Ερώτηση Παπαδάκη για την απόφαση περί απαγόρευσης αμβλώσεων στην Πολωνία

Την απαράδεκτη απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για την απαγόρευση αμβλώσεων κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ μ...


Την απαράδεκτη απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για την απαγόρευση αμβλώσεων κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Παπαδάκης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Το προηγούμενο διάστημα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας προχώρησε σε μια καταδικαστέα και άκρως σκοταδιστική απόφαση, με βάση την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι αμβλώσεις λόγω προβλημάτων στην ανατομία του εμβρύου. Στην ουσία, στόχευε να απαγορεύσει την πλειοψηφία των νόμιμων αμβλώσεων στη χώρα. Οι αντιδράσεις και πολυήμερες κινητοποιήσεις που ξέσπασαν οδήγησαν την κυβέρνηση να ανακοινώσει την προσωρινή μη εφαρμογή αυτής της απόφασης. 

Με βάση το απαράδεκτο καθεστώς στην Πολωνία που ίσχυε μέχρι τη δικαστική απόφαση, αμβλώσεις πραγματοποιούνταν μόνο όταν η κύηση αποτελούσε απειλή για τη ζωή ή την υγεία της γυναίκας, όταν διαπιστωνόταν ότι το έμβρυο νοσεί από σοβαρή, μη ιάσιμη ασθένεια και όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού της γυναίκας. Χρόνια επιδίωξη της αντιδραστικής Πολωνικής κυβέρνησης είναι η πλήρης απαγόρευση των εκτρώσεων ωθώντας περισσότερες γυναίκες στην παράνομη άμβλωση θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, πριμοδοτώντας την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, κι ενισχύοντας αναχρονιστικές και βαθιά αντιδραστικές απόψεις για το ρόλο των γυναικών στην καπιταλιστική κοινωνία. 

Η κυβέρνηση της Πολωνίας δεν είναι άλλωστε η μόνη που προωθεί αυτές τις αντιδραστικές πολιτικές, καθώς 31 χώρες μεταξύ των οποίων κι οι ΗΠΑ υπέγραψαν επαίσχυντη διακήρυξη κατά των αμβλώσεων. Πρόκειται για ένα ακόμα χτύπημα στα δικαιώματα των νέων γυναικών, που στερούνται τη δυνατότητα στην ασφαλή άμβλωση, δημόσια και δωρεάν, τη στιγμή που υπάρχει παντελής έλλειψη γνώσης από επιστημονικούς και κρατικούς φορείς για όλες τις παραμέτρους, τις συνέπειες από τη μια ή την άλλη επιλογή. 

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε το παρακάτω ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 

"Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανάγκη να διασφαλίζεται ένα νομικό πλαίσιο χωρίς απαγορεύσεις και περιορισμούς στο θέμα των αμβλώσεων, αλλά κυρίως από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με υπηρεσίες που δεν περιορίζονται στην άμβλωση, αλλά αφορούν τη σεξουαλική αγωγή, τον οικογενειακό προγραμματισμό, τον προγεννητικό έλεγχο, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό;"

Related

What's hot? 2146276532781316634

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item