Το ΕΚ υπέρ της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής. Maroš Šefčovič και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Michel Barnier, σχε...


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής. Maroš Šefčovič και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Michel Barnier, σχεδόν όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι το Κοινοβούλιο προτιμά να υπογράψει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά όχι με τίμημα να τεθεί σε κίνδυνο η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. 

Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προσεχή ψηφοφορία της Παρασκευής σχετικά με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο των ετοιμασιών για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας. Οι ομιλητές τόνισαν ότι η πρόταση της ΕΕ για τη συμφωνία είναι άνευ προηγουμένου όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής της και την προσφορά της για μηδενικούς δασμούς και ποσοστώσεις, αλλά σε αντάλλαγμα το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να τηρεί τους κανόνες περί θεμιτού ανταγωνισμού. Υπενθύμισαν επίσης ότι η υπερβολικά σύντομη προθεσμία για τη διαπραγμάτευση μιας τέτοιας μη προκαθορισμένης συμφωνίας είχε οριστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο. Συμφωνώντας με όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Michel Barnier, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να δοθεί στον αλιευτικό στόλο της ΕΕ απρόσκοπτη πρόσβαση στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Αρκετά μέλη του ΕΚ χαιρέτισαν την επίτευξη συμφωνίας που εγγυάται, μεταξύ άλλων, τα δικαιώματα των πολιτών και την ειρήνη στη νήσο της Ιρλανδίας, ήδη από την Πέμπτη. Επανέλαβαν επίσης ότι, σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία μετά την προθεσμία της 20ής Δεκεμβρίου που έθεσαν οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο δεν πρόκειται να είναι σε θέση να εξετάσει ενδελεχώς τη συμφωνία και να αποφασίσει σχετικά με την έγκρισή της για να τεθεί σε ισχύ την 1 Ιανουαρίου 2021.

Related

What's hot? 2396610074926735666

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item