Δήλωση GUE/NGL και UEL PACE για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο GUE/NGL σε συνεργασία με την Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική ...



Η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο GUE/NGL σε συνεργασία με την Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (UEL PACE) με δήλωσή τους καλούν την Τουρκία «να σταματήσει αμέσως τις παράνομες και μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες αντί να κάνουν καλό στους λαούς της περιοχής πυροδότησαν και στρατιωτικοποίησαν ιστορικά ριζωμένες εντάσεις και ενέτειναν την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, απομονώνοντας έτσι την Τουρκία από τις γειτονικές της χώρες». 

Την δήλωση αυτή δημοσιοποίησε η GUE/NGL και η UEL PACE, ενώ το κείμενο ετοιμάστηκε σε συνεργασία με τους αντιπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ) και του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP). Η δήλωση έγινε μετά από τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης και ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. Το θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν η αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η κατάσταση για την διεθνή ασφάλεια πρόσφατα επιδεινώθηκε ιδιαίτερα. 

Με την δήλωση εντοπίζονται επίσης οι προσπάθειες της Τουρκίας «να μετατραπεί σε ηγεμονική περιφερειακή δύναμη, ακολουθώντας τελευταία έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο για την περιοχή, επενδύοντας σε εθνικιστικές ρητορικές και επιθετικές μονομερείς ενέργειες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου». 

Τονίζεται ότι η Τουρκία «έχει αυξήσει σημαντικά τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο Αιγαίο, έστειλε πολεμικά πλοία για να υποστηρίξει την έρευνα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου κοντά στο Καστελόριζο και συνεχίζει να πραγματοποιεί παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσα από αυτές τις παράνομες ενέργειες και τους αβάσιμους ισχυρισμούς της, όσον αφορά στην υφαλοκρηπίδα και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, επιδεινώνει επικίνδυνα και στρατιωτικοποιεί τη διαμάχη σχετικά με την κυριαρχία στην περιοχή».

Η GUE/NGL και η UEL PACE επισημαίνουν ότι «η γεώτρηση, επεξεργασία και κατανάλωση υδρογονανθράκων αποτελούν μεγάλο κίνδυνο σε σχέση με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική κρίση. Μια νέα "Πράσινη Συμφωνία της βιωσιμότητας στην Μεσόγειο" πρέπει να αναπτυχθεί ως κοινός στόχος από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις». Προσθέτει ότι «η διαμάχη σχετικά με τις οικονομικές θάλασσιες ζώνες θα πρέπει να επιλυθεί με διαπραγματεύσεις βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και εάν αποτύχει μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης». 

Η GUE/NGL και η UEL PACE συνδέουν «την προώθηση μιας θετικής ευρωτουρκικής ατζέντας ανάλογα με την επιλογή της Τουρκίας για τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου». Εκτιμάει πως «η συγκεκριμένη κρίση αποκαλύπτει ότι η συνολική λύση του Κυπριακού παραμένει ζωτικής σημασίας για το μέλλον της περιοχής και τις προοπτικές μιας οριστικής διευθέτησης μεταξύ των ενδιαφερομένων κρατών. Παρά το γεγονός ότι το πρόσφατο άνοιγμα από την Τουρκία της παράκτιας γραμμής των Βαρωσίων κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυξάνει επίσης την ένταση και υπονομεύει τις προοπτικές ουσιαστικών διαπραγματεύσεων». 

Η GUE/NGL και η UEL PACE καλούν την Τουρκία να αντιστρέψει αυτή την συμπεριφορά και να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες αλλά και να δεσμευτεί για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταμάτησαν τα πράγματα στο Crans Montana το 2017 προς όφελος του λαού της Κύπρου, του συνόλου των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Επιβεβαιώνει επίσης την προσήλωσή της στην επανένωση της Κύπρου με βάση μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Η δήλωση της GUE/NGL και της UEL PACE καταλήγει με πρόσκληση σε όλα τα προοδευτικά κόμματα και τους λαούς να μην παραμείνουν σιωπηλοί θεατές, αλλά να αχοληθούν ενεργά «για να αποτρέψουν να κυριαρχήσουν στον διάλογο εθνικιστικές και δεξιές λαϊκιστικές συζητήσεις».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

