθία Πέρεζ (Επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών), Μανφρεντ Βέμπερ (Επικεφαλής του ΕΛΚ), Γκυ Φέρχοφσταντ (Επικεφαλής Φιιλελευθέρων και Δημοκρατών) κ.ά., ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι ο μόνος Έλληνας ευρωβουλευτής, που όχι μόνο είχε αντίστοιχη διάκριση και για την περίοδο της κοινοβουλευτικής θητείας 2014-2019, αλλά τη διευρύνει – εδραιώνοντας την επιρροή του όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. 

Εκλεγμένος Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο του 2019 κατόπιν ομόφωνης πρότασης της υποψηφιότητάς του από την Ευρωομάδα της Αριστεράς, ο Δημήτρης Παπαδημούλης επανεκλέχθηκε στο αξίωμα, με το συντριπτικό ποσοστό 60.5%, γεγονός που αποδεικνύει ότι τον ψήφισε ένα σύνολο Ευρωβουλευτών από ευρύτατο πολιτικό φάσμα. 

Σήμερα, είναι ο μόνος Έλληνας αλλά και ο μόνος από την Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Προεδρείο του ΕΚ, όπου με θεσμική ιδιότητα πλέον εργάζεται για μια πιο ενωμένη, δημοκρατική, κοινωνική και θελκτική Ευρώπη για τους Ευρωπαίους πολίτες. 

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί με άλλους ευρωβουλευτές από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, ο Δημήτρης Παπαδημούλης έχει προωθήσει τα τελευταία χρόνια, τη λεγόμενη «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Caucus). Πρόκειται για μια προσπάθεια σύγκλισης με τις προοδευτικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο και ως μέλος της Εκτελεστικής της Επιτροπής. 

Είναι επίσης μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Spinelli Group, μια πρωτοβουλία που ιδρύθηκε με σκοπό να αναζωογονήσει την προσπάθεια εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργώντας ένα δίκτυο πολιτών, δεξαμενών σκέψης (think tanks), ΜΚΟ, ακαδημαϊκών, συγγραφέων και πολιτικών που υποστηρίζουν την ιδέα μιας ομόσπονδης και ενωμένης Ευρώπης. 

Ακολουθεί η κατάταξη του Vote Watch EU, με τους 20 πρώτους Ευρωβουλευτές με τη μεγαλύτερη Πολιτική και κοινωνική επιρροή.  

1. David Maria Sassoli, President of the European Parliament (Italy, Progressive Alliance of Socialists and Democrats - S&D) 
2. Manfred Weber (Germany, President of the European People’s Party - EPP) 
3. Antonio Tajani (Italy, EPP) 
4. Iratxe García Pérez (Spain, President of the S&D group) 
5. Dacian Cioloş (Romania, President of Renew Europe) 
6. Sven Giegold (Germany, Greens-European Free Alliance - Greens/EFA) 
7. Luis Garicano (Spain, Renew Europe) 
8. Pascal Canfin (France, Renew Europe)  
9. Dimitrios Papadimoulis (Greece, European United Left–Nordic Green Left - GUE/NGL) 
10. Guy Verhofstadt (Belgium, Renew Europe) 
11. Heidi Hautala (Finland, Greens/EFA) 
12. Bas Eickhout (The Netherlands, Greens/EFA) 
13. Karima Delli (France, Greens/EFA) 
14. Juan Fernando López Aguilar (Spain, S&D) 
15. Sophia In ‘t Veld (The Netherlands, Renew Europe) 
16. Younous Omarjee (France, GUE/NGL) 
17. Irene Tinagli (Italy, S&D)
18. Bernd Lange (Germany, S&D) 
19. Tiemo Wölken (Germany, S&D) 
20. Reinhard Bütikofer (Germany, Greens/EFA) 

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση του Vote Watch EU, καταγράφεται ποιοι κοινοβουλευτικοί της ΕΕ είχαν την μεγαλύτερη επιρροή – πολιτική και κοινωνική. Η μελέτη αξιολόγησης βασίζεται στη συγκέντρωση όλων των διαθέσιμων πληροφοριών σχετικά με τις διάφορες δράσεις κάθε βουλευτή του ΕΚ κατά την άσκηση της εντολής του σε διάφορες κατηγορίες όπως: άμεση διαμόρφωση των εκθέσεων του Κοινοβουλίου, ηγετικές θέσεις σε κοινοβουλευτικά όργανα (Προεδρείο, Επιτροπές κ.λπ.) και δύναμη του πολιτικού δικτύου του κάθε Ευρωβουλευτή (θέσεις εντός της πολιτικής του ομάδας, κόμμα, πρόσβαση στην κυβέρνηση).

Related

What's hot? 3314814595507198610

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item