EK: "Η ΕΕ να αντιδράσει στη συστημική κατάρρευση του κράτους δικαίου στην Πολωνία"

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 455 ψήφους υπέρ, 145 ψήφους κατά και 71 αποχές, το Κοινοβούλιο δηλώνει ότι η απόφαση της 22 Οκτωβρίου του Συνταγ...


Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 455 ψήφους υπέρ, 145 ψήφους κατά και 71 αποχές, το Κοινοβούλιο δηλώνει ότι η απόφαση της 22 Οκτωβρίου του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας να καταστήσει παράνομες τις αμβλώσεις σε περιπτώσεις σοβαρών και μη αναστρέψιμων ανωμαλιών του εμβρύου θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των γυναικών, δεδομένου ότι οι περισσότερες νόμιμες αμβλώσεις στη χώρα πραγματοποιούνται για τους λόγους αυτούς.

Η απαγόρευση αυτής της επιλογής, η οποία αντιπροσώπευε το 96% των νόμιμων αμβλώσεων στην Πολωνία το 2019 (1.074 από τις 1.110), θα οδηγήσει σε αύξηση των μη ασφαλών, παράνομων και επικίνδυνων για τη ζωή αμβλώσεων, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές.

Το κείμενο σημειώνει ότι η απόφαση ελήφθη από δικαστές που εκλέγονται από και εξαρτώνται πλήρως από πολιτικούς του κυβερνώντος συνασπισμού υπό την ηγεσία του Κόμματος του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS).

Τα δικαιώματα των γυναικών είναι θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα

Το Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), οι περιοριστικοί νόμοι για τις αμβλώσεις παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών. Οι ευρωβουλευτές συμφωνούν ότι η απρόσκοπτη και έγκαιρη πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας, αλλά και ο σεβασμός της αναπαραγωγικής αυτονομίας και λήψης αποφάσεων των γυναικών, είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και την ισότητα των φύλων. 

Τα δικαιώματα των γυναικών είναι θεμελιώδη δικαιώματα, αναφέρει το Κοινοβούλιο, υπενθυμίζοντας ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη είναι νομικά υποχρεωμένα να τα σέβονται και να τα προστατεύουν. Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι οι Πολωνοί επαγγελματίες του τομέα της υγείας επικαλούνται όλο και περισσότερο τη ρήτρα συνείδησης, ακόμη και όταν τους ζητείται να συνταγογραφούν αντισυλληπτικά ή να εμποδίζουν την πρόσβαση σε προγεννητικό έλεγχο. Χιλιάδες γυναίκες στην Πολωνία αναγκάζονται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό κάθε χρόνο για να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια υπηρεσία υγείας τόσο σημαντική όσο η άμβλωση, θέτοντας σε περαιτέρω κίνδυνο την υγεία τους αλλά και την ευημερία τους.

Στήριξη στους διαδηλωτές, όχι στη βία

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη τους προς τους Πολωνούς πολίτες, ιδίως τις γυναίκες και τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ που, παρά τον κίνδυνο που ενέχει η κατάσταση της δημόσιας υγείας, κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά των σοβαρών περιορισμών στις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματά τους. Σημειώνουν ότι η απόφαση εκδόθηκε ενώ βρίσκονταν σε ισχύ αυστηροί περιορισμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, εμποδίζοντας κάθε σοβαρό δημοκρατικό διάλογο.

Το κείμενο καταδικάζει την υπερβολική και δυσανάλογη χρήση βίας κατά διαδηλωτών από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και άλλους, όπως ακροδεξιές εθνικιστικές ομάδες. 

Το κράτος δικαίου καταρρέει στην Πολωνία - η ΕΕ πρέπει να αναλάβει δράση 

Σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, η απόφαση αυτή αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα της πολιτικής κατάληψης του δικαστικού σώματος και της συστημικής κατάρρευσης του κράτους δικαίου στην Πολωνία. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να αξιολογήσει την παράνομη σύσταση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. 

Κατά το ΕΚ, η σύσταση του Δικαστηρίου συνιστά λόγο για την αμφισβήτηση των αποφάσεών του και, ως εκ τούτου, της ικανότητάς του να τηρεί το πολωνικό Σύνταγμα. Το Συμβούλιο, από την πλευρά του, θα πρέπει να εξετάσει αυτήν και άλλες καταγγελίες για παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Πολωνία στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου.

Related

What's hot? 4470653899275375346

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item