Α.Μ.Ασημακοπούλου: "Κανένας διάλογος με την Τουρκία μέχρι τον Μάρτιο"

«Κανένας διάλογος με την Τουρκία μέχρι το Μάρτιο, εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση με συνέπεια και συνέχεια». Αυτό τόνισε η Ευρωβουλευτής της...


«Κανένας διάλογος με την Τουρκία μέχρι το Μάρτιο, εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση με συνέπεια και συνέχεια». Αυτό τόνισε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί των συμπερασμάτων του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Η κα Ασημακοπούλου αναφερόμενη στην συνομιλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Μισέλ με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, κ. Ερντογάν σχετικά με το ενδεχόμενο να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες στη βάση κοινών συμφερόντων, υπενθύμισε ότι με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προϋπόθεση "θετικής ατζέντας" με την Τουρκία είναι η ετοιμότητά της να επιλύσει διαφορές μέσα από το διάλογο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. 

Σε ότι αφορά στην άμεση διεύρυνση των κυρώσεων προς την Τουρκία από την ΕΕ η Ελληνίδα ευρωβουλευτής την χαρακτήρισε «άτολμη και ανεπαρκή» ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι «η ΕΕ διακινδυνεύει την γεωπολιτική της αξιοπιστία» δίνοντας παράταση μέχρι τον Μάρτιο του 2021 για τη συνολική αποτίμηση της σχέσης της με την Τουρκία. 

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης της κας Ασημακοπούλου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση των πρόσφατων συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: 

«Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής καταδικάστηκε μια ακόμη μονομερής ενέργεια της Τουρκίας, στα Βαρώσια, η οποία προστίθεται στην μακρά λίστα προκλητικών ενεργειών που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδος και Κύπρου και το διεθνές δίκαιο. 

H ΕΕ αποδεικνύεται άτολμη και ανεπαρκής όσον αφορά στην άμεση διεύρυνση των κυρώσεων. Δίνοντας παράταση μέχρι τον Μάρτιο του 2021 για να αποτιμήσει συνολικά τη σχέση μας με την Τουρκία, η ΕΕ διακινδυνεύει την γεωπολιτική της αξιοπιστία. 

Όπως επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι κυρώσεις δεν είναι "αυτοσκοπός." H απειλή τους είναι εργαλείο για να αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία. 

Μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τον κ. Μισέλ να ανοίξει μια "νέα σελίδα" με την Ε.Ε. και να ξαναξεκινήσουν οι συνομιλίες στη βάση κοινών συμφερόντων. Σας υπενθυμίζω κ. Μπορέλ ότι με βάση τα συμπεράσματα, προϋπόθεση "θετικής ατζέντας" με την Τουρκία είναι η ετοιμότητά της "να επιλύσει διαφορές μέσα από το διάλογο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο."

Η Ελλάδα έχει αποδείξει την διάθεσή της για οριοθετημένο διάλογο εφόσον υπάρξει αποκλιμάκωση με "συνέπεια και συνέχεια". 

Εάν η Τουρκία δεν απέχει από παρόμοιες δραστηριότητες τότε η απάντηση της ΕΕ μπορεί να είναι μόνο μια: Κανένας διάλογος με την Τουρκία μέχρι το Μάρτιο».

Related

What's hot? 9194050477983576484

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item