Σύσταση "Συμβουλίου για την Ισότητα των Φύλων" ύστερα από πρόταση Κουντουρά

Μεγάλη προσωπική επιτυχία για την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Έλενα Κουντουρά αποτελεί η υπερψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της πρότασης...


Μεγάλη προσωπική επιτυχία για την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Έλενα Κουντουρά αποτελεί η υπερψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της πρότασης που είχε επανειλημμένα καταθέσειγια την αναγκαιότητα ειδικής σύστασης Συμβουλίου για την Ισότητα των Φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Με τη σύστασή του, θα συνεδριάζουν υπουργοί και υφυπουργοί αρμόδιοι για την ισότητα των φύλων των κρατών-μελών της ΕΕ σε επίσημο ειδικό φόρουμ για να λαμβάνουν κοινά και συγκεκριμένα νομοθετικά και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων.

Πρόκειται συγκεκριμένα για την πρόταση που είχε υποβάλλει η Έλενα Κουντουρά ήδη από τον Απρίλιο και είχε ενσωματωθεί στην προοδευτική Έκθεση για την «προώθηση της ισότητας των φύλων στην Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ» της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Δικαιώματα των Γυναικών και για την Ισότητα των Φύλων FEMM. Μάλιστα, η Ευρωβουλευτής είχε ζητήσει την ειδική σύσταση του Συμβουλίου, με παρέμβασή της στην FEMM στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας. 

Η Έλενα Κουντουρά, εκπροσωπώντας την πολιτική της ομάδα GUE/NGL, ήταν η μόνη ευρωβουλευτής από την Ελλάδα που συνέβαλε ενεργά στη διαμόρφωση και συνυπέγραψε το κρίσιμο αυτό ψήφισμα.  

Στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας υπήρξε δυσανάλογα σκληρός για τις γυναίκες και επιδείνωσε τις δομικές ανισότητες του φύλου.

Επικαλέστηκε τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων EIGE, σύμφωνα με τα οποία, με βάση τον σημερινό ρυθμό θα χρειαστούν έξι δεκαετίες για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ούτε θέλουμε, ούτε μπορούμε να δεχθούμε ότι θα περιμένουμε άλλα 60 χρόνια για να ενσωματώσουμε τη διάσταση του φύλου σε όλες τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό, επιβάλλεται τα ζητήματα αυτά να αντιμετωπίζονται στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. 

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη και θεωρώ μεγάλη επιτυχία ότι το ψήφισμα ζητάει τη δημιουργία ειδικής σύνθεσης του Συμβουλίου της ΕΕ όπου θα συνεδριάζουν οι Υπουργοί για την ισότητα των φύλων, κάτι για το οποίο προσωπικά παλεύω ήδη από τον Απρίλιο, τόσο με στοχευμένες τροπολογίες που έχω καταθέσει και έχουν ήδη υιοθετηθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και με παρεμβάσεις μου στην Επιτροπή FEMM. Θα μπορέσουμε επομένως να συζητήσουμε και να ξεμπλοκάρουμε σημαντικούς φακέλους για την ισότητα των φύλων, όπως:

-η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, 
-η οδηγία για τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια, και 
-η οδηγία για την καταπολέμηση των διακρίσεων. 

Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες ότι η ισότητα των φύλων εξακολουθεί να αποτελεί θεμελιώδη στόχο της Ε.Ε.»

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ψήφισμά του καλεί το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να θεσπίσουν ειδική σύνθεση του Συμβουλίου για την ισότητα των φύλων ώστε να διευκολυνθεί η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές και στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, πρόκειται για ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα να διασφαλιστεί ότι θα διεξάγεται στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο η συζήτηση η οποία αφορά στις διαφορετικές μορφές διακρίσεων που υφίστανται οι γυναίκες που αντιμετωπίζονται φυλετικά, οι γυναίκες που ανήκουν σε εθνοτικές, θρησκευτικές και γλωσσικές μειονότητες, οι ηλικιωμένες γυναίκες, οι γυναίκες με αναπηρία, οι γυναίκες Ρομά, οι γυναίκες πρόσφυγες και οι γυναίκες που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό.

Related

What's hot? 969067608235274629

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item