Ελίζα Βόζεμπεργκ: "Μηδενική ανοχή στις προκλήσεις Ερντογάν με αυστηρές κυρώσεις"

Στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κλιμάκωση των εντάσεων στα Βαρώσια Κύπρου έπειτα από τις παρ...


Στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κλιμάκωση των εντάσεων στα Βαρώσια Κύπρου έπειτα από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, παρουσία του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, κ. Josep Borrell, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. και μέλος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, εξέφρασε με παρέμβαση τη βαθιά της ανησυχία για τις εγκληματικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και ζήτησε μηδενική ανοχή στις προκλήσεις Ερντογάν με αυστηρές κυρώσεις εδώ και τώρα από την Ε.Ε. 

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ήταν μεταξύ των συνυπογραφόντων του σχετικού ψηφίσματος που κατατέθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και καταδικάζει απερίφραστα τη στάση της Τουρκίας ενώ στήριξε σχετική τροπολογία των Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών που ζητά από την ΕΕ να αναλάβει δράση, επιβάλλοντας σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία σε απάντηση των παράνομων ενεργειών της. 

Η κ. Βόζεμπεργκ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία εσκεμμένα διαπράττει ένα διαρκές έγκλημα, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της Ε.Ε., Ελλάδας και Κύπρου, ενώ ταυτόχρονα καταπατά παράνομα ευρωπαϊκό έδαφος, περιφρονώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα αντίθετα προς τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της κ. Βόζεμπεργκ: 

"Αξιότιμε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, 

Βαθιά ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί η κλιμάκωση των εντάσεων από την Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες άνευ προηγουμένου παράνομες ενέργειες του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν σε βάρος της πόλης της Αμμοχώστου.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα πάψω να καταδικάζω σε όλους τους τόνους και με όλα τα μέσα που διαθέτω την εγκληματική στάση της Τουρκίας που αρνείται εσκεμμένα να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, περιφρονεί τις ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκβιάζει ωμά την Ευρωπαϊκή Ένωση με λόγια και πράξεις. 

Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα στα πρόσφατα ψηφίσματα σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές. Γι’ αυτό το λόγο ζητώ σήμερα για ακόμη μια φορά την αυστηρή στάση της ΕΕ και την άμεση επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για παράνομη μεταξύ άλλων καταπάτηση ευρωπαϊκού εδάφους. 

Η Ένωση οφείλει να αναχαιτίσει χωρίς άλλη καθυστέρηση κάθε νέα προσπάθεια του Ερντογάν για δημιουργία τετελεσμένων επί ευρωπαϊκού εδάφους. Διαφορετικά, θα είναι συνένοχη σε ένα διαρκές έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος δύο κρατών μελών, Ελλάδας και Κύπρου, με απρόσμενες συνέπειες για ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι χρέος μας να περιφρουρήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την ενότητά μας."

Related

What's hot? 8587529937014999660

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item