"Η Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνεργασία με την Ομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη για την αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η κατάσταση σε σχέση με τη διεθνή ασφάλεια πρόσφατα επιδεινώθηκε ιδιαίτερα. 
Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία, στις προσπάθειές της να μετατραπεί σε ηγεμονική περιφερειακή δύναμη, ακολουθεί τελευταία έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο για την περιοχή, επενδύοντας σε εθνικιστικές ρητορικές και επιθετικές μονομερείς ενέργειες, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Έχει αυξήσει σημαντικά τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο Αιγαίο, έστειλε πολεμικά πλοία για να υποστηρίξει την έρευνα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου κοντά στο Καστελόριζο και συνεχίζει να πραγματοποιεί παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσα από αυτές τις παράνομες ενέργειες και τους αβάσιμους ισχυρισμούς της, όσον αφορά στην υφαλοκρηπίδα και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, επιδεινώνει επικίνδυνα και στρατιωτικοποιεί τη διαμάχη σχετικά με την κυριαρχία στην περιοχή. 

Πιστεύουμε ότι η γεώτρηση, η επεξεργασία και η κατανάλωση υδρογονανθράκων αποτελούν μεγάλο κίνδυνο σε σχέση με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική κρίση. Μια νέα «Πράσινη Συμφωνία της βιωσιμότητας στην Μεσόγειο» πρέπει να αναπτυχθεί ως κοινός στόχος από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της περιοχής. Ωστόσο, έως ότου αναπτυχθεί μια αντι-καπιταλιστική και αντι-εθνικιστική οικολογική προσέγγιση του θέματος σε παγκόσμιο επίπεδο, η σχετική διαμάχη πρέπει να επιλυθεί μέσω του διαλόγου και βάσει του διεθνούς δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε την Τουρκία να σταματήσει αμέσως παράνομες και μονομερείς ενέργειες, οι οποίες, αντί να κάνουν καλό στους λαούς της περιοχής, πυροδότησαν και στρατιωτικοποίησαν ιστορικά ριζωμένες εντάσεις και ενέτειναν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, απομονώνοντας έτσι την Τουρκία ακόμη περισσότερο από τις γειτονικές της χώρες και τις χώρες της Μεσογείου και της ΕΕ. 

Η διαμάχη σχετικά με τις οικονομικές θαλάσσιες ζώνες θα πρέπει να επιλυθεί με διαπραγματεύσεις, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας, και εάν αποτύχει, τότε μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. 

Ανάλογα με την επιλογή της Τουρκίας για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των ειρηνικών διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να προωθηθεί μια συγκεκριμένη και θετική ευρωτουρκική ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής συνεργασίας, της εφαρμογής και της αναβάθμισης προηγούμενων συμφωνιών, καθώς και ο στρατηγικός διάλογος για περιφερειακά θέματα. Όπως αποκαλύπτει η συγκεκριμένη κρίση, η συνολική λύση του Κυπριακού παραμένει ζωτικής σημασίας για το μέλλον της περιοχής και τις προοπτικές μιας οριστικής διευθέτησης μεταξύ των ενδιαφερομένων κρατών σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Παρά το γεγονός ότι το πρόσφατο άνοιγμα από την Τουρκία της παράκτιας γραμμής των Βαροσίων κατά παράβαση των Ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η δηλωθείσα πρόθεση για παράνομη διευθέτηση αυξάνουν επίσης την ένταση και υπονομεύουν τις προοπτικές ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, καλούμε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτή τη συμπεριφορά, να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες και να δεσμευτεί για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη συμφωνημένη βάση και από το σημείο όπου σταμάτησαν τα πράγματα στο Crans Montana (2017), προς όφελος του λαού της Κύπρου στο σύνολό του, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Επαναβεβαιώνουμε την προσήλωσή μας για την επανένωση της Κύπρου με βάση μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δυστυχώς, η ολοένα και πιο επιθετική στάση της τουρκικής κυβέρνησης και του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος στηρίζει περισσότερο τη λύση των δύο κρατών, δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για την επανένωση της Κύπρου. 

Η ευθύνη των προοδευτικών κομμάτων δεν είναι μόνο η προώθηση αυτών των προτάσεων, αλλά και η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων υπέρ της ειρήνης στις χώρες της περιοχής, καθώς η «διπλωματία των λαών» είναι για εμάς εξίσου σημαντική με την επίσημη διπλωματία. Ως εκ τούτου, καλούμε όλα τα προοδευτικά κόμματα και τους λαούς να μην παραμείνουν σιωπηλοί θεατές, αλλά να ασχοληθούν ενεργά για να αποτρέψουν να κυριαρχήσουν στο διάλογο εθνικιστικές και δεξιές λαϊκιστικές συζητήσεις."

Related

What's hot? 3766842820621240783

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item