Δ. Παπαδημούλης: "Να συνδέσουμε την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με τις πολιτικές Συνοχής"

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης , μίλησε στη...


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση με θέμα: «Η πολιτική συνοχής και οι περιφερειακές στρατηγικές για το περιβάλλον στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Στην ομιλία του ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε την ανάγκη διασύνδεσης των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με τους στόχους των Πολιτικών Συνοχής για μια «δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση σε μια βιώσιμη και κλιματικά ουδέτερη οικονομία που δεν θα αφήνει κανέναν πολίτη, κανένα κράτος και καμία περιφέρεια πίσω». 

Πιο συγκεκριμένα ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ ανέφερε τα εξής: 

«Θα ήθελα, κατ’ αρχάς, να ευχαριστήσω τον συνάδελφο Ευρωβουλευτή, Τονίνο Πίκουλα, για το σχέδιο έκθεσης που υπέβαλε και το οποίο κινείται προς μια σωστή και φιλόδοξη κατεύθυνση. 

Στόχος μας είναι να συνδέσουμε μια πολύ σημαντική επενδυτική πολιτική της ΕΕ, όπως είναι αυτή της Πολιτικής Συνοχής, με τις προκλήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Βρισκόμαστε στο σημείο όπου η ΕΕ έχει θέσει φιλόδοξους στόχους σε αυτό το πεδίο, προετοιμάζοντας παράλληλα και τον νέο ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα. Γι’ αυτό πρέπει να εγγυηθούμε ότι αυτή η μετάβαση, θα είναι αποτελεσματική, δίκαιη και συνεκτική. Γιατί και η κλιματική κρίση, όπως και η πανδημία που τώρα βιώνουμε, έχει μεγαλώσει τις ήδη μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. 

Οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, πρέπει να εξασφαλίζουν και τους στόχους της συνοχής. Οι λέξεις κλειδιά εδώ είναι: ‘δίκαιη μετάβαση’. Διότι, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να συνδυάσουμε τους φιλόδοξους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Η πρόκληση είναι μεγάλη και αυτό γιατί, δίπλα στο ευρωπαϊκό σχέδιο χρειάζεται τόσο τα εθνικά όσο και τα περιφερειακά σχέδια να υπηρετούν τους στόχους της δίκαιης μετάβασης. Κι εδώ έχουμε δυσκολίες που προκύπτουν από το γεγονός, για παράδειγμα, ότι το Συμβούλιο επέβαλε ριζικές περικοπές στην αρχική πρόταση της Κομισιόν και σε αυτά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεκδικεί για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. 

Ο στόχος μας είναι η δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση σε μια βιώσιμη και κλιματικά ουδέτερη οικονομία που δεν θα αφήνει κανέναν πολίτη, κανένα κράτος και καμία περιφέρεια πίσω. Για την επίτευξη αυτού του στόχου πρέπει να δέσουμε αρμονικά την πολιτική συνοχής με την περιφερειακή πολιτική».

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της παρέμβασης του Δ. Παπαδημούλη εδώ.

Related

What's hot? 6308393338791434840

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item