Εγκρίθηκε η νέα φαρμακευτική στρατηγική της ΕΕ από το Κοινοβούλιο

Την Πέμπτη συζητήθηκε με την Επίτροπο Κυριακίδου η πρόσβαση σε ασφαλή και οικονομικά προσιτά  φάρμακα και η στήριξη της φαρμακευτικής καινοτ...


Την Πέμπτη συζητήθηκε με την Επίτροπο Κυριακίδου η πρόσβαση σε ασφαλή και οικονομικά προσιτά 
φάρμακα και η στήριξη της φαρμακευτικής καινοτομίας στην ΕΕ.

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου παρουσίασε τη νέα φαρμακευτική στρατηγική, η οποία εγκρίθηκε, ως σημαντική συνιστώσα της νέας Ένωσης Υγείας της ΕΕ. Μια νέα στρατηγική αναμενόταν ήδη να ανακοινωθεί πριν από τη νόσο COVID-19, αλλά υπό το πρίσμα της πανδημίας, μια πιο φιλόδοξη πρόταση είναι απαραίτητη. 

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν τη νέα στρατηγική, η οποία υλοποιεί τα αιτήματα του Κοινοβουλίου για εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων (πρόβλημα που επιδεινώνεται από τη νόσο COVID-19) και για στροφή προς μια πιο ορθολογική χρήση των φαρμάκων και διαχείριση των φαρμακευτικών απορριμμάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. 

Αρκετοί ευρωβουλευτές τόνισαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα υψηλής ποιότητας για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Έθιξαν την ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση της Ένωσης από τις εισαγωγές δραστικών φαρμακευτικών ουσιών από χώρες εκτός ΕΕ, μέσω της αύξηση της παραγωγής τους στην Ευρώπη και τη στήριξη της καινοτομίας στη φαρμακευτική βιομηχανία της ΕΕ. 

Ορισμένα άλλα σημαντικά ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης σύμφωνα με το ΕΚ είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη φαρμάκων για σπάνιες νόσους για τις οποίες δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία, η καταπολέμηση του καρκίνου, η μικροβιακή αντοχή, η διαφάνεια στις διαδικασίες εφοδιασμού φαρμάκων, οι κοινές δημόσιες συμβάσεις της ΕΕ, οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και η οριστικοποίηση της νομοθεσίας για την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας.

Πολύπλευρη η στρατηγική προσέγγιση της ΕΕ

Η φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη καλύπτει ολόκληρο τον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά και ορισμένες πτυχές των συσκευών υγείας. Συνδέεται με την Πράσινη Συμφωνία και τη στρατηγική προσέγγιση της ΕΕ για τα φαρμακευτικά προϊόντα στο περιβάλλον και με το σχέδιο δράσης για τη διανοητική ιδιοκτησία. Η στρατηγική σηματοδοτεί την έναρξη μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει διάφορες νομοθετικές και μη νομοθετικές δράσεις, η οποία θα δρομολογηθεί και θα συμφωνηθεί στο Κοινοβούλιο κατά τα προσεχή έτη.

Στις αρχές του τρέχοντος μήνα, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με το πρόγραμμα «EU4Health», αφού εξασφάλισε τριπλασιασμό του προϋπολογισμού σε 5,1 δισ. ευρώ στον συμβιβασμό για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Related

What's hot? 789288918004779606

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item